LaBrie

Hästar, Landet och Livet - i Medgång och Motgång.

Lite piggare.

Kategori: Hund

Faktiskt har Neo piggnat på sig lite i natt. Fick i honom lite mat igårkväll och imorse och det har han fått behålla. Eller mat och mat. Älgkött och grädde med lite leverpastej :) Men bara han äter någonting så är jag glad. Tror också att antibiotikan har gett en liten verkan på infektionen han har i kroppen. Han har inte hostat lika frekvent heller.
 
Han är också lite piggare när vi rastar dem och han är lite vaknare inomhus även om han mest sover ändå, men han är lite mera med på vad som händer runt omkring honom. Igår brydde han sig inte om någonting, han bara låg ute i hallen.
 

Veterinärbesök.

Kategori: Hund

Röntgen visade att han har vätska eller nått i lungorna. Vid hjärtat ser de en mörk kontur som de inte kan sägs vad det är förrän de gjort ett ultraljud. Tyvärr kunde de inte göra ultraljudet förrän på torsdag. Han hade också förhöjd sänka, ska ligga på 130 han hade 168. Mot det har han nu fått en kraftig antibiotikakur och så ska vi tillbaka på torsdag.

Det ser faktiskt ganska mörkt ut och det sa även veterinären. Eftersom det slår ut hans immunförsvar så pass så är det inte så bra.

Han bara sover, orkar ingenting. Min älskling. Fy vad hemskt det är. Usch. Nu ska jag inte måla fan på väggen än men det känns inte bra och jag vill inte att han ska lida på ngt sätt.

Man har ju vetat om att det här kommer hända förr eller senare och jag är inte förvånad men ändå är det otroligt jobbigt.

Neo är sjuk

Kategori: Hund

Idag hade jag hovslagaren kl 9 på morgonen. Nu har jag tyvärr fått flytta fram det då Neo har blivit jättesjuk sista dygnet så har fått en veterinärtid 10.15 idag. Han har en hemsk torr rethosta, flåsar och andas ytligt, hjärtat slår fort och man hör att han är rasslig i lungorna. Lite feber hade han också. När jag var ute och rastade honom så går han bara sakta framåt. Han har heller inte velat äta sen igår morse. Det känns faktiskt riktigt dåligt. Han är ju inte purung heller.
 
Hovslagaren skulle jag smsa när jag var klar hos veterinären så skulle vi se om vi hann med det i eftermiddag istället annars skulle han försöka planera om veckan så han kunde komma någon annan dag. Det kallar jag service, det är så en hovslagare ska vara.
 
Nu ska vi först se vad utgången blir för Neo, diagnos och prognos, innan vi tar några andra beslut idag.
 
Usch, sånna här gånger är det inte roligt med djur. Hatar när de är sjuka. Jag blir så himla ledsen då jag alltid tänker det värsta. Det är så hemskt och se när de mår dåligt, för man ser verkligen att han mår dåligt. Han är låg och hängig och tittar på mig som att han ber mig om hjälp. Och jag gör det. Jag vill inget annat än att hjälpa honom men man är ju så beroende av andra, nu fick jag ju ändå en ganska snabb tid hos veterinären som tur var.
 
Uppdaterar när jag vet någonting mer.
 

Inspiration

Kategori: Häst

Sitter nu och kollar på dressyren från igår. Bra uppvärmning inför dagens träning. Hoppas Dakhar är lika fin idag som i torsdags.

Edward Gal, jag säger bara det. Vilken ryttare han är! Tänk att han efter Totilas är på väg tillbaka på absoluta toppen. Utan honom hade Totilas inte varit den han är.

Men den här helgen är Damon Hill oslagbar. Vilken hingst, fantastiskt fin.

Fredag idag och lektion igår

Kategori: Hund

Fredag och fint väder. Unnade mig också en sovmorgon till 05.40, tjoho vad utvilad jag är ;)
Hundarna var supermysiga och hoppade upp i sängen när klockan ringde och knölade in sig mot mig, så himla mysigt. Hade absolut kunnat ligga kvar där några timmar med dem men jobbet kallade. När jag släppte ut hästarna i morse så lyckades Vidar nosa på eltråden och sprang sen som en stucken gris över gården och skrek som aldrig förr. Stackarn. Däremot är det inte så kraftig ström men han är rätt känslig. Det blir fort väldigt synd om honom.
 
Igår kväll var jag till Karro och red lektion på en helt underbar häst. Dakhar var verkligen superfin redan från första stund. Pigg och fräsch. Aktiv och spänstig. Karro undrade om han hade tittat på världcupfinalen under dagen. Haha. Nä men däremot hade jag det så jag var väldigt inspirerad. Dessutom var det en kanonfin kväll, soligt och varmt.
 
Vi fortsatte med skolorna som funkade mycket bättre idag. Red upp på medellinjen i en öppna, volt vid X och sen ut i en sluta. Först i trav och sen i galopp. Slutorna är verkligen inga större problem medans öppnorna är svårare men de blev bättre i slutet.
 
I övrigt red vi mycket övergångar och tempoväxlingar, både trav och galopp.
 
Mycket rolig lektion som fyllde på energin och mitt självförtroende. Tack Dakhar och tack Karro!
Lektion på söndag igen.
 
Ha en fin dag!

Mjölksyra

Kategori: Häst

Det är underbart att rida när man känner mjölksyra i magmusklerna. Då vet man att man rider rätt. Den som säger att ridning inte är träning har aldrig ridit på riktigt!

Hovslagare

Kategori: Häst

Jag skulle boka tid för skoning åt Dakhar i måndags men fick som svar att min hovslagare som jag haft sista året (och varit jättenöjd med) har flyttat till södra Sverige. Det var som att hela min värld gick under för en stund. Utan hovslagare kommer man inte långt och jag är ju väldigt kräsen med vem som karvar i fötterna för jag orkar inte med tappskor och ömma fötter. Och de hovslagare jag vet om som är nog bra är tyvärr alltid så fullbokade att de är svåra att få tag på och det orkar jag verkligen inte med. Jag orkar inte vänta på hovslagare i flera veckor för en tappsko eller en omskoning. Det går bort. Men så blev jag tipsad om en hovslagare som flyttat upp från Stockholm till Piteå och som ska vara väldigt duktig. Fick tag på honom idag och han verkar väldigt trevlig och kommer redan på måndag. Han skulle då också kolla på fölet och La Brie. La Brie är ju barfota nu och Camilla har verkat henne under vintern men jag tänkte få på henne några framskor framöver för att ev. rida henne lite samt för att hon är så öm i framfötterna. Känns bra, jag tror jag kommer bli nöjd med honom. Vill ju framförallt ha en bra hovslagare till fölet och som man vet klarar av att hantera föl. Vore skönt att ha en och samma hovslagare för henne så här första åren så att man håller en linje och att fötterna blir bra redan från början. Utan hov, ingen häst!

Överskattat

Kategori: Gård

Nu går dagarna i ett. Verkligen. Stiger upp just efter 5 för att ta ut hästar och mocka mm. Åker till jobbet 6.40 och jobbar till 16. Hemma 16.30isch. Sen är det middag, hästar, ridning, mockning, vattenfyllningen, hagskottning, hundtvättning, träning, städning mm mm. Är klar framåt 22 och brukar då försöka varva ner i soffan en stund. Sen börjar det om igen. Finns inte så mycket tid över till annat just nu. Och det här med att jobba alltså---Hyfsat överskattat! Det inkräktar verkligen på min fritid. Förra veckan jobbade jag 75 % (de dagarna jag jobbade) då jag behövde kolla till hästarna lite extra och väldans vad skönt det var. Synd bara att det innebär så lite pengar på kontot den 25:e.

Tack gode gud..

Kategori: Häst

...för min ridbana!
Jag är så glad att jag har den. Visst, det var dyrt men oj vad det är värt det. Annars hade jag stått här nu och inte kunnat rida ordentligt förren till midsommar när det torkat upp. Samma hade ju gällt i höstas då det regnade i flera månader.
Nu har det inte varit en enda dag som jag inte kunnat använda den. Precis när snön smälte så var det lite blött på ytan men absolut inte klaffsigt på något sätt. Man ser nu också att materialet inte riktigt ligger rätt utan verkar luta lite in mot mitten men vi sa ju det redan i somras att vi gör den inte perfekt på en gång utan ser vad som händer under vintern, om den sätter sig någonstans eller liknanade. Så vi måste ev köpa ett lass och lägga på mitten och fördela ut så det blir rätt lutning.
 
Men ja, glad är jag för denna investering!
 

En svacka

Kategori: Allmänt

Usch, jag känner att jag är i en svacka angående ridningen. Känns som att jag tappat lite känsla och bara hoppar omkring där på hästryggen. Jag känner mig inte lika stark i sitsen och det känns som att jag är riktigt dålig på att rida. Tror i och för sig att det har att göra med hur tävlingen gick, mitt självförtroende fick sig en törn. Jag skulle verkligen vilja rida mer och utvecklas mer men det är svårt att hinna med. Hela denna branch är så störd just för att det är så vansinnigt dyrt. För att överhuvud ha råd att ha en häst så måste man jobba men när man måste jobba så har man inte tid att rida så mycket som man vill, det blir liksom moment 22. Sen är det väl inte ridningen som tar tid utan det är ju allt annat runtomkring men det är också saker som måste göras annars kan man inte ha häst. Det är just sånna här tankar som kan göra mig så less ibland - är det verkligen värt att lägga hela sitt liv på något som resulterar i 5 timmars ridning i veckan? 5 timmar som inte ger jättemycket om man vill utvecklas snabbt. Skulle så väldigt gärna vilja köpa mig en riktigt bra häst som läromästare och som kan hjälpa mig dit jag vill. Fan, jag vill så mycket men det är så många hinder ivägen.
 
Nä nu får jag rycka upp mig. Det är ju vår och även om det är blött och lerigt som fan så knackar snart sommaren på dörren.

Kaos i mitt huvud.

Kategori: Häst

Alltså jag håller på att bli galen på namnfunderingar. Jag har ju haft ett namn några dagar som jag tänkt att det skulle bli men jag är inte helt nöjd ändå. Ju mer jag tänker ju mer förvirrad blir jag. Har fått många bra förslag och jag tar med mig dessa i mina funderingar, Tack!

Jag hittade faktiskt i min dator på jobbet en lista som jag skrev för längesen med en massa namn och många är bra faktiskt.

Hon har i alla fall namnet "Bella" som arbetsnamn och är nog det jag vill utgå från på något sätt. Om inte annat att det går att härleda från hennes "pappersnamn" på något sätt. Det passar verkligen på henne - hon är en Bella.

Fullt ös medvetslös.

Kategori: Häst

När de var ute i eftermiddag så gick det vilt till. Hon börjar bli riktigt stadig nu och verkar älska livet. Hon galopperar som hon inte gjort annat, mellan galopperna så krumelurhoppar hon. Sen vilar hon en liten stund för att börja om igen. La Brie får ligga i för att hänga med. Det är bra det, hon kan behöva röra sig.
Man kan bli fast länge och bara titta, det är så underhållande. Hon har också väldigt fin galopp hoppas traven håller samma kvalité men än så länge har hon hoppat över den gångarten.

När vi skulle ta in dem sen så fick jag inte fast henne så vi provade att ha henne lös och det funkade faktiskt helt ok. Får se hur länge det går innan hon drar en repa på gården. Den dan hon gör det så kommer det inte gå att hålla La Brie, hon är så himla rädd om henne och blir upprörd så fort hon lämnar hennes sida.

Sötisen!

Mamma är bäst.

Kategori: Häst

Herregud vad jag tycker hon är söt.

Äntligen.

Kategori: Häst

Idag har jag äntligen tagit mig iväg till AB nian i Älvsbyn och beställt ett par stövlar. Fick ju ett presentkort när jag fyllde år för att kunna köpa ett par ordentliga ridstövlar. Blev ett par Petrie men tar väl ngr veckor tills de kommer. Jag passade även på att investera i en ny kavaj. Den jag har nu sitter verkligen inte bra på mig då den är för stor och konstig passform. Nu blev det en Kingsland och en mörkblå, skitsnygg.

Skitgörat

Kategori: Häst

Ja det här är baksidan med hästägandet. All skottning av skit. Spelar inte någon roll hur mycket man skottar det kommer ändå nytt. Man hinner inte med i samma takt.

Hjälp mig?!

Kategori: Häst

Funderar på det här med namn och tänkte att ni kanske kan hjälpa mig.

La Bries första föl heter Bell amie. Och jag tycker det skulle vara schysst att köra vidare på det franska temat.

De förslag jag har är:
Bell Lamour
Bell Amour
Lamour
Mon Amie

Kan ni hjälpa mig genom att rösta på det ni tycker är finast?
Kanske har ni något annat förslag?

Tävlingen som försvann

Kategori: Häst

Det har varit en minst sagt händelserik helg och när jag gick och la mig igår kväll så hade jag sammanlagt sovit 8 timmar sen fredagsmorgonen kl 06. Och de timmarna har varit avbruten sömn, behöver jag ens säga att jag sovit gott inatt. Förutom att jagsovit lite så har det också hänt mycket. I lördags var jag som sagt och tävlade två klasser men den har verkligen kommit i skymundan för det som sedan hände på kvällen/natten. 
 
Jag förstod redan på lördagsmorgon att hon skulle komma att föla det närmaste dygnet då hon hade vaxproppar så jag var ju rätt nervös för att vara borta men åkte ändå och bad Christofferstanna hemma och kolla henne och sen bara komma till första starten. Så fort jag ridit andra klassen så lastade jag och åkte hem. 
 
Tävlingen då? Ja, det gick inte så bmenen jag tyckte också domaren var snål med poängen och det har jag hört flera som sagt sen efteråt också. Dakhar kändes fin på framridningen men blev sen jättespänd när vi gick in på banan som var i ett annat ridhus. När han blir spänd blir han så tung mot handen vilket drar ner helhetsintrycket och resulterar i en del missar. I LB:2 flick vi bara drygt 56%, verkligen inget jag är nöjd med men jag tycker inte det var helt rättvist heller. I LA:3 fick vi också bara drygt 56% men det var väl mer rättvist för vi hade många missar i galoppen med omslag och fullblodsnerver. Han var då också ganska trött så det blev ingen bra kombo, antingen var han av eller så vara han jätte på. Nåja, det var väl bra träning och årets första tävlingen, dessutom inomhus vilket vi inte gjort tidigare. Får väl ha lite överseende. Dessutom ska man komma ihåg att mina tankar var lite splittrade för dagen med tanke på La Bries tillstånd. Jag ville mest bara få tävlingen avklarad. 
 
Jag har heller inga bilder från dagen. Christoffer har filmat med sin mobil men jag vet faktiskt inte om jag vill lägga upp det. Haha. Vi får se framöver. 
 
 

130414

Kategori: Häst

Så kom den. Inatt kl 01 tittade en alldeles förtjusande flicka ut i stora världen. Kanske det mest långbenta jag nånsin sett men helt korrekt i ben och hovar. En kort rygg och en fantastisk uppsyn. En strimbläs som börjar med en stjärn och går sedan rakt ner till nosen. Två helvita bakben, ett framben har en mindre strumpa och det sista rånet vet jag inte riktigt än. Det är en svart hov men det är ändå ganska ljust runt i kring. Färg kan jag inte heller säga riktigt än, mest troligt fux men den ljusnande så mycket när den torkat. Men helt klart röda toner.

Allt gick bra och fort. Det enda som hände var att La Brie under värkarna tryckte så mycket att hon förflyttade sig mot väggen så det blev trångt att trycka ut den. Vi lyckades dra runt henne och då kom hela fölet ut. Så fort La Brie ställt sig så släppte även hela efterbörden. Det dröjde sen två timmar tills fölet kom upp på benen första gången. Kom igång att dia efter fyra timmar.

La Brie är en helt fantastisk mamma och vet precis vad hon ska göra, det här är hennes uppgift i livet!

Nu ska jag de närmaste dagarna bara njuta och sova igen en massa förlorad sömn den sista månaden.

Välkommen till världen "Långben"!!

Tävlingsdax.

Kategori: Häst

Ja, imorgon ska vi ju åka till Boden och tävla. Det är en liten tävling med endast 40 startande på hela dagen. Högsta klassen är en LA:3. Så vi kommer rida LB:2 som uppvärmning och sen då LA:3. Det blir säsongens första tävling så jag har väl inga större förhoppningar egentligen, vill åka dit och göra bra ifrån oss och hoppas att vi utvecklats som ekipage sen förra året. Jag hoppas att vi får bättre helhetsintryck, att domaren tycker att han är mer bärig och ihop än i höstas. Sen vet jag att han kommer bli taggad och då är han svårare att få ihop då han ligger på. Måste komma ihåg att tänka halvhalter hela tiden. Kommer att rida fram länge inför första klassen eftersom han behöver lång tid på sig att bli varm. Då behöver jag heller inte rida fram lika länge inför den andra.

Men som sagt, allt kan ju ändras beroende på fölet. Om det kommer eller inte kommer och vad det i så fall leder till. Jag är iaf medveten om att det kan bli ändrade planer.

Oj oj.

Kategori: Allmänt

Jag har börjat med någonting farligt. Kollat på hingstar!
Herregud, man blir ju helt fast.
 
Jag börjar fundera på att jag nog ska ta ett till föl på La Brie, men inte i år då hon ska lånas ut utan eventuellt nästa år. Är nu lite sugen på att få in Donnerhall-blodet i henne och den trevligaste då är ju så klart Sir Donnerhall (http://flyinge.se/avel/hingstar-2013/sir-donnerhall/). Denna underbara hingst. Däremot är han ju rätt så dyr... men herregud vad bra det skulle kunna bli.
 
Har då istället kollat in lite yngre (billigare) hingstar som är efter honom och fastnat lite för Snap shot (http://tullstorp.nu/stallions/snap-shot-1275/
 
 
Supertrevliga gångarter och mycket fin exteriör. Tror han skulle passa bra med La Brie.
 
En annan jag tittat på är Shooting star http://flyinge.se/avel/hingstar-2013/shooting-star-1194/
 
Ja, som sagt, man blir fast och blir sugen på att testa så många kombinationer. Jag förstår de här som fastnar i det så kallade "avelsträsket" för jag är på god väg dit!!
 
 

Fasiken...

Kategori: Häst

...jag skrev ju fel igår. Det är ju den 10:e idag så det var ju bara en dag kvar, inte två. Trodde nog att det var den 8:e igår. Hur som helst så har den då inte kommit inatt heller men under dagen igår så hade juvret dubblerat sin storlek så det kan inte vara långt borta nu. Ser ut att vara på väg ner i spenarna också. Jag försökte få mjölka ur lite igår kväll men det fick jag inte, hon vevade fint med bakbenen. Försökte hålla kvar för att se om hon slutade när hon vant sig med min hand där men nä, hon vevade bara högre och kraftigare samt la bak öronen. Hon ville inte att jag skulle känna, är nog lite ömt. Fick iaf tvätta det med vattenslangen och med lite tvål men så fort jag försökte klämma så vevade hon.

Att vänta och planera, hoppas och tro.

Kategori: Häst

Bea var förbi igår och klämde och kände på La Brie och efter det så tippade hon nästan på att hon skulle föla under natten då hon hade släppt musklerna ganska mycket runt svansroten. Hon tyckte också att hennes mage hade fallit ner ännu mer sen förra veckan samt att juvret var lite större. Så det händer nog grejer bara att jag inte ser det eftersom jag kollar dagligen. Hur som helst så kom den ju ändå inte inatt men hon har svårt att tro att hon ska hålla sig nå många fler dagar.

Jag tror personligen att när den väl kommer så kommer det att gå fort och utan några speciella tecken eftersom hon gått över så länge nu. När jag pratade med förra ägaren så hade hon ju inte haft mjölk innan första fölningen heller så det är nog så hon är även om det är ovanligt. Och jag som köpt sånt där mjölktest också, det kommer jag nog aldrig få någon användning av. Får försöka sälja det på Blocket sen eller nått.

Ja så jag fortsätter vänta. Om den inte kommer i veckan så kommer den garanterat på lördagmorgon eftersom jag ska tävla då. Haha. Hade jag vetat att hon skulle gå över så här länge hade jag ju inte anmält till tävlingen. Trodde väl aldrig att det skulle sträcka sig tills nu..och ännu längre än så till och med.

Nåja, den kommer när den kommer och det går inte att stressa på det utan bara vara medveten om det och vara beredd att planera om schemat när det händer.

Jag sa ju när hon blev dräktig att det vore ju bra om hon gick över till den 10 april eller nått för att det skulle hinna bli lite varmare väder så ja, vi får väl se. Två dagar dit iaf. Men ändå är det ju inte något varmare det här året ändå så egentligen spelar det ju ingen roll.

Kuuul

Kategori: Allmänt

Hela nätverket med server och allt ligger nere på jobbet = det går inte att jobba. Nu har det varit borta en timme så känns som att det lär vara så här ett tag. Suck. Känns ju som att jag hade kunnat göra något vettigare än att sitta och stirra på en skärm utan att kunna göra något..

Alltså...

Kategori: Häst

...var i hela fridens namn är fölet??

Jag orkar inte vänta längre. Det är som att vara barn och vänta på julafton men så kom aldrig julafton, utan julafton bara sköts upp hela tiden på obestämt datum. Inte kul. Inte kul alls.

Iofs var det -16 grader i morse så jag förstår om den inte vill komma än. Kanske ska det börja bli varmare till helgen. Kanske.

10 år!

Kategori: Hund

Idag är ingen vanlig dag för det är Neos födelsedag! Hurra hurra hurra!
Hela 10 år gammal blir han. Första och enda gången han fyller jämnt i sitt liv så ikväll ska han få någonting riktigt gott :)
 
 
 

Programridning.

Kategori: Häst

Igårkväll var jag och Dakhar till Karro och tränade. Han var rätt seg från början men vaknade till allt eftersom och i slutet var han väldigt taggad. Den gamle mannan behöver tydligen mycket uppvärmning. Sen har han gått ganska mycket sista veckan även om det var betydligt lugnare pass tisdag och onsdag med bara lite jogging.
 
Vi tränade bakdelsvändningar i skritt och faktiskt även i trav för att få till bättre hörnpasseringar och samling. Han blir så lösgjord av detta samt att halvhalterna kommer igenom bättre. Sen tränade vi öppnor och skänkelvikningar längst långsidorna, där vi växlade mellan dessa hela tiden. Detta är mest träning för mig egentligen då jag har lite svårt att få till skillnaderna här emellan och få honom nog rund i öppnorna. Men igår föll det ner en liten polett för mig då jag äntligen kom på att det som saknades var en halvhalt på yttertygeln i öppnan.
 
Vi avslutade med att rida igenom nya LA:3 programmet. Riktigt roligt program och nästa helg ska vi tävla, blir LB:2 som uppvärmning och sen LA:3. Jädrans vilken skillnad det är på honom nu i programridningen, han är ju mer bärig, lösgjord och hänger ihop så mycket bättre jämfört med förra säsongen. Däremot blir han ju rätt taggad av programridning, han tycker det är så roligt, och nu när vi börjat träna lite byten så tyckte han att han skulle byta i den förvända. Han är så söt, klockrena byten gjorde han. Han har ju egentligen inga problem alls med att hålla den förvända utan det blir när jag försöker få honom något rakare som han byter. Lite missuppfattning samtidigt som han ska kunna vara rakare utan att byta. Vi får träna mer helt enkelt.
 
Kul med programridning och känner mig mer taggad nu inför nästa helg. Ska bli spännande att se kritiken och se om vi utvecklats något i domarnas ögon sen i höstas.

Nopp.

Kategori: Häst

Nä, den verkar inte vara redo för världen ännu. Jag tror nu faktiskt att hon går över en till två veckor till. Jag gissar att det beror på vädret, det är för kallt helt enkelt och kollar man prognosen så ska det bli ännu kallare nu veckan som följer. Ser ut att kunna komma lite snö också.

Den kommer ju när den kommer helt enkelt Dock tycker jag det är lite jobbigt för min egen del då det är på bekostnad av min sömn. Ställer väckaren på natten för att kolla till henne och vaknar tidigt på morgonen för att jag blir stressad av att hon är inne. Sen blir jag stressad på kvällen när jag ska somna just för att jag vet att väckaren kommer ringa om ett tag så då får jag svårt att somna också.

Sen finns det ju en barometer till i detta. Och det är att jag är så jädrans nyfiken på vad som finns där inne! :-)

Vidar - min underbara lilla kille

Kategori: Hund

Har fotat Vidar lite. Lite svårt då han inte är så bra på att stå på kommando....än. Men fotade lite för att skicka till uppfödaren så lägger upp några bilder här också.