LaBrie

Hästar, Landet och Livet - i Medgång och Motgång.

Vilodag.

Kategori: Allmänt

Efter tre fullsmockade dagar med aktiviteter så har iaf hundarna vilodag idag. De har sovit hela dagen förutom den vanliga rastningen. Vidar är väldigt trött och uppskattar det nov mest. I fredags var vi ju ute och åkte skidor i 2 timmar med stopp på berget med grillning och solning. Igår åkte vi skoter till stugan så de var lösa där och sov ingenting på hela dagen.

Dakhar och jag har varit på långtur med Camilla och Daim idag, Dakhar var skitpigg och ville mest bara galoppera hela tiden.

I eftermiddag är det hockey så då blir det soffhäng och sen lite middag och fortsatt stoffläge tror jag.

La brie verkar hålla på fölet men juvret fylldes rejält igår och är helt annorlunda än tidigare så det är kanske inte allt för långt bort. Hon fick en dusch igår iaf och juvret tvättades ordentligt så nu är hon redo.

Skärtorsdagen - intet ett liv.

Kategori: Häst

Nä inget föl än. Mailade med förra ägaren som var med när la brie fick sitt första föl, 2006. Då hade hon gått över några dagar och mjölken hade kommit igång först i samband med fölningen. Värdefull information faktiskt, eftersom jag gått och väntat på mjölken.

Denna lediga dag har varit fullsmockad men rolig. Vaknade 6.30 (!), släppte ut la brie och gjorde klart allt i stallet och hagen. Skönt att ha allt klart strax efter 7, bara ridningen kvar. Gick in och åt frukost och kollade ett avsnitt True blood. Åkte sen till avan och hämtade torrhö. När jag kom hem tog jag en timmes promenad med hundarna, åt lunch och städade hela huset. Direkt efter detta gick jag ut och red en timma för att sedan åka till gymmet en timma. Faktiskt blev det så att jag inte orkade laga mat utan det blev en hämtpizza och en timmas sömn i soffan. Christoffer har sett på hockey hela kvällen men nu ska vi tydligen se en film.
La brie övervakas via tv-bilden, väldigt smidigt faktiskt.

Glad påsk på er!

Dagen D.

Kategori: Häst

Idag är dagen då det lilla livet är beräknat men då ska det nog hända mycket under dagen om den ska komma. I morse var dock det vänstra juvret också lite spänt så det har iaf hänt nånting.

Jag sover ganska dåligt. Vaknar, svettas, drömmer, måste gå på toa. Vaknar tidigt, vill bara gå ut i stallet. Så lite nervös är jag nog allt. Inatt drömde jag faktiskt om fölet. En brun med stjärn och fyra vita ben. Helt bedårande var den. Helst vill jag ju ha en fux så vet inte varför jag drömde att den var brun.
Det blir ju vad det blir och jag kommer nog tycka den är bedårande oavsett färg eller teckning.

Längtar!

Kamera, ridning. Agility och hockey.

Kategori: Allmänt

Inget föl ännu. En kamera är installerad och bilden funkar bra. Den jag först lånade funkade inte då vi har två betongväggar mellan stallet och huset men tur i oturen så hade min bror också en kamera och den funkade perfekt.
 
 
Dakhar har fått två ordentliga pass i helgen. Lördag red vi ut och var ute nästan 1,5 timma med rätt högt tempo och mycket galopp. Nöjd var han med det. Igår red jag först ut en kort sväng och sen lite dressyr på banan med några travbommar också. Red lite programdelar ur nya LA:3 och fortsatte träna på övergångar från galopp till skritt. Blev över en timme igår också.
 
Skönt väder har det varit och i går stod hästarna och myste i solen. Passade på att fota lite.

Som ni ser börjar La Bries mage vara ganska stor i omfång. Ska bli så spåännande att se vad som är där inne.
 
Dakhar tycker jag börjar vara rund och fin. Har även sett att fronten har breddat sig mer och mer på sistone. Mellan frambenen är det ju nu muskler, han var som alldeles platt där förut.
 
Hagen är ju inte så kul denna årstid. Även om man skottar skit så tinar det bara fram mer. Evighetsgöra. Ska ta ett riktigt krafttag där under påskhelgen.
 
Annars i helgen så har jag och Vidar varit på sista agilityträffen. Duktig var han i vanlig ordning. Klarade vippen mycket bättre än första gången vi tränade på den då han tyckte den var lite läskig men den här gången sprang han nästan på den. Kul.

Efter agiltyträningen åkte vi till luleå och gick på Olearys och åt med några vänner och såg på hockeyn. Mycket trevligt och vinst för Luleå dessutom.
 
Bra helg och snart är det påsk och 5 dagar ledigt!
 
 
 
 

Just nu

Kategori: Allmänt

...åker jag buss till jobbet. Var uppe i ottan imorse och mockade och gjorde klart stallet. Kommer hem lite senare ikväll då vi ska på middag hos pappa, jag har en faster som är här från Stockholm i helgen. Camilla skulle ta in la brie ikväll innan hon åkte hem. Än verkar fölet dra på sig, har inte hänt någonting i veckan som tyder på att hen har tänkt komma ut snart.

Ha en bra dag!

Älgar.

Kategori: Häst

På lunchen sprang jag och hundarna på två älgar nere vid höträsket. De stod 15 m in och stirrade på oss men verkade inte speciellt brydd. De är nog ganska van vid folk om de bor i den skogen eftersom det passerar folk hela dagarna.
Skön promenad var det, solen var framme och vi gick över isen.

 

Två kanonfina byten.

Kategori: Häst

Red dressyr igår direkt efter jobbet. Fortsatte träna på lite hörnpasseringar men sen la jag fokus på galoppen och avbrott ner i skritt. Han blir emellanåt lite lång och tar ngr travsteg men däremellan så är de helt ok. Sen gjorde jag också några byten och de två första blev verkligen så himla bra. Luftiga och helt rena, sen håller han samma takt och tempo både före och efter. När vi började med bytena i höstas så var det ju fullt ös medvetslös under och efter bytet. När jag gör bytet så rider jag en lång diagonal där jag nästan rider lite sluta efter hörnet, sen rakriktar jag och gör bytet. Som sagt, det två första var riktigt fina sen blev han lite trött och gjorde mer enkla byten men det gör inget. Det går ju verkligen framåt. Fin hästen!

Christoffers pappa och lillebror kom på spontanbesök från Dalarna igår kväll och har stannat till idag då de skulle på ett jobb här i stan. Så vi gjorde en god middag och satt och pratade resten av kvällen. Trevligt med lite vardagsbesök.

Dakhar går som tåget men är väldigt pigg.

Kategori: Häst

Han är som en maskin och ju starkare han blir och ju mer jobb han kommer till - desto piggare blir han. Han är så bärig och fin just nu så han känns som att han vuxit 1 dm på alla bredder, speciellt i fronten. I galoppen är han så amitiös just nu att han vill bara träna byten hela tiden, så fort jag gör en halvhalt så byter han och galopperar på stället. Karro tipsade att ett tag framöver flytta honom undan i övergångarna så att han lugnar ner sig lite och inte kan byta. När vi däremot gör ett riktigt byte så är han väldigt luftig och fin nu, lite sen bak ibland men det blir bättre och bättre och mest beror det på att jag inte hinner få honom riktigt rak innan bytet för att han blir så taggad.
I söndags red vi lektion hemma på gården och tränade mycket hörnpasseringar, väldigt nyttig. Tänk vad svårt det ska vara att bara rida rätt genom ett hörn. Haha.
I lördags tömkörde jag honom och grävde fram några bommar och la ut och han travade väldigt fint över dem. Sög nästan på dem! Han var ju lite rädd för dem i sommras och visst var han lite tramsig i skritten i början men sen var det som sagt som att han letade dem i traven.
Igår eftermiddag red vi bara ut en halvtimme och joggade, Vidar fick följa med också och det gick väldigt bra. Han tycker verkligen det är kul att följa med när jag rider, när han ser att jag sitter upp så kommer han springades och hoppar fram på vägen. Dakhar kändes superfin, helt loss och väldigt bärig front. Verkligen mellan hand och skänkel. Fina halvhalter, däremot var han väldigt galoppsugen och när vi vände hem hade jag svårt att få honom i skritt. Han trampade och trampade och försökte jag istället få honom fram i trav så tog han galopp. Nåja, det är ju kul att han är arbetsvillig. Och som sagt han var ändå superfin. Lugnade sig när han fått galoppera en bit och när han galopperade så fick han jobba igenom sidorna ordentligt och vänta på mina signaler.
 
Idag ska jag på gymmet och en ny höbal ska in i hagen så jag tror det får bli en vilodag för Dakhar idag. Det är han väl förtjänt av.
 
 

Alltså, nu börjar jag vara nervös. På rikt.

Kategori: Häst

Än verkar inget föl vara på G men herregud vad jag börjar vara nervös. Det händer ju verkligen snart. Jag har haft 11 månader på mig att förbereda mig men jag vet inte om det hjälps. Det är som så overkligt. Snart är den här!
I helgen har jag rengjort, virkonat och lagt in ny bädd åt henne. Pappa har varit igår och monterat en nattlampa. Jag har även fått låna en kamera som jag ska montera upp under veckan och som man sen kopplar till en tv-skärm inomhus. Hon får nu gå in på nätterna och när det börjar bege sig så kan jag ligga inne i soffan och övervaka på tv:n. Smart..tycker jag.

Nu ska jag bara fixa med hagen nästa helg. Vi ska försöka skotta bort lite snö och så måste jag sätta tråd. Stolparna slog Chrille ner redan i höstas. Sen blir de nog så att Dakhar och Daim får gå över i den hagen på dagarna och La Brie och fölet får gå i lösdriften så att de har tillgång till bättre vindskydd när de är ute.

Ojojoj, spännande är det i alla fall.

Karro satt upp en stund.

Kategori: Häst

Kollade av Dakhar på lina innan jag åkte och han var inte halt, böjde han också och ingen reaktion då heller. Karro trodde inte heller det skulle vara någon fara att rida. Så med den utredningen lastade jag och åkte till Rutvik.
Red fram honom och han var lite studsig, så fort jag gjorde en halvhalt så stannade han upp på stället - speciellt i galoppen. Han samlar sig så mycket och gör det så jobbigt för sig och jag tror att han tycker att det är lite jobbigt. Det är ju inte så att jag bad om samling så som han verkar tro men han är så överambitiös och överreagerar och då blir det ju jättejobbigt.
Hur som så lugnade han ner sig efter ett tag och så satt Karro upp en stund och red honom. Jädrans vad han är fin, har ju som inte sett honom under ryttare på riktigt förutom ngn film på mig själv men det var ju i somras och han är ju mycket finare och starkare nu. Hon red mycket övergångar och tempoväxlingar och flyttade honom. Hon sa det sen att det är detta han behöver för att bli elastisk, att det händer mycket och att bakdelen aktiveras. Inte rida långa sträckor i samma tempo för då lägger han sig mer på framdelen. Han kändes jättefin sen när jag satt upp och idag blev fokus mest på lösgjordhet och elastisitet genom övergångar och halvhalter men även sidvärtsrörelser. Så vi skippade skolor och samlande arbete igår då det kanske har blivit lite mycket av det sista veckorna.
 
Tänkte fota lite när Karro red men det var svinkallt och då dör min telefon, dessutom brukar det vara så mörkt att det bara blir skit ändå. Så det får jag vänta med tills det börjar vara ljust på kvällarna.
 

Svampigt knä

Kategori: Häst

Igårkväll var Dakhar lite svampig i vänster framknä, bara på framsidan. Kollade honom på lina och han var inte halt. Kylde med lera och i morse såg det bättre ut. Har ju lektion ikväll men jag tror inte det är någon fara. Mest troligt har han bara slagit sig i något.

La Brie fick sina bakfötter verkade igår och framfötterna gjorde Camilla i lördags så nu ska hon klara sig tills den lille kommit till världen. Hon fäller päls som bara den så hon fick sig en rejäl omgång med päls-borttagnings-vertyget och hon njöt. Hon älskar att få uppmärksamhet.
 
(bild från ifjol så det är Zorros hår som ligger på golvet )
 
 
 

Snart smäller det

Kategori: Häst

Nu börjar det närma sig. Idag är det två veckor kvar till beräknad nedkomst av fölbebis. Det är helt stört svårt att fatta att om ngr veckor har jag en till, ny, häst och jag har ingen aning om vad det är för något jag "köpt". Det här med att man inte köper osedd häst, det här är ju ännu värre. Vad kommer ut? Visst har jag många önskemål men jag kan säga att just nu är jag bara glad om allt går bra och båda överlever. Lite nervös är jag allt.
Har en del saker att fixa innan, allt från hagfix till inköp av fölgrimma. Dags att börja nu tror jag, den kan ju komma när som helst! Nu har hon börjat fylla upp mjölk också. Men jag hade önskat att det hade fått bli lite varmare ute innan den anländer.
 
 
 

Åkte till stugan

Kategori: Familj

I går åkte vi ut till pappa och Åsas stuga i skärgården. Härlig slapphelg med lite promenader och mycket mat. En schlagerkväll blev det ju också.
Trötta hundar nu ikväll, det tar på dem att vara ute så mycket.

Dakhar har jag ridit båda dagarna. Ut i skogen i går och på banan idag. Fortsatte träna på samling och tempoväxlingar men även en hel del övergångar. Superfin i traven, blir lite galoppinslag ibland när vi går fram igen men det är inte hela världen. I galoppen blir han lite överambitiös i samlingen och byter galopp. På onsdag rider vi för Karro igen.

Tänk vad några rosetter kan göra

Kategori: Allmänt

Vidars bragd i lördags sprider sig och tänk att några rosetter och utmärkelser gör att hunden får ett "namn" i branschen. Nu vet alla som var runt ringen vem han är och många kom fram och gratulerade till en fin hund.
Nu har det även spridit sig till Vidars pappas ägare i finland som har lagt upp jättefina bilder på Facebook (lägger in dem här också) och skrivit fina kommentarer om honom. Superkul men väldigt svårt för mig att förstå. Jag tycker ju att han är finast av de finaste men jag har fortfarande inte fattat vad han lyckats med och jag vet nog inte hur bra det här är egentligen. Och den största bragden är väl att han faktiskt bara är junior, inte så vanligt att man plockar såna här priser då.
 

Ridlektion

Kategori: Allmänt

Igår kom Karro hem till mig och hade lektion. Skönt att slippa åka faktiskt, sparar mig en massa tid så det blev en ganska slapp söndag.
Och vet ni.. vi trampade lite igår! Dakhar är ju en pärla, han försöker alltid även om han tycker det är jobbigt. Först trampade vi lite från skritt och sen trampade vi lite från trav. Blir ju inget jättetramp men iaf, och när man sen går fram i trav igen så håller han ihop så bra. Så fokus var samling igår, i alla gångarter. Några steg och sen fram igen. Sen fortsatte vi även med skolorna och framförallt slutorna vilket också är samlande. Under slutorna tränade vi på att länga steget lite utan att gå fortare. Bra pass och nöjd kille. Har ju blivit rätt dåligt med träning annars i veckan pga det dåliga vädret och underlaget som varit. Hoppas på en bättre ridvecka denna vecka.
 

Jaaaaaa!

Kategori: Hund

Vidar gjorde det. Blev excellent med Ck och plockade hem ett Cert och blev BIM.

Kritiken är bara bra och domaren älskade honom. Kom fram när det var klart att bad mig att förvalta honom på bästa sätt. Då blir man stolt.
Jag älskar denna hund på alla sätt. Han är så fiiin!