LaBrie

Hästar, Landet och Livet - i Medgång och Motgång.

Tjurig. Trött. Möglig.

Kategori: Häst

Tänkte longera Zorro lite snabbt idag men det tyckte inte Zorro. Han ville inte alls och tyckte jag var dum. Bråkade väl i typ 20 minuter och när han då gått i skritt några varv i båda varven så gav jag mig. Vet inte riktigt hur jag ska motionera honom på bästa sätt. Det ska gå snabbt samtidigt som han ska hinna bränna lite kalorier. Tänkte longering var perfekt då han gjorde det så bra i lördags men han fick nog bara av ett sånt pass verkar det som.
La Brie har fått vila idag. Hon var rätt trött faktiskt, tog nog bra igår i hennes hjärna.
Vi har kört in en ny bal i hagen ikväll vilket tog lite extra tid då den första var så möglig att vi fick byta ut den. Första gången det händer i vinter, har varit jättebra kvalité på det, så jag blev lite förvånad.

Tömkörning

Kategori: Häst

Igår var jag till Karro med La Brie så att hon fick tömköra henne. Karro försökte få henne att flytta bogarna för tömmen. La Brie tyckte att hon var en kärring. Så första delen av passet (i båda varven) så backade mest La Brie och när hon inte fick backa mer så gjorde hon bakutspark i form av högre skolor. Men sen när de väl kom överens så flyttade hon väldigt fint och därmed blev också övergångarna från trav till skritt betydligt bättre. Annrs jobbade hon bra i trav och galopp tycker jag. Hon har ju svårt att ställa igenom högersidan men hon spårar i alla fall och det är ju det viktigaste. Ställningen blir bättre ju varmare hon blir men försöker man ställa igenom sidan så åker vänster bak ut. Hon är kortare i vänster bak och det är väl det som gör att hon ser så mycket kantigare ut i höger varv. Allt detta är tyvärr sviter efter att hon gått med en kraftig låsning i bäckenet i alldeles för många år. Det är nog något hon kommer att få leva med. Kanske kan det bli bättre med tiden - den som lever får se.

Tänkte filma och ta bilder men det var alldeles för mörkt, blev ingenting.

Less.

Kategori: Allmänt

Just nu är jag så less. Less på allt.
Jag tycker det räcker med vinter nu. Försvinn snö, försvinn.
Och så är jag förkyld men bara lite förkyld. Ska man nu vara förkyld kan man väl vara det ordentligt.
Är less på att pengarna alltid är slut innan månaden ens har börjat. Less på dyra elräkningar. Less på att alla kostnader alltid måste komma samtidigt.
Sen är jag less på hästar också just nu. Fan, det är alltid bara rackel.
Jag är less på jobbet. Jag är less på att jag inte vet vad jag vill göra istället heller. Jag är less på att det typ inte finns något annat att göra här heller i den här delen av landet. Framförallt går det inte att göra något inom djur/hästbranchen.

Det är egentligen inte klokt att jag bor här. Visst tycker jag om vinter men inte så mycket som vi har här. Vi har typ sommar i en månad varje år. På den månaden ska man hinna glömma tidigare vinter och ladda batterierna inför nästa vinter. Vintern är typ 8 månader lång, helt galet. De 3 månader som blir över är det typ ingenting. Inte vår. Inte sommar. Inte vinter. Möjligt lite höst. Men jag har ju bott här i 29 år och jag har hela familjen här, det är inte bara så lätt att flytta heller. Ännu mindre nu när vi köpt mitt familjehem. Jag sitter verkligen fast.

Grattis Karin - du är i en 30-årskris!

Barbacka

Kategori: Häst

Nu hade jag velat ha en bild men det fanns ingen hemma som kunde knäppa för att idag har jag ridit barbacka på min häst. Min dressyrhäst som alla var livrädda för för tre år sen när jag tog hem henne. Min dressyrhäst som alla sa kastade av ryttaren till höger ocn vänster. Min dressyrhäst som man inte, enligt alla, kunde rida ut med.
Idag har jag alltså ridit barbacka i skritt och trav samtidigt som min bror körde traktorn och bankade och slog för att få fast snöslungan. Inte ett hårstrå ryckte hon i. Min dressyrhäst börjar bli en skogsmulle.
Jag kan meddela att hon är som en soffa att sitta på. Hon har ju en väldigt bred och platt rygg, inget som sticker ut någonstans. Dessutom var hon inte ett dugg stel och låst i högersidan och vi har gjort både fram- och bakdelsvändningar och även ryggat - på raklinje. Inte alls att hon var stretig och drog upp huvudet, till och med i övergångarna behöll hon formen. I och med detta så hoppas och tror jag att det är sadeln som stör henne och som gör att hon blir spänd i ryggen.
Min fina La Brie.

Kittel!!

Kategori: Häst

Patrik Kittel, vilken kille! Förutom att han är en så otroligt duktig ryttare så verkar han också trevlig och vettig. Jag längtar sååå till clinicen med honom på hippologum.

En till häst... vill jag ha.

Kategori: Häst

Tittar på hoppning från GHS på svtplay och kollar hästannonser samtidigt. Tur man är tjej och kan göra flera saker samtidigt. Jag skulle vilja ha denna häst: http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=561558 eller denna: http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=573288&inriktning=&typ= Den sista är fin men verkligen inte värd den summan. Väldigt lik min La Brie är hon också. Den första är verkligen något jag vill ha men där har jag lite mer jobb att lägga. Men det är nog nått sånt det måste bli för några 187 000 kr kommer jag inte lägga på en häst.

Livet som katt

Kategori:

Ja ibland hade man velat vara katt. Det ser alltid så skönt ut när de sover.

Motion

Kategori: Häst

Igår masserade jag La Brie och hon hade en del spänningar i höger sida efter ryggen samt vänster fram vid manken. Jag funderar på om hon sträck till sig när jag släpte in Zorro förra fredan med tanke på att det kom så plötsligt det här. Jag kände ju redan i helgen att hon var lite stelare i höger sida igen samt att hon började med att inte komma när jag skulle ta in henne. Sen det i kombination med lite hårdare träningspass, en sadel som inte riktigt passar och tungt underlag så har det nog blivit för mycket. Jag kommer inte att rida någonting i veckan tills sadelutprovaren kommer nästa söndag. Håller igång med promenader och tömkörning i veckan.
Tog en promenad idag och stretchade sedan ordentligt, hon kändes mycket mindre spänd sedan. Kör på med Back on track täcket nu också, tar på på kvällen och av på morgon. En mycket bra investering jag gjorde i höstas.
Även Zorro har fått röra sig lite idag. Longering i djupsnön blev det. Typ 10 minuter, mer än så orkar han inte just nu. Skritt och trav.
Hade La Brie inspänd så att hon ändå fick jobba lite mer med ryggen också. Var rätt mycket snö också så även jag var helt slut efteråt.

Träning

Kategori: Häst

Ja igår tog vi oss då på träning. Men La Brie som varit så fin sista veckorna var inte alls i form igår. Hon gick med lite handbroms i hela tiden. Skritten och traven gick väl ok men hon ville inte alls vara med i galoppen. Bromsade upp i fattningarna och i höger varv gick hon utåtställd och försökte jag ställa igenom högersidan så bröt hon av. Jag blir självklart väldigt orolig över detta eftersom det är så här hon brukar bli när hon har ont någonstans. Däremot så känns hon fin över ryggen och jag kan inte märka någon värme eller svullnad i benen. Jag hoppas och tror att det bara är så att jag ökat på träningen för mycket sista tiden samtidigt som det varit ganska tungt underlag ute. Att hon bara är trött i kroppen. Jag hade metacam hemma så jag slänger in det några dagar nu också samtidigt som jag bara tänker skritta henne kommande dagar och sen bara rida lätt i skogen utan några krav. Så får jag se till nästa helg hur hon känns.


Jag vet inte vad jag ska göra om det är så att hon inte funkar. Det kanske är så att hon inte pallar denna träning utan bara håller för promenadridning. Min plan när vi flyttade ut på gården var att jag skulle använda La Brie som avelssto och köpa en till ridhäst som jag kunde ha i träning. Men sen så gick alla mina pengar åt till stallbygget så nu har jag inte råd att köpa någon häst. Visst kan jag ju fortfarande avla på La Brie men det är ju ändå 4 år kvar då tills jag har någon häst att börja rida på. Det bästa vore att komma åt en foderhäst men att hitta någon om uppfyller mina krav och som de inte vill sälja är ju lika med omöjligt.

Uppföljning

Kategori: Allmänt

Benet var mycket bättre igår och det hade inte vätskat något i själva muggen heller. Bandaget hade även suttit på plats hela dagen. Körde samma visa igår igen. Nu ska den dö.

Så här fint ser det ut.

 

Piggelin

Kategori: Häst

Har varit ute och ridit i snöfallet. Tänkte ta en kort sväng men numera går inte det när fröken har vilat en dag. Hon är i för bra kondition för det nu. Var bara att galoppjobba med mycket övergångar. Inte för att jag klagar egentligen, ett väldigt angenämnt problem. Hon håller sig ju på benen och är bara fantastiskt positiv och vill jobba. Jag är glad för varje sekund hon är så här för då vet jag också att hon är frisk. Snöfallet gjorde dock att min sikt var obegränsad och pga det så kände jag att jag också blev lite bromsande och spänd. Vet ej varför men antar att jag tycker det är obehagligt att inte se något när det dessutom är kolsvart. Så blev lite flamsigt och svajigt emellanåt, framförallt i övergångarna, blev dock bättre när hon blivit av med överskottsenergin.

Denna mugg.

Kategori: Allmänt

Igår hade La Brie lite lymfangit igen. Jag blir tokig, att det inte ger sig. Nu har jag tagit en sulfa-pasta som jag hade kvar sen hon hade våteksem och lagt det mot muggen och lindat ordentligt. Lindade även benet över natten. Allt satt kvar på morgonen, skönt. Annars brukar hon dra lös benlindan och när man lindar karleden så brukar ju bandaget sitta på hoven en stund senare. Hoppas att detta nu kan ge något resultat och torka ut muggen. Kör på några dagar får vi se.
Annars hade hon vila igår och jag var på gymmet. Dock känner jag mig lite förkyld men tror inte det blir så allvarligt, är ändå pigg.
Idag kommer äntligen Christoffer hem. Längtar. Ska bli så skönt att få ha honom hemma nu i 12 veckor. Längsta sen han började åka i maj i fjol. Sen är det bara 4 veckor kvar.



Ser att när jag lägger upp bilder och inlägg från mobilen så kapar den bilderna och så går det inte att kommentera. Skit också. Antingen gör jag något fel eller så funkar inte appen så bra.

Morgon.

Kategori: Allmänt

Det var väldigt vackert imorse. Himlen lyste rosa. Tog ett foto på farmen då jag rastade Neo.

Sadel

Kategori: Häst

Jag behöver en ny sadel till La Brie. Den dressyrsadel jag har idag köpte jag när jag köpte henne och den är ok men har aldrig varit riktigt bra. Jag tycker att den rör sig på henne både framåt och i sidled. Jag åker ofta över åt något håll och den ligger mot bogbladen när jag ridit färdigt. Inte heller hoppsadeln ligger speciellt bra, framförallt så tror jag den har för liten anläggningsyta för henne. Hon är så bred och bossorna är för smala så den "svävar" typ på ryggen på henne.
Jag har bokat in sadelprovning via AB Nian och Lena Lilja nästa söndag den 4 mars. De kommer ut och vi provar ett antal olika sadelmodeller. Det blir nu i första hand en ny dressyrsadel eftersom det är det jag använder mest och framförallt har jag inte råd med två nya sadlar direkt. Har inte ens råd med en egentligen. Men jag måste ta mig råd, jag har lagt så mycket pengar, tid och ork på att få La Brie frisk och det vore ju väldigt dumt om hon blir dålig igen pga att jag snålar in på sadeln. Det är ju som om en maratonlöpare inte skulle köpa bra löpskor som passar hans fötter och löpstil. Då springer han nog inte så långt innan skadorna visar sig.

Effektiviteten

Kategori: Allmänt

Idag slog den in. Effektiviteten. I sedvanlig ordning har jag jobbat och tog en långpromenad på lunchen med Neo. Efter jobbet åkte jag på Hööks och inhandlade borstar till Den Lille. Sen var det dags för storhandling. Fanns verkligen ingen mat hemma. Hem, laga mat, utfodra hund och katt och diska undan. Sen har jag städat ur Bonnies box och kalkat och spånat. Sen körde jag in en höbal i hagen, flyttade en annan bal som stod för nära hagen och skottade undan lite snö. Sen har jag även ridit en timme.
Nu ska jag sova.
Godnatt.
Kram från Zorro

Det går troll.

Kategori: Häst

Ja, det går troll i våra träningar. De senaste fyra veckorna har vi inte lyckats åka på någon träning. Mest pga av den ihållande kylan och i fredags fick jag ju avboka för att hämta Zorro. Idag är den framflyttad till på torsdag pga av snömängden som kommit i helgen då de inte hinner ploga undan på ridbanan tills ikväll. Så då får vi se vad som händer på torsdag.

Igår var jag och Helen ute och skulle jogga hästarna. Vägen vid vårt hus var plogad men sista biten tror jag inte ens traktorn orkat flytta på då det var helt igen drivet med snö. Vi red runt snöhögen som traktorn lämnat mitt på vägen och plumsade resten av vägen. Det hade drivit så mycket snö att det nästan gick upp till magen på hästarna. Helt galet. Trist bara för den vägen var perfekt att vardags-rida mitt i veckan i mörkret två gånger fram och tillbaka men nu är den så kort att man får väl rida den tre gånger fram och tillbaka för att alls få ut något av passet.

Bytte till ett rakt bett på La Brie igår och hon går numera väkldigt bra på det. Förr när jag provat så har hon blivit så tung i handen men nu är det snarare tvärtom. Hon är väldigt lätt i handen och lägger sig i en trevlig och avslappnad form. Ett bra bett att variera med när man ändå bara ska ut i skogen. Är svårt att få igenom ställningen med rakt bett så det blir inte att använda det på ridbanan.

Ponnyägare

Kategori: Allmänt

Tänk att man skulle hinna fylla 29 innan man för första gången var ägare av ett ponnypass.

Lördag i Boden

Kategori: Allmänt

Nu är det söndagmorgon, var tusan tog helgen vägen?
Spenderade gårdagen med två vänner i Boden. Vi var först och tittade på hoppträningar på BRK sen åkte vi och badade på Nordpolen. Avslutade sedan kvällen med restaurangbesök och en krogsväng. Så nu är man lite sliten.

Innan jag åkte till Boden så blev det ett pass på ridbanan med la brie. Kul nu när jag har kunnat börja galoppjobba henne lite mer. Orkar öka och samla mer och har kunnat börja lägga in enkla byten och förvändgalopp. Gjorde mycket övergångar skritt-galopp-skritt. Det går mycket enklare i vänster än höger som är hennes svaga sida samtidigt som det är den sidan hon haft problem med i många år pga en kraftig låsning i bäckenet. Kommer nog ta länge innan hon blir helt liksidig. Tror dock mycket skulle bli bättre med en sadel som passar perfekt. Har en inbokad sadelprovning om två veckor. Hoppas vi hittar någon då.

Zorro - den lille.

Kategori: Häst

Det blev ändrarde planer idag. Jag skulle ju åka och träna med La Brie idag men när jag kom hem från jobbet så fick jag ett meddelande av Li att Zorro var väldigt orolig efter att han blivit själv. Planen var att hämta hem Zorro imorgonbitti och han hade då fått vara själv ikväll och inatt. Men han var nu så orolig av att bli ensam så jag ringde och ställde in träningen och åkte och hämtade hem Zorro istället.
Nu har han iaf flyttat in och det gick jättebra. Han var så lugn och stod helt stilla medan de andra två fick nosa och lukta igenom hela honom. Det gjorde också att det blev ett väldigt lugnt ihopsläpp.
La Brie och Zorro hälsar och tuggar på en gemensam hötuss.


Zorro har undersökt hela hagen som en hund och avslutade sedan det hela med att rulla sig ordentligt och länge. Precis som en riktigt Shettis.

Trött

Kategori: Allmänt

Var på årsmöte på klubben idag och det tillförde inte mig speciellt mycket men jag kände att jag behövde visa mig och få lite information. Sen jag hoppade av styrelsen i höstas har jag inte haft så mycket med föreningen att göra. Jag saknar det en hel del men jag har verkligen inte tid att engagera mig.
Hade egentligen planerat vila för La Brie idag också pga detta men när jag väl kom hem strax före 20 så kände jag ändå att hon hade behövt röra på sig eftersom hon vilade igår och imorgon är det inplanerat att åka till Karro för att träna. Så jag hängde på Helen på en skrittur ca 40 min. Är bra för lymfangiten också att röra lite på henne. Det är lite kvar men mycket bättre och med lindor och lite rörelse så är benet i stort sett normalt.
Jag känner dock nu att jag hade behövt en soffkväll, börjar vara helt slut efter två mycket intensiva veckor med sena kvällar och tidiga mornar. Lördag ser också ut att bli rätt intensiv så just nu längtar jag till söndag eftermiddag/kväll, då ska jag bara ligga i soffan och sova. Hoppas jag.

Det här med...

Kategori: Allmänt

Det här med att jag går ut 22.30 till stallet för att tvätta mugg.
Det här med att jag är ytterligare ett år äldre.
Det här med att jag har så många nära och kär som orkar åka ut i skogen en onsdagkväll för att ge mig en massa fina presenter.
Det här med att en fin häst fått lämna jordelivet idag.
Ja det kan hända mycket på en dag det är ju bara att inse det. Fast jag alltid tycker att dagarna är alldeles för korta så hinner det faktiskt hända en hel del på 24 timmar.
Idag är jag verkligen glad att jag bor där jag bor och att jag får ha hästen på gården. Det är jag iofs alla dagar men lite extra idag. Bara det att jag har möjlighet att gå ut till stallet mitt i natten eller när jag vill är ren lyx. Hade varit jättestressigt att idag ha hunnit till ett stall någon annanstans bara för att behöva tvätta mugg. Jag älskar att jag har full koll på min häst hela tiden. Jag behöver aldrig vara orolig eller bekymmrad som jag ofta var förr. Nu kan jag kolla henne på morgon, direkt efter jobbet, på kvällen eller bara när jag känner för det.
Nu tackar jag för denna dag och ser fram emot det år som kommer.
Godnatt.

Nu är det över

Kategori: Allmänt

Nu har hjärtat fått somna in. Allt gick lugnt till och fort var det över, hon hann aldrig reagera.
Svårt att förstå att hon inte kommer stå där när jag kommer hem.

Vila i frid nu gumman och njut av lugnet!

 

Nähä

Kategori: Allmänt

Blev inte av idag men imorgon förmiddag är det nu inbokat. Min finaste vän, Bea, ställer upp och håller i henne när det skall ske. Varken jag eller ägaren fixar det. Bea har lite mer rutin av detta samt inga känslor för hästen på samma sätt.
Så min födelsedag inleds med en avlivning av en häst, känns sådär. Kommer aldrig glömma dagen då jag fyllde 29 iaf.
Blev trots allt en trevlig alla hjärtansdag med sällskap av Bea och några glas vin.
Tack Bea för att du är min bästa vän!
Och tack Bonnie för denna tid, jag lovar, du kommer få det så bra. R.I.P

Vi lever bara en gång

Kategori: Allmänt

Idag är en konstig dag. Alla hjärtansdag som firas utan min älskling men dock levererades det en fin blombukett till kontoret imorse av den finaste människa jag vet. Då blir jag glad.
Det som gör dagen ännu mer konstig är att Bonnie kanske får somna in idag. Det känns märkligt på en sådan här dag där kärlek och uppskattning skall visas. Nog för att jag kan tycka att det borde vara alla hjärtansdag varje dag, varför ska det firas en viss dag. Vi lever bara en gång.
Jag tyckte Bonnie hade ett lugn i blicken igår. Kanske hon känner på sig vad som komma skall och börjar finna ro i sin ängsliga själ. Det är hemskt men samtidigt är det värdigt för henne, det vore ännu mer hemskt att låta henne plågas mer. Så egentligen kanske de är en alldeles perfekt dag för henne.
Hoppas nu att de inte skjuter upp på detta ännu mer.
Idag är i alla fall jag mentalt inställd.

Var tog kvällen vägen?

Kategori: Häst

Oj den här kvällen bara sprang iväg. Jag tog en promenad med La Brie för att det skulle gå snabbt då jag behövde baka inför min födelsedag på onsdag. Men ändå så var jag ute i tre timmar. För sen började jag massera La Brie och smörja grejer. Det verkar också som att det är dags för Bonnie att få springa vidare imorgon och jag ville då också förbereda med foderhinkar och sånt.
Jag har lite problem med mugg på La brie som inte vill ge med sig. Muggen på frambenet har lugnat sig och börjat dra sig tillbaka men däremot så har muggen på bakbenet börjat sprida sig och idag var det lymfangit-varning på benet. Jag lindade det medan jag var på promenad och det blev bättre sen tvättade jag hela benet med Hibiscrub också. Fick bort det mesta av rugorna och tvålen fick verka ganska länge. Smörjde på salicylsyravaselin sen också. Jag kan tyvär inte ha henne lindad då hon är expert på att dra loss lindorna, annars hade det nog varit bra mot lymfangiten. Jag kör på med detta några dagar och ser om det lugnar sig annars måste jag försöka få ut något annat medel.
Ni ser, det är inte vackert och här har jag ändå fått bort rugorna. Man ser att benet är ganska svullet också.

Hundköpartankar

Kategori: Hund

Vi har funderat ett tag på att det börjar vara dags för hund nr 2 i familjen. Neo börjar vara uppåt åren och det vore skönt att ha en valp medans Neo fortfarande finns med oss. Jga är dock inte så säker på att det blir en flat igen. Inte för att jag inte tycker om flattar, jag snarae älskar dem, men nånstans så skulle jag vilja ha en lite mindre ras som är lite "ärtigare". Vi har faktiskt varit inne på en blandras, gärna med border collie. Border collie + flat känns som en bra blandning. Men samtidigt är jag ju lite intresserad av utställning också. Jag har under en längre tid varit intresserad av Tollare (Nova scotia duck tolling) då de fortfarande har samma egenskaper som en flat men är lite mindre och även duktiga brukshundar. I övrigt vet jag inte så mycket om dem förutom det man kan läsa sig till. Jag känner ingen som har en tollare och har inte kommit i kontakt med dem alls faktiskt. Någon som vet något om dessa hundar och känner till någon uppfödare?
(lånad bild)

Sol

Kategori: Gård

En underbar första vårdag idag. Några få minusgrader och sol. En värmande sol.
Jag och mamma tog en timmes skidtur mitt på dagen och det var så vackert ute.
På förmiddagen målade vi lite väggar på övre våningen. Det är träpanel som har varit vitlasererad, inte så snyggt i mitt tycke så nu ska de bli helt vita.
Efter skidturen tog jag en galopptur med La Brie. Det var plumssnö så hon fick ett ordentligt jobb men det var också välbehövligt. Tror/hoppas att hon gjorde av med mycket överskottsenergi. Imorgon får det blii en lugn skrittur utan mig på ryggen tror jag.
Nu verkar även traktorn vara trasig, eller rättare sagt snöslungan. Perfekt. Vore ju konstigt om det gick en hel dag utan att någonting gick sönder...
Ibland, men bara ibland, vore det hemskt skönt att bo i en hyreslägenhet.
Nu är jag faktiskt helt slut och tänker bara ligga i soffan resten av kvällen och äta glass.

My precious

Kategori: Allmänt

Idag är ändå en bra dag. Saker och ting börjar ordna upp sig. Vädret är ju en väldigt inverkande faktor på mitt humör det kan jag verkligen erkänna. Idag stod termometern på -2 och jag trodde inte jag såg rätt, var tvungen att kolla flera gånger innan jag verkligen fattade det. Det är ju helt otroligt hur vädret kan svänga.
Hur som haver så tog jag och städade hela huset direkt på morgon. Mitt i detta så kom mamma ut och hon diskade upp all disk som jag samlat på mig under veckan i väntan på att pannan skulle bli lagad så att jag kunde köra diskmaskinen. Men än har ju inga reservdelar kommit och mitt diskberg har vuxit så pass att jag inte ens orkat tänka på att handdiska det men nu har mamma gjort det. Underbara mamma, tack!
Sen skottade jag ridbanan och bar ut både galopp- och travbommar. Min underbara häst gick idag som aldrig  förr. Denna oplanerade vila har verkligen gjort att musklerna bara har sagt "Poff". Fastän hon var ritkigt pigg idag så var hon fram för skänkeln och i bra takt och form redan från första travsteget. Galoppbommarna hoppade hon som om hon inte gjort annat och idag red vi även galopp från skritt, förvändgalopp och enkla byten. Från galoppen ner till trav så bibehöll hon formen och kom i rätt takt direkt. Allt bara funkade och jag bara älskar henne. Jag bara älskar att rida dessa dar. Idag är alla kronor och alla tårar som bortglömda.
Min fina, älskade häst - Jag älskar dig!

Fredag

Kategori: Allmänt

Jag brukar i storsett alltid ta in La Brie och borsta henne och kolla henne ordentligt även de dagar hon vilar men idag orkade jag inte. Hon fick vara kvar i hagen och jag kollade bara benen. Thermobaren hade de hunnit tömma under dagen så jag fick bära en hel del vatten också.
Har dock lyckats vara på gymmet efter jobbet samt handlat innan jag åkte hem. Så nu har jag bara kvalitetstid med Neo. Tycker så synd om honom då det blir så mycket tid i bilen då jag åker på gymmet också.
Ätit räkor till middag och öppnade en flaska vitt. Tycker jag att jag var värd efter denna vecka. När man äter räkor måste man dock dela dem med Findus också, han blir tokig annars. Han älskar räkor.
Imorgon kommer mamma hit och stannar till söndag. Ska bli en mysig dag. Annars ska jag imorgon; rida(!), skotta ridbanan, köra in en höbal i hagen och en hel del annat bla städa. Men först ska jag ha sovmorgon vilket iofs aldrig brukar sträcka sig längre än till max kl 9.
Nu saknar jag Christoffer. Känns som att han varit borta hur länge som helst men det är inte ens tre veckor än. När han kommer hem, om ungefär en vecka, så har han bara en resa kvar till Afghanistan sen hoppas jag att jag ska få ha honom hemma. För alltid.

Varför

Kategori: Allmänt

Varför händer alltid allt på en gång. Att jag ens orkar stiga upp ur sängen är för mig en gåta just nu. Men det finns absolut de som har det värre. Mina problem är ju så kallade I-landsproblem och eftersom jag vet det så orkar jag väl hålla modet uppe. Men trots detta börjar jag bli helvetes less nu. Onda ting kommer i tre som man brukar säga, men nu har nog "tre" passerat för länge sen.


Imorse startade inte bilen när jag skulle åka från Bea. En propp hade gått så motorvärmaren hade inte varit i gång. -27 ute. Som om det inte var nog med detta så hade motorhuven frysit fast också så det gick inte ens att få upp den för att kunna använda startkablar. Fick tillslut tag i min bror så via telefon lyckades vi iaf få upp motorhuven med lite våld. Sen likförbannat så strartade inte bilen. Men då pratade jag med min andra bror (som jag köpt bilen av) och efter lite vägledning och mod att våga "nynna" den längre än jag gjort innan så gick den igång efter några försök. Vid det här laget var jag redan en och en halvtimme för sen till jobbet. Kul eftersom jag redan ligger efter med en hel del pga datatrassel i veckan.

Men det var i alla fall väldigt vackert ute när jag väl tog mig iväg. Om än så kallt.


Frågan är nu: Vågar jag ens försöka åka iväg på träningen ikväll? Det är ju inte en fråga Om det kommer hända något utan När det kommer hända något. Om det är med bil, transport eller häst är ju då en annan fråga.


Min vardag - just nu

Kategori: Allmänt

Blev en joggingtur på löpbandet igår på gymmet som avslutades med styrketräning för överkroppen. Ska verkligen försöka masa mig dit på fredag igen. Skönt att få svettas och jobba lite och bli av med en massa aggressioner som jag har samlat på mig under helgen och veckan efter allt som hänt. Kan få sånt sug efter att få köra slut på mig ibland. Förresten, med tal om allt som hänt, så verkar det nu också vara något galet med bilen. Fattades bara det. Trasig panna, trasig bil och en massa j-vla strul med datorn på jobbet. Tycker inte om trasiga saker. Speciellt inte saker som jag inte kan någonting om.

Idag ska jag skynda mig hem efter jobbet kl 16 och rida för att sen åka till Bea och äta middag och låna duschen(!)
Imorgon blir det eventuellt att åka på träning med La Brie om vädret tillåter så därför måste jag rida henne idag också för annars blir nog träningen bara pannkaka. Hon är liiite pigg just nu. Men det är också härligt samtidigt för då känns det som att hon är frisk och fräsch och sugen på att jobba.

Gårdagen

Kategori: Allmänt

Igår var ingen rolig dag. Det var faktiskt en riktig skitdag. Inga detaljer jag egentligen behöver gå in på mer än att jag var på dåligt humör och allt strulade och tjorvade. Var kallt, som vanligt numera. Tog ändå och tömkörde La Brie. Eller kan egentligen inte kalla det tömkörning i den bemärkelsen att hon jobbade utan var mer en rastning av häst. Hon är alldeles för stark nu för att vila så här mycket i denna kyla. Mycket bock och bus blev det men nåja då har hon ju fått springa av sig lite iaf.


Idag stod termometern på -36 igen. Ska på födelsedagsfika ikväll så hur som helst blir det vila för fröken idag. Dock tänkte jag själv försöka ta mig till gymmet, skulle vara välbehövligt.

Fundering

Kategori: Häst

Läste om Totilas i nyaste Hippson. Reagerade över att Totilas lätt trampar sig pga sina gångarter. Jag funderar på om inte aveln har gått lite för långt när det resulterar i att hästarna gör illa sig?
Jag erkänner att jag har fetish på gångarter själv och älskar när de rör sig på detta sätt. Kollar jag på hästannonser så är det också bland det första jag bedömmer. Men nånstans måste det ju ta stopp. Vi kan inte fortsätta bedriva en avel på detta sätt och försöka få fram bättre och bättre gångarter hela tiden när de börjat resultera i att de gör illa sig.
Det är iaf min åsikt.

En kortis

Kategori: Häst

Det blev en liten tur idag med betoning på liten. -28 stod termometern på och det tog säkert längre tid att få på all utrustning och alla kläder än vad vi var ute i skogen. Efter bara några minuters skritt så frös jag rejält om fingrarna. Nåja blev lite trav och galopp också. Hon var ungefär lika stel och seg som bilen är i detta väder men samtidigt arbetsvillig och i en fin form med bra takt. Kan ju tillägga att rida i overall och skoterskor inte påverkar inverkan på hästen speciellt positivt. Tror inte hon kände mina skänklar så bra men som tur är så lyssnar hon bra på rösten. Men h**vete vad stark hon var i galoppen, kan säga att mina magmuskler fick sig en omgång. 4 vilodagar är i vart fall 3 för många. Hon var pigg milt uttryckt. Fast hon skötte sig ändå bra, inge bus och stök bara glad att få springa.
Tror ändå några sammanhängande dagars vila gjort bra för henne. Visuellt ser hon ut att ha musklat på sig ännu mer och efter ridturen kan jag konstatera att hon börjar bli stark och i bra form nu. Hade detta varit för ett halvår sen hade hon bara varit vinglig och bockat och sparkat för att göra sig av med energin.

Gårdsägare

Kategori: Gård

Livet på farmen betyder aldrig vila. Inte ens en sån här dag då det är -36 grader ute så blev det bara vila. Nä då. Imorse när jag vaknade var det 14 grader här inne vilket ledde till ett stort pådrag här. Både min bror och far kom hit och via telefon med installatören av pannan kunde de komma fram till att det är ett hål i pannan där det blir ett vattenläckage och som påverkar trycket ut i elementen. Hur som haver så har detta lett till att jag måste ha vattnet avslaget tills detta är löst, förhoppningsvis i slutet på kommande vecka. Jag kan slå på det korta stunder tex. då jag måste fylla vatten till hästarna. Det här gör nu också att det läcker vatten i källaren från pannan vilket ökar då vattnet är påslaget.
Medan jag lagade mat idag kom jag på att jag kan ju inte laga mat heller för jag kan ju inte diska och på några dagar har jag ju förbrukat alla köksredskap. Nä det blir att checka in utfodring hos mamma eller pappa tills detta är löst.
Hästeriet står också stilla nu pga kylan men de har iaf fått in en ny höbal i hagen idag samt fått vara inne en stund och tinat upp. Thermobaren fungerar riktigt bra och jag är såååå nöjd med köpet. I övrigt så verkar de må bra trots kylan men de har ju ordentligt med täcken på sig och som sagt fri tillgång på mat och då håller de sig också varma. Hoppas verkligen jag kan rida en kort sväng imorgon. På måndag ska det bli lite varmare igen säger de...
La Brie var så frostig och fin i ansiktet idag så jag var tvungen att ta en bild. Tom pannluggen var frostig. Finaste, finaste La Brie.

Vatten

Kategori: Gård

Idag blev jag less. Jävligt less på att vattnet bara fryser i hagen. Hinner knappt hälla upp det så är det fruset. Hästarna blir också frustrerade och sparkar i baljorna för att få sönder isen. Bara under denna vecka har det gått sönder två baljor. Inte bara det att hästarna inte får tillräckligt med vatten, de får också iskallt vatten vilket inte är så bra för deras mage. En annan sak är också att jag inte kan åka någonstans för att jag måste fylla vatten hela tiden.
På blocket hittade jag idag en 80 liters thermobar till salu i Boden. Trodde aldrig den skulle finnas kvar en dag som denna (-35 grader kallt) men det gjorde den så efter jobbet åkte jag till Boden och hämtade den. Har nu kopplat in den och den verkar fungera bra hittills. Den var också i väldigt fint skick och ser knappt använd ut. Bra köp och snabb leverans = perfekt!
Här är den inkopplad. Jag trodde vi hade några spännband hemma men ack så fel jag hade. Har nu bara knutit fast den med två rep runt trädet men ska köpa ett spännband så den sitter ordentligt. Vill inte att de ska ha sönder den.
I övrigt har den denna dag mest handlat om denna kyla. Helt vansinnigt. Neo stackarn har inte klarat många minuter ute innan han hoppat på ett ben och han har ingen vidare lust att vara ute alls. Så nu ska han och jag (ja, Findus också för den delen) bara mysa i soffan resten av kvällen.
Nu är det bara att stoppa in en pinne i brasan och koka en kanna te. Fridens.

Fortsättning

Kategori: Häst

Ja fortsättning följer. En bild säger mer än 1000 ord:
Behöver jag ens säga att det inte blev någon rdning idag heller. Tyvärr säger inte väderrapporten att det blir någon förbättring kommande dagar, snarare ska det bli kallare. Möjligt att jag kan bita ihop lördag och söndag när det är ljust och ta en ridtur men vi får se hur det verkar.
Istället blev det idag en ordentlig skötselkväll som La Brie som vanligt inledde med att rulla sig så att jag fick borsta ännu mer. Sen har vi bara kramats och pussats och gosat. La Brie älskar dessa stunder och bara njuter. Dessa stunder är också viktiga tycker jag, knyter band och tillit.
Så här söt är jag när jag vill pussa på min matte (eller tigga godis...)

Kallt

Kategori: Häst

Idag har jag varit och hälsat på denna lilla krabat:
Han flyttar in på farmen i nästa vecka. Jag har införskaffat honom via en vän för att ha en liten sällskapshäst här och ifall att La Brie skulle bli själv någon gång så behöver jag inte panikköpa en till häst. Han är söt som socker och jag hoppas att han ska trivas.
I och med detta så var jag inte hemma fören ganska sent och innan jag hade ätit middag och allt så var klockan nästan åtta och termometern stod på -20. Jag förmodde mig inte att tömköra som var dagens plan. Tog istället och borstade av Bonnie ordentligt och redde ut hennes man och svans. Helens häst hade klätt av sig täcket på egen hand under dagen så honom var jag tvungen att passa in ett nytt täcke på. Under tiden jag pysslade med detta passade La Brie på att ta sig en sovstund i boxen.

Besked

Kategori: Häst

Idag fick jag telefonsamtalet. Samtalet som berättade att nästa vecka är det dags. Dags för Bonnie att få vandra vidare på de evigt gröna ängarna. Bonnie har bott hos mig i höst och vinter i väntan på detta besked. Hennes ägare har av olika anledningar inte kunnat ta hand om henne själv samtidigt som Bonnie mår mycket bättre av att gå på lösdrift. Hon är orolig på box och vandrar hela tiden. Det var även fördelaktigt att jag hade henne på gården då hon fungerat bra som sällskap till de andra hästarna.

Bonnie är 6 år gammal men har många olika besvär i kroppen som gör att det inte är möjligt att ge henne ett drägligt liv därav är detta den bästa utgången för henne. Även om hon inte är min eller jag känt henne speciellt länge så känns det ändå i hjärtat. Det är en fin häst men fina kvaliteér men som tyvärr har varit med om någonting innan hon kom till Sverige och som gör henne obrukbar som ridhäst. Hon är också för ung och för full med liv för att det ska gå att använda henne som sällskapshäst övertiden.

Fina Bonnie!