LaBrie

Hästar, Landet och Livet - i Medgång och Motgång.

En härlig lektion

Kategori: Häst

Var till Karro igår och tränade finhästen. Red igenom LB.2 an inför helgen. LA:3 an har vi ridit igenom tidigare i sommar och moment jag tränat på mycket sista månaden. Vilken skillnad det var på hästen sen sist jag var på lektion, vilket är typ 3 veckor sedan. Tidigare har vi alltid fått ägna en stor del av lektionen till att få igång bakdelen på honom och få upp honom i formen. Nu var han bra direkt från början och det gick att rida mer samlat utan att han föll isär och blev tung och lång. Riktigt bra känsla och det är verkligen skönt att rida när man inte blir helt slut och svettig av det och hästen bara går :) Inte ens Dakhar blev svettig och då blev det mycket galoppjobb, han börjar verkligen vara i bättre form. Något vi märkte också är att han verkligen älskar att rida program, han taggar till som tusan. Han är så himla fin och rolig att rida.
Han gör ju verkligen allt och kan allt så nu är det bara upp till mig att rida rätt och ta vara på detta på lördag. Jag ska verkligen försöka hålla nerverna i styr och tänka på vad Karro sa igår. Ska bli riktigt kul att tävla på lördag och få en koll på var vi ligger.

Rund om magen, eller?

Kategori: Häst

Är det någon bebis i denna mage mån tro?!
Jag skulle gissa på det bara genom formen på magen iaf.

Stor valp

Kategori: Häst

Min valp är inte så liten längre. Men han vill fortfarande sitta i knät. Myskillen.

Levande föl?

Kategori: Häst

Så var blodprovet taget och inlämnat på La Brie. Tyvärr tar det minst en vecka innan man får svar, kunde till och med ta upp till någon vecka.
Bara hålla tummarna nu och vänta!

Veterinärbesöket

Kategori: Hund

Neo var full av både bakterier och jästsvamp både på kroppen, tassarna och öronen. Så nu har vi fått en massa medicin som han ska äta i 20 dagar samt ett receptbelagt schampo som han ska tvättas med. Sen ska vi fortsätta med kortison som vanligt för att försöka underhålla. Öronen har han kronisk öroninflammation i så där ska vi nu först i 7 dagar behandla med örondroppar och sen underhålla med droppar en dag i veckan oavsett aktiv inflammation eller inte.
Min fina, älskade hund. Så tråkigt att han skulle få så här besvärligt med huden sista åren. Nu är det bara att hoppas att detta hjälper så att det iaf lugnar ned sig lite för honom.

Veterinärbesök för Neo idag

Kategori: Hund

Idag är det dags för veterinärbesök med Neo. Den här gången åker vi till Öjebyn för att se om de har någon annan lösning på hans hudproblem. Vi har alltid varit Gammelstan och han har nu de sista åren fått en kortisonbehandling samt att han ska tvättas med ett specialschampo , tyvärr har han ju iaf varit väldigt dåligt sista tiden så det verkar inte hjälpa så mycket längre. Känns som att det kan vara värt att prova någonting annat eller iaf få ett annat veterinärutlåtande.

Ett utförligare inlägg

Kategori: Häst

Ja upp tidigt som fan imorse och styrde mot Aldersjön. Dimmigt och kallt var det. Vi började med lite frukost nere vid sjön, hästarna fick stå kvar i transporten och äta Hö. Sedan bar det av på häst mot Boden. De flesta hästarna travade och taktade första biten. När vi väl kom ner i skritt några steg så hamnade vi så långt bakom första klungan så vi fick trava ikapp. I Dakhars fall blev traven ofta galopp alt. mycket-ökad trav (om ni hört talas om det tidigare?! :)). Folk satt bara och gapade åt hans fina gångarter som han verkligen visade upp. Kändes som att vi flög fram. Även om han var lite stressad och fartig så var det aldrig några problem för han gör ju aldrig några dumheter. Han ville bara att vi skulle hålla lite högre tempo :). Det fanns inte en torr fläck på hästen när vi kom fram. Väl framme fick de iaf vila och äta ca 2 timmar. Sen red vi som sagt tillbaka men en kortare väg och bra skritt och det var betydligt lugnare. Man kan snacka om miljöträning idag, lär nog räcka för ett år framöver. När vi kom hem så fick han en linimentdusch och arnika insmörjning. Han kommer nog vara lite stel och stum i musklerna några dagar med tanke på att han brukar få träningsvärk när jag ökat på galoppjobbet och nu blev det mycket spänningar och samlingar eftersom han mest gått i samlad/ökad trav eller samlad galopp. Dock väldigt lösgjord men i alldeles för samlad och hög form för vad han orkar just nu.

Jubileumsritt

Kategori: Häst

Nu är ritten klar och vi ska kolla på showen på BRK innan vi börjar rida tillbaka. Det jag kan säga hittills är att Dakhar har på en 7 km skrittur inte skrittat mer än typ 10 steg. Han var helt genomsvettig. Blir dock lugnare på vägen tillbaka för då är vi bra tre stycken istället för 20.

Sovkamrat?

Kategori: Hund

Sen vi rakade Neo så tycker han att det är väldigt kallt på golvet tydligen och vill väldigt gärna sova i sängen. Och han sover inte bara i sängen, han sover även på mig. Denna hund som alltid har velat ha mycket utrymme och tyckt att det har varit för varmt tycker nu att han ska sova på mig. Någon gång under natten så hoppar han upp bredvid mig och lägger sig så nära han bara kan om som sagt inte rent av på mig. Han är ju ingen liten hund, 35 kilo +. Det är inte jätteskönt på morgon när jag vaknar men dock väldigt mysigt, det kan jag inte sticka under stolen med. Är man en gammal man med lite krämpor så ska man så klart få sova med sin matte..eller på sin matte också för den delen.
Älskade hund!

Equitop myoplast

Kategori: Häst

För att fortsätta lite på tidigare inlägg så skulle jag helst vilja ge Dakhar en eller två omgångar med Equitop myoplast. Superbra muskeluppbyggande tillskott som är helt naturligt. Jag gav det till La Brie i vintras och det sa bara pang om hennes muskler.
Det finns dock en nackdel...det är, i mina mått mätta, svindyrt. 800 kr och då räcker det en månad. Funkar inte riktigt med den budget jag har just nu.

Foder funderingar

Kategori: Häst

Hmmm...jag tror jag måste byta ut havren mot något annat på Dakhar. Han är något tittig just nu men samtidigt är han väldigt fin i arbetet och är mycket mer mellan skänklarna och lättare att samla utan att det blir avbrott. Så jag skulle vilja behålla energin men ändå att han är mer mentalt stabil i skogen. Det är väl inget jätteproblem men han går verkligen och letar saker och reaktionerna blir väl kraftiga ibland. Jag skulle vilja att han gick upp några kilon också. Ska köpa mer lusern och öka på det och kolla om det finns någon müsliblandning som kan vara värd att prova. Ska köpa olja också. Tänderna ska raspas nu i september så kanske det kan hjälpa till lite.

Sammanfattning av helg + måndag

Kategori: Allmänt

Helgen blev en bärplockarhelg. Blev både hallon, blåbär och röda och svarta vinbär. Jag frös in det mesta men skickade med de svarta vinbären med mamma som igår gjorde saft av dem till mig. Mums.

I lördags hann jag bara rida La Brie innan åsk- och regnvädret kom. Jag hade hunnit ta in Dakhar men hann inte ut innan det började åska. Sen slutade det inte regna fören senare på kvällen så jag skippade ridandet och smörjde alla grejer istället. Jag skulle in till stan på kvällen och Musikens makt men ställde in även det pga vädret. Så det blev att jag vara hemma hela helgen och fick därmed rätt mycket gjort. Hann måla klart stallfönstret, bygga lite mer innertak i sadelkammaren, plocka bär, städa, tvätta, motionera hästar, promenera hundar, umgås med mamma och syskonbarn och se film.

Igår kväll red jag ett dressyrpass på Dakhar med mycket galoppjobb då vi tränade lite samling, förvänd och provade några byten. Hade en bom på mitten av ridbanan och han är för söt, varje gång vi skulle över den så tog han i som om det var en stor grop där. Han hatar verkligen när det ligger grejer på backen. Sen kom Johanna lagom tills jag var klar så då tog vi en skogpromenad med La Brie och Hulda. Så min kväll som jag tänkte skulle bli kort i stallet och sen slapp framför tv:n då jag hade huvudvärk slutade med 3,5 timmar stall och jag var inte inne fören 22. Huvudvärken satt kvar när jag vaknade i morse, suck. Den kommer alltid som ett brev på posten en vecka efter semestern. Det är inte nyttigt för min nacke att sitta framför en dator hela dagarna. Nåja, bit ihop eller bryt ihop? Jag väljer att bita ihop, tigerbalsam och massage några dagar ska nog funka. Tur min smärttröskel ligger i den övre skalan.

Nöjda tjejer

Kategori: Häst

Hittade rymmar-tjejerna i ligghallen när jag kom hem från jobbet. Jag tror de tyckte det var skönt att få lite skugga och svalka en dag.

Fin kväll.

Kategori: Allmänt

Vilken kväll. Först ett dressyrpass med finaste Dakhar sedan en promenad med de finaste hundarna. Nu blir det film och popcorn.

In i dimman

Kategori: Häst

I morse låg dimman tät och när jag steg upp och skulle gå ut med Vidar och släppa ut Dakhar i hagen så möts jag av en Hulda utanför dörren. Min väluppfostrade La Brie vågade dock inte gå över tråden som låg på backen så hon var kvar i hagen. Duktig häst. Fångade Hulda och lagade hagen, frid och fröjd tänkte jag tills jag var på väg upp mot stallet igen och Hulda springer rakt genom tråden. Denna gång tog hon med hela tråden så La Brie också kom lös. Där sprang de runt på gården och käkade gräsmattegräs. Vidar hade tagit skydd uppe på altan och låg och kurade. Fick fast på Hulda iaf och då sprang La Brie in i sin box i stallet. Slog nu på strömmen till vinterhagen och ställde dem där så får jag fixa sommarhagen när jag kommer hem från jobbet.
Ja man vet då att man lever en sån här morgon. Tur det är fredag!

Motivation

Kategori: Häst

Vad skulle jag göra utan hästarna. Är det något som får en att tänka på annat och hitta motivation så är det dem.
När jag gick ut till stallet igår så var jag så omotiverad och less så jag tänkte nästan skita i att rida men nä jag tog tjuren vid hornen och först tömkörde La Brie och sedan tog jag en ordentlig ridtur med Dakhar genom byn och till Långmyrvägen. När man rider in på den vägen ligger det en skjutbana precis där och så klart var det ju någon där och sköt då så jag tänkte att jag får väl vända hem igen men Dakhar var inte alls brydd i att det smällde så då tänkte jag att då kör vi väl och han var så fin. Mycket galopp och trav blev det och han var väldigt nöjd. Han var lite tittig på en del saker men blir sällan mer än så (är nog nu när jag ökat på havren och han får stå inne på nätterna). Jag tog även La Bries träns på honom igår med remont och tredelat bett och jag upplevde honom inte lika tung och dragit på detta. När jag får lön ska jag köpa ett tredelat till honom för La Bries är en storlek för stor för honom.
Hur som haver så kom motivationen tillbaka och jag kunde somna gott. Häst är livet!

Att röra på fläsket

Kategori: Häst

...är tyvärr inget jag prioriterar så ofta nu för tiden men däremot så har la brie fått röra på sig tre dagar i rad nu. Korta pass och skritt men idag fick hon även jogga lite på tömmen. Förutom att jag hela tiden tänkte på vad tjock hon blivit så tänkte jag att man kanske skulle prova köra in henne nästa sommar. Jag tror att det skulle funka bra för henne då hon slipper ha någon på ryggen.
Ja, så får det bli!

Måndagskvällens aktiviteter

Kategori: Häst

Startade gårdagkvällen med att träna lite apportering med vovvarna. Snabbt och fort var det gjort och de var trötta i huvudet. Skönt. Sedan tog jag faktiskt och sadlade La Brie för första gången sen slutet på Juni och skrittjobbade henne 15-20 minuter på banan. Kul var det. Fina La Brie, har saknat henne.
Avslutade sedan kvällen med att rida ut med Dakhar en timme. Nu när han har skor fram så är han lite ömmare igen på vissa vägar så då red jag på kanten på ängarna istället. Det tyckte Dakhar var kul och ville enbart och helst bara galoppera hela tiden. Så vi var lite oense för att sedan gå väldigt fint på slutet. Varför är det alltid så att det går bäst när det är dags att avsluta? Detta är oavsett om man är på ridbanan eller i skogen. Om de bara kunde vara så fina i början så skulle ju träningen bli så mycket bättre och mer givande.

Distansritt

Kategori: Häst

Den 26 augusti ska jag och Dakhar delta i en distansritt. Det är Camilla i mitt stall som tipsade om detta då hon också ska vara med. Det är en långritt som går från Jävre utanför Piteå till Bodens ridklubb.Det är uppdelat på kortare sträckor varje dag under en hel vecka och sista sträckan går på söndagen mellan Aldersjön och Bodens ridklubb. Tyvärr kan jag inte vara med någon fler dag då jag arbetar hela veckan. Det är nog ganska lugnt tempo och den sträckan är nog inte längre än 2 mil skulle jag tro. Blir kul att göra någonting annorlunda.

Jobbigt att rida

Kategori: Häst

Fan vad det är jobbigt att rida ibland. De som säger annat om ridning vet inte vad de talar om.
Idag var vi på lektion och det var jobbigt. Punkt. Dakhar var lite loj och framtung och jag red dåligt och var omotiverad.
Dakhar får nu börja stå inne lite på nätterna då jag tror han är loj av insekterna. Han behöver också få äta upp sig mer vilket inte är så lätt när man måste vandra för insekterna hela tiden.

Ett fan i ett annat bra besked

Kategori: Häst

Fan för Casalls balltramp! Stackars RGB, laddat hela säsongen och så slutar det med ett balltramp innan finalen. Tyvärr ser det mörkt ut för någon medalj i dressyren. Åh, jag som hoppades på minst en medalj i alla discipliner.

Ett bra besked idag är dock att min nyfunna hovslagare verkar superbra och att vi tom lyckats få på framskor på Dakhar. Och det ser riktigt bra ut. De har vuxit bra av att vara barfota och det gick tom att verka dem lite. Han är inte heller lika platt i sulorna längre eller utfluten på sidorna. Så bara de får sitta kvar så kommer det att bli bra :)

På äventyr

Kategori: Häst

Jag och Dakhar var på äventyr i skogen idag. Blev mest skritt och styrketräning över stock och sten men även en galopp över ängen. Glad häst! Sen fick han en massage av Johanna vilket han tyckte var väldigt skönt. En bra dag för Dakhar :)

Bilresa

Kategori: Allmänt

Ja det blev då inget "hästigt" i helgen. Istället har jag suttit i en bil med min vän Beatrice och en massa hundar. Hela lördag åkte vi inlandsvägar till Ramsele där hennes sambo köpte en ny bil och sist Umeå där vi sov över i hennes föräldrars stuga. Nu är vi på väg därifrån så sitter i bilen igen. Vidar börjar bli en hejjare på att åka bil nu iaf. Dakhar har gått finfint sista dagarna. Lite loj av värme och insekter men ändå framåt. En veckas semester kvar sen är det tillbaka till vardagen igen. Måste ligga på pappa nu så vi får upp lamporna till ridbanan, det börjar bli lite mörkt nu på nätterna så snart är det nog mörkt på kvällen också. Det brukar gå fort när det väl börjat.

Inställd och invigd ridbana

Kategori: Häst

Var in i TDB nu och tävlingen är inställd i helgen. Suck. Nästa chans till tävling är första helgen i september och då i Piteå. Då tränar vi på tills dess. Dock måste jag göra någonting annat "hästigt" i helgen känner jag. Åka och träna eller åka och rida med någon kompis i någon annan skog. Vi får se om jag hittar på något :) Ridbanan är inte klar ännu, vi måste hyra ett mätinstrument för att göra det sista och få allt på rätt nivå. Tyvärr jobbar Christoffer resten av veckan och i stort sett dygnet runt så det blir inte att göra klart detta förrän nästa vecka. Däremot så tjuvade jag lite ikväll och tömkörde på den och den höll över förväntningar. Jag trodde den skulle vara djupare och lösare men funkade faktiskt bra :)) så därmed är ridbanan invigd men det får bli en mer officiell när den är helt klar!:)

Var är Zorro?

Kategori: Häst

Igår kväll när vi kom hem kunde jag inte hitta igen Zorro i hagen. Tänkte att skötaren kanske var ute med honom men nä det stämde inte. Tillslut hittade jag igen honom i skogen mellan deras hage och kohagen. Han hade hittat sig ett riktigt mumsigt ställe.

Korthårig flat coated retriever

Kategori: Hund

Nä det finns ingen sån ras men min Neo är numera en sådan. Hans eksem har spritt sig så mycket på sista tiden att jag kände att det är värt ett försök att helraka honom. Christoffers syster driver ett hunddagis i Falun och de har två kunder där som har samma problem som Neo med huden och de har rakat dessa och de har blivit mycket bättre. Så nu ser Neo ut som en helt annan hund. Han blev ändå snygg men jag saknar hans vackra päls :( men jag tror faktiskt att han tycker det är skönt, det blir inte lika varmt för honom heller.