LaBrie

Hästar, Landet och Livet - i Medgång och Motgång.

Sjukläg(r)et

Kategori: Allmänt

Bellas sår verkar bara ha varit ett skitsår som blivit lite infekterat, varken djupt eller fult när det blev tvättat ordentligt. Dock fick veterinären droga henne ganska mycket innan vi fick tvätta såret, allt ska alltid överreageras med föl. Stegras och försöka fly. Hur i hela fridens namn jag ska lyckas ta bort bandaget och ev. även få dit ett nytt kommer att bli en intressant upplevelse.
Nåja skönt att det inte var något värre i alla fall.
 
Tant-Vivi åkte till Finland igår för undersökning av hennes ben (tillsammans med sin ägare). Hon har ju haft problem med detta ben tidigare och har typ en felställning i det pga felskoning under många års tid. De hade undersökt henne i 4 timmar och tagit X-antal röntgenbilder och egentligen kan de inte hitta något. Efter bedövning av kota och strålben blev hon bättre så de har sprutat henne och nu ska hon skrittas i 4 veckor. Alltså är inte detta något nytt utan hon hade kunnat få detta när som helst eftersom benet har strulat med värme och svullnad under en längre tid. Hon brukar tydligen reagera lite efter skoning och nu blev det dessutom lite härjigt i hagen med halt underlag mm. Den där kotan är lite känsligare för vridning och liknande.
 
Så, så är hästläget på farmen just nu. Skönt att det inte var något värre med Bella. Också skönt att det inte var helt kört för Vivi men tråkigt att  det mest blir skritt för oss den tid hon kommer vara hos mig.
 

Kul.

Kategori: Häst

Kul att två av mina tre hästar är skadade.
Den sista beteshästen åkte i söndags så då blev Daim själv i hagen så han släpptes in till tjejerna. Det har gått bra men han och Winjette har haft någonslags muskelmätartävling om La Brie ocvh Bella emellanåt. Inte att de har gjort illa varandra men sprungit en del. Och i och med regnet så har det också blivit halt. Så Winjette är nu halt i travem på vänster fram samt varm och gallig. Bella har ett sår på höger fram som bara har sett ut som ett skrapsår men nu på morgonen var hon ganska rejält svullen, öm och såret gult! Dessutom var hon väldigt stel på det benet när jag skulle släppa ut dem så jag vände och de får stå inne idag.
Veterinären kommer (mest troligt) idag och ska vaccinera både Winjette och Bella så då hoppas jag att hon kan kolla på Bellas ben också och att vi kan tvätta ur det rejält. Börjar nu vara rädd att det kanske är ngn lite spricka eller nått om det är så att hon hamnat mellan hästarna och fått en spark (?).
La Brie däremot hon är hel och frisk. Hon som alltid brukar göra illa sig mest och som det dessutom inte hade varit hela världen om hon gjort sig illa nu heller.
 
De har nu i alla fall fått flytta till vinterhagen så är det lite bättre underlag samt mer vindskyddat då Bella har fryst ganska mycket sista dagarna i regn och blåst. Då har de ju dessutom vindskyddet att gå in och lägga sig i.
 
 

Å herregud!

Kategori: Häst

Ja jag säger då bara det. Bella är totalt ouppfostrad just nu vad gäller att gå fint i grimma och grimskaft. Om hon inte stegrar så drar hon iväg framåt och det skall tilläggas att hon är inte varken liten eller lätt nu för tiden. Man orkar inte hålla emot henne längre. Igårkväll fick Christoffer tillslut ta henne när vi skulle gå in för jag orkade verkligen inte men faktiskt är det så att han hade rätt stora problem han också men vi kom ju in i alla fall. Hon skulle verkligen behöva komma igång med lite ledarskapsövningar men det är inte så jävla lätt när man har La Brie att hålla reda på samtidigt. Längtar nu verkligen till avvänjningen så jag kan börja lägga lite mer tid på henne.
 
Nä vet ni, ibland är det verkligen rätt skönt med hundar! Alternativt gamla väluppfostrade hästar..
 
 
(Gammal bild)
 

Sjuk och apportträning

Kategori: Hund

Fy farao vad sjuk jag varit sen i tisdagskväll, legat helt däckad i stort sett. Därav dålig uppdatering, inte haft något att berätta egentligen.

Bet i alla fall ihop i torsdagskväll och åkte på kursen med Vidar, var dock mer död än levande efter en halvtimme. Hur som helst så gick det ganska bra. Han börjar fatta fotkommandot nu och vet i stort sett vad han ska göra och därmed följer han fint i fria följet också. Men vi kör väldigt korta sträckor och väldigt mycket godis, vill att han ska vara motiverad och tycka att det är roligt.
Det som vi har mest jobb med är apporten. Han gör allt utom att ta den och hålla i den. Klättrar på mig, lägger sig, sätter sig, rullar, springer, klöser. Försöker nu lära in med hjälp av klicker och massa korv och inomhus där det är mindre störning. Det går framåt men kommer nog ta ett tag. Jag kom på igår att jag tror att det han är rädd för är när den åker i backen då han släpper den. För igår så tog han den och då släppte jag apporten och då släppte han den också så den åkte i backen och efter det var han mer skeptiskt igen. Han är ju lite mesig grabben. Tanken är ju dock att om han håller i den så ska den ju inte åka i backen utan jag ska ju ta den av honom inom 5 sekunder.
Nåja, vi nöter väl på en stund om dagen så ska det nog lösa sig så småningom.

Lydnad

Kategori: Hund

Ikväll ska jag och Vidar börja en lydnadskurs. Ska bli kul, behöver hjälp med att putsa till momenten för lydnadsklass I. Har inte lagt allt för mycket träning på det heller då jag är rädd att jag ska göra något fel när jag stöter på problem. Men nu jäklar hoppas jag att vi ska få till detta så vi kanske hinner starta senare i höst. Man ska alltid ha något mål att jobba mot :)
 
Bild från förra hösten då vi var på Tollarträff i piteå.

Skön helg med mycket ridning

Kategori: Häst

Haft en väldigt skön helg på hemmaplan med mycket ridning med en av de trevligaste hästar jag suttit på. Vilken pärla att rida ut med, inte alls tittig och gör precis som man vill. Går fram överallt. Igår red vi ut en sväng och Vidar fick följa också vilket även det gick jättebra.

Äntligen!

Kategori: Allmänt

Snart slutar jag och ska för engångsskull få åka hem direkt och raka vägen efter jobbet. Annars är det någonting varje dag, är det inte gymmet så är det handling eller annat ärende. Det som gör det ännu bättre är att vi har arbetstidsförkortning så jag får gå hem redan strax efter kl 15.
Så äntligen ska jag få ta en ridtur direkt jag kommer hem (medans det är ljust) och får vara klar med stallet innan middagen. Alltså kan jag bara få ta det lugnt i soffan heeela kvällen men ja förmodligen kommer jag då att komma på att jag ska ta en promenad med Vidar eller träna lite apportering "för jag har ju så mycket tid över". Jag i ett nötskal, har aldrig samvete att ta det lite lugnt.
 
Hur som haver så har jag kanske inte nämnt att jag fått en ny häst på foder, ska bara ha henne till januari men det är kul att få rida lite i alla fall. Hon heter Winjette, kallas för Vivvi, och är en hopphäst på 11 år. Dock är hon väldigt välskolad i dressyr och går MSV-rörelser samtidigt som hon är en klippa i skogen och i alla hantering. Mycket trevlig och vi trivs bra tillsammans, ridningen går jättebra redan från första stunden.
 
Hon går tillsammans med La Brie och Bella och det går superbra. Skönt för La Brie med lite avlastning :)
 
Får uppdatera mer om henne sen och med lite bilder.
 
Ha en skön helg alla!

Resultatet dårå

Kategori: Häst

Ursäkta att jag inte uppdaterat om fölvisningen i helgen men fick sån störd huvudvärk efter visningen att jag inte orkat göra någonting mer än nödvändigt.
 
Morgonen började med att Bella tjurade som fan när vi skulle lasta. Dessutom har hon börjat resa sig så fort det inte går som hon vill, hon har kommit på att hon börjat bli lite stor och stark. Det slutade med att La Brie lyckades krossa rutan fram i transporten då hon blev orolig när inte Bella kom in och senare så stegrade Bella över. Men nåja, allt gick bra iaf. Det värsta är väl att rutan kostar typ 1500 spänn ny. Tack, La Brie!
Trots allt detta så tog det bara 15 minuter att lasta och då hade vi tejpat rutan också. Ändå ganska bra gjort måste jag säga.
 
Så till själva visningen där de skötte sig väldigt bra på plats. La Brie är alltid en pärla att ha med sig på nya platser vilket hon verkar ha ärvt ner vilket bådar gott för framtida (ev) tävlingar.
Däremot så kände inte Bella för att visa upp sina gångarter utan hon höll mest på med en massa annat i ridhuset så som att undersöka underlaget, hälsa på domaren mm. Mamma är hon inte heller så himla brydd i. Alla andra föl sprang bredvid sin mamma hela tiden men inte Bella inte. Hon körde sitt egna race, vilket iofs var rätt underhållande för publiken. Hon har ju varit så här sedan dag 1, det är ju mamma som fått springa efter henne istället. Hon är väldigt självständig och nyfiken och inte speciellt rädd av sig. En speciell dam men så har hon ju att brås på också...
 
Det slutade på 44 poäng (887 777) vilket jag gärna hade sett lite högre, speciellt på gångarterna men hon kände inte för det just då. Hon är ju bara ett föl så det går inte att råda så mycket över huvudsaken är att jag vet att hon är bättre än så vilket hon visar upp i hagen hemma. Fick 8:or på exteriören (7 på extremiteterna pga. tåvid) och 7:or på gångarterna.