LaBrie

Hästar, Landet och Livet - i Medgång och Motgång.

Sadelcheck

Kategori: Allmänt

Igår kom då Lena Lilja för att checka sadeln på Dakhar. Hon tyckte inte att vi skulle ändra någonting i sadeln utan tyckte jag skulle använda en gelpad som höjer fronten och samtidigt är tryck och stötdämpande, denna i kombination med fårskinnspad.
 
Denna pad är det från Acavallo.
 
 
Hon tyckte annars att sadeln var fin i stoppning och att jag skött om den väl :)
 
Jag provade rida en stund igårkväll, han var fortfarande lite ojämn i början av passet men när han var uppvärmd så märkte jag inte alls av det. Nu lär ju inte detta försvinna direkt (om det nu beror på sadeln), han är ju förmodligen lite öm ett tag till samt att det blir ju ett litet invant mönster.
 
Idag blir det en lugn joggingtur i nysnön i skogen och imorgon vila.

Vilken torsdag det blev

Kategori: Häst

Vid halv två igår får jag ett samtal om att en häst har ramlat över tråden i hagen och ligger i diket utanför hagen. Det var allt jag fick veta i första samtalet av Camilla som fortfarande ligger på sjukhuset och hade dåligt med batteri i telefonen så hon hade inte hunnit uppfatta något mer när hennes skötare hade ringt till henne. Jag förstod ju direkt att det måste vara La Brie, för ingen annan lyckas med sånna grejer. Dock var ju min första tanke att hon har dött. Hästen är död tänker jag. Jag lyckas hitta numret till Camillas skötare innan Camilla lyckats sms:a det till mig. Det hon säger då är att det är hästen med de gröna banden på täcket som "ramlat" över hagen (alltså La Brie) och ligger och sprattlar med benen. Ni förstår ju hur jag mår just nu, hjärtat slår så hela jag gungar. Men jag lyckas tillslut få ur henne att hästen är på benen och springer runt på gården men att de andra två hästarna också då har tagit sig ur hagen. Ja men bra, tänker jag då är hon inte död och hon kan ju heller inte vara dålig om hon springer runt på gården och härjar. Det var hyffsat hysteriska 10 minuter men nu känner jag iaf att jag kan andas ut och vara kvar på jobbet ett tag till. Hon lyckas få in hästarna i stallet och där fick de stå resten av dagen. 
När jag kommer hem så visiterar jag alla hästar och de har klarat sig bra och La Brie är det inga fel på, hon är precis som vanligt. Skönt.
Snacka om att göra en höna av en fjäder! Det lät även på tjejen som att hela hagen var riven och att det var typ tredje världskriget men det var bara precis vid grinden trådarna hade släppt från stolpen. Vad jag kan utläsa av spåren i snön så tror jag bara att La Brie har rullat sig och eftersom hon är en valross just nu så har hon rullat över på fel sida och sen inte tagit sig upp och då fastnat i tråden och halkat ner i diket på andra sidan. En olycka rent av. Men tur i oturen att tjejen var där just då, är ju aldrig en kotte på gården dagtid annars. Och det händer ju aldrig nånting.
 
Hur som helst så skulle jag ju på träning med Dakhar och hade bråttom efter jobbet men var ju tvungen att laga hage och visitera hästar mm mm. Hann äta en filtallrik till middag. När jag rullar ut från gården med transporten så möter jag en traktor efter vägen som jag inte såg då jag lämnade gårdsplanen, jag måste därför börja backa tillbaka ner på gården med häst i transporten. Detta tog mig fem minuter då jag var livrädd att köra utanför vägen och ner i diket med transporten...med häst i! Inget jag hade lust med. Jag var nu 10 minuter sen enligt min redan tajta tidsplan.
Sen så var det bara en massa sån här grejer som att jag tappar handskar, fastnar med stigbyglar, glömmer lampan på i bilen mm mm. Rörigt helt enkelt.
 
Under lektionen konstaterar vi att det är verkligen sadeln som är problemet till ojämnheten i traven. Den är för vid och klämmer runt manken. Eftersom den ska checkas på söndag så valde vi att istället tömköra honom, eller Karro tömkörde. Fin fin var han. På lördag ska Karro ta med en sadel från jobbet som hon trodde skulle passa, bara för att testa skillnaden. Om den inte passar så tömkör vi då också. Sen får vi se på söndag om det är möjligt att anpassa sadeln efter honom eller om det måste införskaffas en ny.
 
Försökte fota med mobilkamera men det blir ju helt värdelöst i mörker och rörelse.

SI-leds problem

Kategori: Häst

Jag är rätt insatt i problem med SI-leden hos hästar eftersom jag för det första hade problem redan med min första häst, sen även med mitt fullblod men framförallt med La Brie. Och det jag kan säga att det är det värsta jag vet, för det blir aldrig riktigt bra. La Brie har jag ju verkligen försökt få någon annan diagnos på då jag vill att hon ska ha någonting annat som går att "ta på" men de hittar ju inget fel på hästen.
Ibland känns det verkligen som att alla hästar har problem med SI-leden för det är den diagnosen man ofta får när det inte finns någonting annat att ta på. Ofta säger då kiropraktorn att de ska bli bra av en korrigering men det har jag då aldrig varit med om hittills. Tillfälligt blir det bra men sen kommer det tillbaka igen. Med mitt fullblod, Jenny, så fick jag till och med spruta kortison i SI-leden för att hon var inflammerad i den. Hon har dock blivit bättre med åldern och idag är hon 10 år och funkar bra hos den nya ägaren men hon skulle aldrig fungera för hårdare träning och hoppning.
 
Hur som helst, det jag ville komma till var att en bloggare på Hippson som läser till veterinär har skrivit ett bra inlägg om detta efter en förläsning de fått på utbildningen. Rekommenderar att ni läser detta om ni är intresserade av SI-ledsproblem.
 
 
 
 

Träning v.4

Kategori: Häst

Igår tömkörde jag Dakhar så nu har han gått ganska hårt och mycket några dagar så idag blir det vilodag, ev tar jag en promenad med honom och hundarna. På torsdag ska vi träna för Karro och ev även på lördag. Så onsdag tror jag vi tar en tur i skogen och så även på fredag, bara jogga lite.

Ny vecka, nya tag

Kategori: Allmänt

Oj vad dagarna har gått fort. Som vanligt. Onsdag och torsdag förra veckan var ju svinkalla så då gjorde jag ingenting förutom att jobba så jag hade inte så mycket att berätta. I fredagskväll var det däremot stört skönt ute så det blev en kvällstur med Dakhar och sen en kvällspromenad med hundarna. I lördags var det plusgrader och superskönt så vi tog en långpromenad med hundarna på förmiddan och sen tog jag och Camilla en långtur med hästarna. Stackars Dajm har så mycket päls så han var helt slut och orkade inte hänga på, Dakhar tyckte också det var varmt men jobbade på bra och vi galopperade ganska mycket så han var rätt så svettig men mjuk och fin. Igår tog vi ett dressyrpass på banan även där blev det fokus på galoppjobbet med förvändgalopp och lite byten. Jag kände ingen ojämnhet i traven så kanske är det så att det har varit för trångt runt manken med fårskinnspadden. Tänk om det är så lätt och så har jag inte kommit på det förren nu (?). Nu rider jag ju bara med gelepadden och har fyllt ut sadeln med benpaddar framtill. På söndag kommer ju sadelutprovaren och ska kolla på det, ska bli spännande.
 
I helgen har vi också varit på bio och sett Django. Kan jag rekommendera, den var riktigt bra men man får inte vara rädd för blod :)
I övrigt har vi varit på min brorsbarns barnkalas, 4 år blev han lillkillen. Usch vad åren går fort. Och sen hade vi också besök av Vidars uppfödare igår och de var så förtjust i honom och tyckte han har blivit riktigt fin, både i kropp och huvud. Kul :)
 
Här är en bild på La Brie från förra veckan. Magen ser inte så stor ut på bild tycker jag, den är större i verkligheten och dessutom är hon mer bred egentligen. Över ryggen är hon stört bred nu. Är ju bara ca 9 veckor kvar nu.
Grabbarna spanar efter Husse som åker i väg med flygtaxin. Ser ut som två ledsna barn som gråter när mamma har lämnat dem på dagis.
 

På jobbä

Kategori: Allmänt

Idag är jag tillbaka på jobbet igen. Fortfarande förkyld och irriterad i halsen men iaf feberfri. Det är så sjukt tråkigt att vara hemma och sjuk, dessutom är Christoffer bortrest denna vecka så det var ännu tråkigare än tråkigt.

I måndags var jag ju betydligt bättre så då tog jag mig ut på en promenad med hundarna och insåg då vad jag missat denna helg. Var ju helt stört fint ute, frostiga träd och vacker himmel. Jag har varit så dålig att jag helt missat att se det under helgen.
Jag har även under måndag och tisdag lyckats röra lite på Dakhar, longering och tömkörning. Han såg faktiskt fin ut, jag tycker han har lagt på sig mer muskler över ryggen och halsen. Han har dock en liten bukmage numera men den ska vi väl kunna få upp genom att börja få in lite mer galoppjobb nu under vintern som är kvar.

Ska försöka boka in en lektion nu till helgen också. Ser att första tävlingen i år är redan den 16 februari på Luleå ridklubb. Lite tidigt faktiskt men skulle ändå vara kul att komma ut, hinner nog inte komma igång med någon MSVC då utan blir nog en LA:3 i så fall.

Sjuk

Kategori: Allmänt

I fredags gick jag hem från jobbet med 38 graders feber och värk i hela kroppen. Suck, var inte riktigt min plan för den här helgen. Igår hade jag ännu högre feber och sov större delen av dagen, tog en värktablett för att orka gå ut och ge hästarna en ny bal i hagen och fylla vatten men det var allt jag orkade den dan. Idag har jag iaf lägre feber men jättesvullen och öm i halsen. Måste dock nu försöka skriva lite på inlämningsuppgiften. Sen måste jag försöka longera Dakhar idag en stund. Han skulle ju som komma igång denna helg men nu har det ju blivit två vilodagar igen! Jag som är så ridsugen också. Men det är fantastiskt oskönt i halsen att vara ute, och att rida då är nog inte så smart. Efter att jag var ute i stallet igår så sov jag i tre timmar sen när jag kom in.

Hoppas nu att jag gjort bort detta för den här vintern.

Nya vägar

Kategori: Allmänt

Har ridit Dakhar nu två dagar. Första dagen skrittade vi bara och i ca en timme. Igår så red vi drygt en timme med skritt och trav. Igår provade jag att byta ut fårskinnspadden mot gelepadden och så fyllde jag ut framtill med benpaddar. Tycker det blev bättre faktiskt, sadeln kom upp lite fram och gav mer utrymme för manken utan att hamna i bakvikt. Jag har bokat in en sadelcheck nu med Lena Lilja den 27 januari. Det är det bästa tror jag innan jag börjar ändra något i sadeln. Det kan ju vara så att hon inte rekommenderar att jag rider honom alls i den och då är det ju ltie bortkastat med pengar att börja värma om och stoppa om. Då kan jag lika väl behålla den som den är och använda den på La Brie sen istället.
 
Medan jag har varit borta så har två vägar blivit plogade. Vi red en bit av den ena igår och den var plogad ännu längre in i skogen men den får vi utforska närmare under helgen. Det är bra att skogsägarna avverkad lite skog på vintern så att vägarna hålls plogade.
 
Annars så har jag hunnit bli förkyld med en äcklig hosta och ont i bröstkorgen, inte kul. Jag som har klarat mig hela hösten och vintern utan förkylning. Får se om jag blir risigare eller om det håller sig så här och går över fort. Hoppas.
 
Lägger med en bild från igårkväll då Vidar började jaga pilen på dataskärmen. Han är för rolig denna lilla söthund. Man får skratta ganska mycket åt honom. Han försökte verkligen fånga den med munnen.
 

Allt ok

Kategori: Gård

 
 
Tänk, alla djur var fullt friska och hela. Helt otroligt. Är nog första gången jag kommer hem från en resa och det är inte ens ett trampsår på en häst eller ett allergiutbrott på Neo.
 
Hästarna var mycket nöjda med lite omvårdnad och båda stod och njöt när jag borstade dem.
 
Vidar var trött som aldrig förr och sov hela kvällen och han lär nog fortsätta med det resten av veckan skulle jag tro.
 
 
 
 

Tillbaka

Kategori: Allmänt

Så då var man tillbaka i verkligheten. Internet var inte av den bästa kvalitén och Wifi funkade riktigt dåligt på hotellet. På de restauranger där det fanns Wifi gick det bättre men då fungerade inte bloggappen, kastade bara ut mig när jag ville göra ett inlägg.

Hur som, det har varit en härlig vecka med mycket vila men också en del utflykter. Har även hunnit träna en del och framförallt ätit.

Nu är det ett nytt år också, ett mycket spännande år där jag tror det kan hända en hel del i mitt liv. Först på schemat ska jag fylla 30 men sen kommer min nya lilla lurvtuss till världen där i mars/april nångång.

Önskar er ett Gott Nytt År!, så här en vecka för sent men bättre sent än aldrig ;)