LaBrie

Hästar, Landet och Livet - i Medgång och Motgång.

Inte sticka under stolen.

Kategori: Hund

Nä det ska jag inte göra med att jag är väldigt sugen på en flat. Igår var jag och Vidar på kurs igen och då var vi i skogen och provade på lite apportering och det är en tjej på kursen som har en fantastiskt fin flat och nu visade det sig att kenneln precis har fått en kull med samma mamma. Oj då. Jag var visst tvungen att gå in på deras sida och kolla. Nu är ju valparna bara en vecka gamla så det är ju inte så mycket att se men föräldrarna ser ju fantastiskt fina ut. Tyvärr är ju hanen väldigt ung och oprövad men jag gillar att det är helt nytt blod i den svenska aveln. Jag är ju lite tveksam till för höga inavelsvärden.
 
Länk till kenneln och valpsidan: http://www.flathams.com/valpar.htm
 
Men vi ska inte ha någon valp det här året.
Vi ska inte ha någon valp.
Vi ska inte ha någon valp.
Vi ska inte.
Vi ska inte.

Mycket bättre.

Kategori: Allmänt

Veterinären tyckte Vidar var mycket bättre bar av att titta på honom. Bättre i hull, päls och temperament. Proteinvärdet hade stabilisera sig och låg inom normalvärdet även om det var i den lägre delen av skalan.
De har skickat iväg träckprov och ett bakteriprov som vi får svar på nästa vecka.
Att han fortfarande är lite lös i magen till och från kan bero på att tarmen inte har läkt, det kan ta 6-8 veckor sa hon. Det kan också vara så att det är någonting kroniskt så om det inte är bra om en månad (då vi ska dit igen) så ska de göra en gastroskopi och/eller sätta in kortison udner en period. Jag frågade henne om det visar sig vara kroniskt om det då är genetiskt/ärftligt och det trodde hon inte om det inte är så att det är fler syskon som också drabbats av det. Utan mest troligt är det någon yttrepåverkan som orsakat problemen i så fall. Det var ju skönt samtidigt som det känns för djävligt att han fått i sig något som orsakar allt detta, om man bara visste vad..
 
Hur som helst så skulle vi nu ta ut ena medicinen, den som lugnar illamående och kräkningar eftersom att det har stabiliserat sig. Sen inväntar vi provsvaren och annars har is i magen och hoppas att tarmen reparerar sig här framöver.
 
Vi skulle fortsätta med färskfodret eftersom han verkar fungera på det (både mage och aptit) och så ska vi tillföra ett fibertillskott som vi fick med oss hem eftersom färskfoder har mindre fibrer i sig vilket i sin tur är viktigt för tarmen så den får jobba och ta upp den vätska som kroppen behöver.
 
Älskade hund, så skönt att det går åt rätt håll i alla fall!
 

Inställt.

Kategori: Hund

Lektionen blev tyvärr inställd igår då Karro var sjuk. Red istället hemma på banan och han kändes faktiskt helt ok med tanke på att han vilat två dagar innan. Red igenom MSV C:2 och det känns ändå helt ok men sen blir det ju alltid annars på tävling.
Red i de nya stövlarna för andra gången och det gick flera gånger bättre än sist. Nu kunde jag trampa ner hälarna och det tryckte inte fullt lika mycket på fotknölarna, så kanske kanske är de inridna lagomt tills Dakhar åker...och jag inte ska rida något mer förrän om så där tre år när Bella är redo ;)

Idag är det dags för Vidars veterinärbesök. Jag hoppas för min gud att de ska hitta något som är orsaken till magbesvären och som enkelt går att bota. Håll tummarna är ni snälla.

Idag.

Kategori: Häst

Idag är det varmt och skönt ute men det har det ju varit ett tag nu, känns nästan som att det är mitt i sommaren. Man kan inte tro att det för tre veckor sen var is kvar på havet, helt galet vad fort det går mellan vinter och sommar. Man blir lika förvånad varje år. I helgen ska jag dra upp sommarhagarna så förhoppningsvis kan de gå ut på gräs på söndag. Men jag vet av erfarenhet att så fort jag brukar släppa på bete så brukar det spöregna i en vecka..får hoppas att det inte blir så i år.

Idag kommer La Brie och Bella hem igen efter en lyckad semi för att sedan åka tillbaka till Monica i slutet på nästa vecka för att vara där medan jag är på semester. Då hinner de kolla hur dräktigheten ligger till också, både dygn 17 och 30 innan jag kommer hem. Om hon nu fortfarande är dräktig på dygn 17 vill säga annars är det ju betäckning igen som gäller. Men nu tror jag faktiskt att det ska vara ok, den här gången stämmer allt och hon är ju lätt att få dräktig.

Idag rider jag lektion för Karro. Perfekt ridväder dock inte lika perfekt upplägg träningsmässigt inför lektionen. Blev vila både söndag och måndag pga. tidsbrist så Dakhar har bara stått i hagen och tryckt hö så han lär ju vara lite stel, tur det är varmt iaf så det är förhoppningsvis lättare att få igenom honom.

Viltspår

Kategori: Allmänt

I lördags drog jag ett ganska långt viltspår till Vidar som också bytte från skogsterräng till torrt kalhygge och så in i skog igen och han var fantastisk! Herregud vad duktig han är, bra tempo och väldigt noggrann. Anväder näsan bra och kontrollerar och stämmer av att han är på rätt spår. Det enda jag har att klaga på är att han inte markerar spårslutet, det är som att han inte fattar att det är slut utan blir lite stressad och försöker hitta igen spåret då han tror att han tappat det. Nästa gång ska jag ta en större skånk och göra den väl synlig så att han kanske har lättare att se den och uppfatta att det är slut, att han har hittat det vi sökt. Men annars tror jag faktiskt att jag kan anmäla honom till anlagsklass nu så att vi förhoppningsvis kan få gå det efter midsommar då jag kommer hem från semestern.
 
På onsdag är det dags för veterinärbesök, då ska vi lämna träckprov också. Han är som sagt bättre och har gått upp i vikt men jag tycker han har för dålig aptit. Får se vad proverna visar.
 
Idag är det dags för andra träffen på kursen, det ser vi framemot. Träna hund är roligt, oj vad jag har saknat det egentligen. Neo hann ju vara pensionär i så många år innan Vidar kom.
 
 


 

Träningsdag.

Kategori: Hund

Blev en riktigt träningsdag för Vidar igår. På lunchen var vi på promenad med en kollega och hennes hund och för första gången så doppade sig Vidar och simmade. Förra somamren då han var valp var han så rädd för vattnet trots att Neo simmade som en galning men igår så doppade han sig flera ågner. Han gick ner spontant men sen fick jag kasta ut en liten pinne för att han skulle komma ner och simma. Simtekniken är det dock ingen speciellt bra teknik på men han lär sig väl, nu paddlar han bara och det yr vatten omkring honom. Haha, han är iaf underhållande i vanlig ordning.
 
 
Efter jobbet tog vi en joggingtur, sen lite vila och mat innan vi åkte på första träffen på kursen "Lydnad och apportering". Det var inte så jobbig träning på kursen så här första gången utan mest kontakt- och stadgeövningar men det är nog så jobbigt för hjärnan. Han har i alla fall sovit gott inatt.
Idag och över helgen ska vi vara hundvakt till Zorro och Bonus så nu får han sällskap några dagar vilket jag tror han kommer att uppskatta. Ska bli spännande att se om han blir lite piggare av deras närvaro för då är det nog Neos frånvaro som gör att han känns lite loj på hemmaplan.

På semin igen.

Kategori: Häst

Igår åkte La Brie och Bella till Monica igen för dräktighetskoll idag. Tyvärr hade det inte tagit, vilket vi befarade eftersom äggen hade hunnit skrympna lite när de gjorde insemineringen. Men tydligen var det nya ägg på väg så de skulle beställa tills imorgon. Så de blir iaf bort till på fredag om inte längre.
 
Skönt för mig med några fler dagars semester ;)

Allt möjligt

Kategori: Allmänt

Nu är det bara drygt två veckor kvar tills vi åker till Malaga och oj vad jag behöver semester. Jag är så trött så jag vet knappt vad jag heter längre, imorse somnade jag om och försov mig vilket inte riktigt är så typiskt mig som aldrig brukar behöva ställa klockan flera gånger utan alltid brukar stiga upp på en gång. Dessutom var jag tvungen att hålla mig sysselsatt i bilen hela vägen till jobbet för att inte somna. Usch, nä lite semster ska bli skönt. Skönt att få resa bort också. Vi är i Malaga en vecka och sen stannar vi i Dalarna hos Christoffers föräldrar en vecka över midsommar. Vi kommer att bila ner till Dalarna och lämna Vidar där medan vi är i Malaga så då är han där när vi kommer till Sverige igen. Ser nästan mest framemot Dalaveckan för är det det någonstans jag brukar kunna slappna av och vila så är det där, brukar bli helt förslöad och kan sova ungefär hur mycket som helst. Precis vad jag behöver men som jag har så himla svårt med hemma.
 
Uppdateringen om Vidar... Ja vad ska jag säga... Han är väl bättre i magen, jämnare och fastare och inget blod och slem men han är fortfarande alldeles för trött och slö samt att han äter dåligt. Inte lika ofta, men fortfarande ibland, så äter han så dåligt att han börjar må illa och då är det ändå svårare att få honom att äta men om man väl får i honom något så brukar han börja må bättre direkt.
 
 
Funderar på om han är deprimerad över Neo? Men det förklarar ju inte de dåliga värderna på blodprovet..kanske flera olika saker som påverkar varandra? Det är inte roligt iaf, jag mår så dåligt över att han mår dåligt och tänker på detta nästan hela tiden. Vill ju bara att han ska vara frisk. Vi ska tillbaka till vet. i nästa vecka.
 
I söndags var jag så ledsen över detta och känner att jag kan verkligen aldrig bara få ha ett friskt djur. Av alla valpar som denna tik har lämnat så har det inte varit ett fel på en enda så det skulle väl vara så typiskt att jag får den enda som det är fel på. Jag skulle ju inte bli förvånad. Jag har aldrig haft en frisk häst som jag ägt och så Neo som aldrig varit frisk med sina allergier och hudproblem. Om jag då nån gång kunde få en sjukdom eller skada som man kan säga att "det här är det" och "gör så här så blir det bra". Nä, alltid är det symtom som man inte kan säga vad det är eller vad man kan göra och det kan bli bra men förmodligen inte osv osv. Förmodligen är jag inte den enda djurägaren som har det så här men ibland känns det så och jag blir så ledsen. Jag älskar ju mina djur över allt annat och jag skulle aldrig vilja byt ut dem mot någonting annat, det är så jobbigt att man inte bara kan få vara glad för dem och få träna och ha roligt ihop. Jaja, nu ska jag väl inte måla fan på väggen för Vidar än förhoppningsvis är det en yttre påverkan som gjort honom dålig och som förhoppningsvis också går att bota.
 
Okej...häst då, vad händer där... Dakhar går bra men tyvärr har helgens tävlingar blivit inställda då de hade någon sjuk häst i stallet. Typiskt, då hinner vi bara med en tävling till innan han åker. Tvingade mig att rida med stövlarna igår och fan vad oskönt det var. Haha, men de måste ju ridas/gås in så är väl bara att plåga sig vidare.
La Brie och Bella åker till Boden ikväll då La Brie ska dräktighetskontrolleras imorgon.
 

Nya stövlar

Kategori: Häst

Min ridstövlar har antänt. Petrie olympic. De sitter som ett smäck bokstavligt talat. Inte är de ju sköna så här till en början, styva som fan. Nåja bara att lida pin ett tag så ska de nog bli medgörliga.

Peppar, peppar...

Kategori: Hund

..ta i trä men Vidar verkar vara på bättringsvägen. Mycket piggare igår och han hade till och med dragit ur en massa ludd ur ett täcke som vi har i baggaget. Trodde aldrig man kunde bli så glad över något som hunden har sönder. Han åt bra hela dagen och var pigg på att hitta på saker. Dessutom(!!!) Var han helt fast i magen på kvällen samt i morse. Jippie!
 
Glad och frisk hund = Glad matte!

Dakhar

Kategori: Häst

I veckan har Dakhar fått ta det lite lugnt med skrittur över stock och sten i skogen på måndagen, vila på tisdag och onsdag skrittade vi ut en timme också men bara på plan väg. Så nu ska han få gå lite mer kommande dagar, de har ju lovat fint väder också så det kommer att bli fina ridkvällar.
 
Helgen 25-26 maj ska vi tävla på hemmaklubben och sen i Boden den 6 Juni. Den 9 Juni åker jag till Malaga en vecka och midsommarveckan, när vi kommer hem, stannar vi i Dalarna hos Christoffers familj. Blir borta två veckor alltså. Sen kommer jag bara att ha kvar Dakhar i två veckor till när jag kommer hem. Han ska sen flytta hem till sin ägare i södra sverige igen.
Såklart tråkigt att han ska åka och jag är så glad över att jag fått ha honom detta år. Han har hjälpt mig otroligt mycket med min ridning när jag har fått rida dagligen, när han dessutom är så okomplicerad så har jag kunnat fokusera mer på min egen ridning. Han är en fantastisk häst på många sätt och jag är glad att få lämna tillbaka honom i tävlingskondition. Mer arbetsvillig häst får man leta efter och trots sina 18 år så vill han hela tiden vara till lags. Man kan inte tro han är en dag över 10 år (förutom hans lilla gubbkula till mage).
Mycket fin häst, tack Terese för lånet! ;)
 

Kul med djur!

Kategori: Hund

Magkatarr ska han nu behandlas för. Proverna visade att han hade dåligt totalt proteinvärde också men det kunde ev förklaras av ett annat värde som var för högt och som kan peka på parasiter. Parasiter har jag redan varit inne på och därför har han fått axilur sen i söndags, sista dagen idag. Vi ska tillbaka om två veckor och ta nya prover samt lämna ett träckprov. Hoppas nu verkligen det är mask och att Axiluren ger resultat och att magkatarren har uppkommit pga masken så att det också ger sig efter en behandling. Håll tummarna!

@ djurkliniken

Kategori: Hund

Vi väntar på provsvar. Vidar är otålig och förstår inte varför han inte får leka med alla hundar som passerar.

Magproblem.

Kategori: Hund

Vidar har under en längre tid varit dålig i magen till och från med diarré, kräkningar, bullrig mage, aptitlöshet. Vi har varit i kontakt med veterinären flera gånger och provat dietfoder och nu under senaste veckan riktig diet med överkokt ris, fisk och Pro-kolin. Den sista dieten började vi med i samråd med veterinären efter att han förra helgen hade slemmig och blodig avföring. Det har upphört med denna kost men han är fortfarande lös/kletig och har ibland på förmiddagarna dålig aptit pga bullrig mage. Jag har läst på internet och i böcker och jag kan inte få ro pga av detta, det är så hemskt att se honom så påverkad. Han går ju också ner i vikt och nu i helgen ska vi på en dubbelutställning men nu tycker jag att han är för tunn egentligen men vi får ta det som träning helt enkelt, allt är ju betalt. Hur som helst det jag skulle komma till var att jag funderat på om han har mask kanske? Jag har provat avmaska honom för en tid sedan men då bara mot spolmask. När jag har läst i helgen så har jag inte riktigt kunnat släppa det här med masken och inledde igår en Axilurkur som tar både spolmask och bandmask. Men i morse var han loj igen och ville inte äta så nu ringde jag vet. igen och nu äntligen ville de kolla honom så fick tid imorgon eftermiddag. Är rädd att han kanske ätit något som ligger kvar i tarmen och stör.

Stackars fina Vidar. Något har han iaf ätit som slagit ut magen av en eller annan anledning för han har ju aldrig varit dålig i magen under valptiden och alltid haft god aptit. Nästan för bra aptit. Vi har alltid sagt att den dan han inte vill äta då är han allvarligt sjuk. Och ja, uppenbarligen är det ju också så!
 

Ja tack, gärna!

Kategori: Allmänt

Programridning

Kategori: Häst

Oj har helt glömt att blogga den här helgen ändå har jag varit själv hemma. Fast jag har ändå haft fullt upp i vanlig ordning, tänk, jag har alltid någonting att göra. Blir aldrig långtråkigt.


Idag har jag varit på Grans och ridit program för domare. Red Medelsvår C:1. Dakhar var skitseg på framridningen och tyckte det var jobbigt med värmen. Slog ju över från 4 grader och regn till 14 grader och sol på en natt. Programmet reds sen i ridhuset och då blev han jättespänd när vi kom in där, dessutom hade de ramar in banan med hinderbommar - INTE Dakhars favorit föremål precis så jag hade lite svårt att få ut honom i hörnen och dessutom lyckas ställa igenom sidorna. Hur som helst så tyckte hon om hästen och oss som ekipage och vi fick ändå rätt okej poäng men drogs ju ner en del pga spändheten som påverkar läsgjordheten. Jag var ändå nöjd med min ridning förutom på en felridning men jag red på trots att han var spänd och väntade ut honom. Ingen idé att påverka honom för mycket när han är så för då blir det bara värre.
Han går ju bättre på utebana och den säsongen börjar ju nu så det kan ju bara bli bättre :)

Så var de hemma

Kategori: Häst

Igårkväll kom damerna hem igen. Och nu kan jag fånga Bella och få på henne grimman samt leda henne. Ska alltid skicka min framtida fölungar till Monica på uppfostringsläger ;)

Sommarbete

Kategori: Allmänt

Jag har platser över på bete i sommar om någon är intresserad, eller om ni känner någon som är det.
 
Tar gärna emot sto med föl också som sällskap till mina.
 

Semester

Kategori: Häst

La brie och Bella åkte till Boden igår och imorgon ska hon semineras. Ev kan det vara så att det är ett dygn försent men det ser de om 17 dagar då de ska kolla henne igen. Tur det är mycket kvar på säsongen så missade de brunsten nu så finns det ju fler försök på sig utan att det är någon stress. De kommer iaf hem på onsdag igen.

Det gick bra att lasta dem igår. Tur Monica är så erfaren vad gäller hantering av föl, känns så tryggt att hon hanterar henne. Så när de kommer hem kommer hon att vara tam och lätt att leda och hantera ;)
De hade varit jättelugna och stått stilla hela resan till Boden och Monica hade lyckats lasta av dem på egen hand. Hon är en klippa min La Brie.

Så jag har ju lite semester kan man säga. Kan sova en halvtimma längre på morgon och sparar mycket tid på kvällen också. Dessutom behöver jag inte stressa hem från jobbet för att fodra. Bara njuta så länge det varar :)

Lördag idag.

Kategori: Allmänt

Inlett morgonen med en löptur. Har insett att om jag inte springer direkt på morgonen så blir det aldrig av för då fylls dagen lätt med andra saker. Även skönt att få tänka på något annat då jag annars saknar Neo för mycket och börjar dagen med att gråta.

Igår var förresten den nya hovslagaren här och han verkar ju för bra för att vara sann. Han berättar hela tiden vad han gör och varför och vad hans plan är. Han var också noga med att kolla hur hästen rör sig även under tiden han skor. Jag red en stund efteråt och det kändes ok, han sa att jag skulle känna efter ngr dagar och sen höra av mig. Jag tycker om när hovslagarna inte bara skor hästen efter skon utan ser varje hov för sig och lägger tid på att forma och slipa skon efter hästen. Dessutom hörde han av sig i tid att han skulle bli en timma sen då han fått en akut fånghäst. Och bad så hemskt mycket om ursäkt. Det gillar jag. Pluspoäng.

Han kollade även fölet och tyckte hon såg bra ut. La brie verkade han runtom vilket var skönt då vet jag att hennes hovar är ok nu när hon ska på semin.

Nä nu ut i stallet och mocka och rida. I eftermiddag ska vi åka in till stan en stund och sen avsluta med en bio.

Livet går vidare men det är jobbigt, det ska gudarna veta. Jag saknar honom varenda sekund.

Saknaden är stor.

Kategori: Hund

Det finns inte ord. Jag saknar honom och det smärtar så hårt!

2003-2013

Kategori: Allmänt

Idag fick min älskade Neo somna in.
Kung-Neo.
 
Det var en tumör i lungan och det fanns ingenting att göra. Det handlade om dagar och jag kände då att det är bättre att göra det idag än att dra ut på det några dagar till, blir bara jobbigare för alla. Dessutom var han pigg idag och fick somna med värdighet och behövde inte lida.
 
Det är i särklass en av de jobbigaste dagarna i mitt liv och jag har väl egentligen än inte förstått det. Det har gått så fort, bara på några dagar. Det här var ingeting jag trodde i helgen och nu är han borta. Han har varit vid min sida i tio år. Min bästa vän och följeslagare. Hela mitt vuxna liv har det varit jag och Neo i vått och torrt. Han har följt med på alla möjliga äventyr.
 
Jag kommer för alltid att älska honom och sakna honom.
 
Min älskade Neo!
 

Betäckning på gång.

Kategori: Häst

Nu är det snart dags för La Brie igen. De ska kolla henne på måndag och förhoppningsvis kunna inseminera henne på tisdag. Monica kommer och hämtar henne och fölet på söndag.
 
Hingsten som de har valt är en dubbeltalang, lite överraskande faktiskt. Trodde de skulle ta en dressyrhingst. Jag tror dock det kan bli ganska bra om man vill både hoppa och "dressyra". La Brie hoppar ju bra också, Briar lämnar ju själv bra i båda grenarna. Hur som helst ska det bli väldigt spännande att se vad det blir för föl av denna kombination. Jag tycker sånt här är så spännande, kombinera och se resultaten och fundera och analysera. La Brie är ju ett väldigt fint sto med en svensk stam vilket gör att man egentligen kan använda vilken hingst som helst men det är såklart bra om man tar en lite ädlare typ som är spänstigare för att få en mer sportig häst.
 
Hingsten de valt är iaf Crelido DVH 752 e. Calido ue. Raimondo.
En dansk hingst som förmedlas via Hästak. Inte så använd i Sverige men har lämnat fina avkommar med bra resultat. Ädla av god typ.
 
Här kan man läsa mer och se bilder:
 
Film på youtube:
 
Hittar tyvärr ingen dressyrfilm på honom så jag har ännu inte sett hans trav.