LaBrie

Hästar, Landet och Livet - i Medgång och Motgång.

Yoga

Kategori: Allmänt

Igår kväll var jag på yoga tillsammans med några andra från byn. De har en yogakurs i Alvik varje onsdagkväll under hösten. Det var mycket skönt men också svårt då man måste koncentrera sig på andningen hela tiden, samtidigt som man ska göra övningarna. Det är första gången jag är på Yoga och det var riktigt roligt. Tror det är en bra träningsform för oss ryttare då det verkligen stärker alla småmuskler samt vår hållning. Dessutom så är det avkopplande och lugnt och vi kan stressa av från vår, oftast, stressiga vardag med kombination av jobb och häst. Kan varmt rekommendera det och faktiskt så har jag träningsvärk idag!

Zorro-rapport

Kategori: Häst

Zorro är mycket bättre. Han var bättre redan på lördan. Inte halt och inte svullen längre. Såret har också tagit ihop bra så det ska nog gå bra det här. Däremot är han inte så glad av att behöva gå själv i liten hage och bara få lite hö några gånger om dagen. Det är så svårt med honom, man skulle vilja ge honom mer mat så att han har något att göra men då blir han ju tokfet för han äter ju så länge det finns mat. Det lilla han får nu räcker ju typ i 15 minuter för honom. Han får däremot gå in på nätterna nu tillsammans med Dakhar, bara så han får lite omväxling och slipper stå själv ute i mörkret. Då får han också en chans att vila ordentligt.

Dags för clinic

Kategori: Allmänt

På söndag är det äntligen dags för clinicen med Patrik Kittel. Ska bli riktigt intressant och lärorikt, hoppas jag.
 
 
 
På tal om Patrik Kittel. Hans nya, kommande stjärna är ju så snygg så man dör. Nästa gång La Brie betäcks, för min egen räkning, är det med denna kille det vill jag lova!
 
 

Skön söndag

Kategori: Allmänt

I söndags gjorde jag något som jag aldrig brukar göra. Efter valpkursen så låg jag i soffan hela eftermiddagen. Jag hade planerat att rida såklart, jag brukar alltid rida på helgerna och jag brukar framförallt alltid rida efter en tävling eller träning. Men denna söndag kände jag bara att jag orkar inte, jag vill bara ligga i soffan och inte göra någonting och för en gångs skull så gjorde jag också det. Det var så skönt. Precis vad jag behövde. Har som sagt haft fullt upp hela veckorna och helgerna sen semestern och tillslut sa kroppen ifrån och för en gångs skull å lyssnade jag också på den. Jag kanske börjar bli vuxen eller nått (?).

Flytta

Kategori: Allmänt

Idag har vi flyttat mitt jobb till nya lokaler. Det mesta är på plats men ska nu styras upp. Blir ett riktigt lyft. Vi har i alla år suttit i en inte så kontorsaktig lokal som varit uppdelad i många olika korridorer. Det är svårt att beskriva men det har varit lite rörigt och oplanerat. Nu har vi fått ett riktigt kontor där alla sitter bredvid varandra och vi har ordentliga gemensamma utrymmen. Allt är nyrenoverat och fräscht och luktar gott. Så i några dagar framöver kommer det vara lite kul och spännande att gå till jobbet... Men det lär nog vara som vanligt om några dagar igen ;)
Den nya lokalen är nära den gamla och vi har flyttat allting själva med hjälp av en traktor och släp. Ingen flyttfirma här inte. Vi är ändå drygt 20 personer och en stor produktionshall så det har inte varit något litet företag att flytta men nu är det gjort och det känns skönt att vi faktiskt gjort det själva också.

Valpkurs i skogen

Kategori: Hund

Igår var vi på valpkurs ute i skogen. Vi testade lite apportering med vilt, närsök och väldigt mycket stadgeövningar så som "sitt, stanna kvar" samtidigt som en kallade in sin valp. Lilleman har verkligen börjat fatta det här och tycker det är skitkul så igår var han faktiskt lite gnällig när inte han fick göra utan var tvungen att vänta. Tog många fina bilder på honom, lägger in några här i inlägget.

Bättre än väntat

Kategori: Häst

Lördagens tävling på Grans gick bättre än förväntat. Eller LB:2 gick inte så bra, slutade på 60,66 % och jag hade hoppats på mer. Han kändes bra på framridningen men spände till sig när vi kom ut på banan och blev därmed lite ojämn i bjudningen och stretig i övergångarna. Sen var det dags för LA:4 där jag verkligen inte hade några förväntningar men det kändes bra och vi hade egentligen inga missar förutom efter första galoppen då jag hade lite svårt att hålla kvar honom i trav innan nästa galoppfattning. Han tappade också bjudningen i bakdelsvändningarna så vi fick bara 5or på dem. Men vi fick ihop 60,24 % och var bara typ 3 % ifrån vinnaren. Mer än nöjd är jag och det mesta faller på att han fortfarande är för svag. Lite snöträning i vinter och nästa säsong kommer bli fantastisk :)

Sparkskada

Kategori: Häst

Mest troligt är det så att Zorro har blivit sparkad. Och min första gissning går ju då såklart till "Tant". Men det spelar egentligen ingen roll vem som gjort vad, det är sånt man får räkna med när hästar går i flock.
De tog iaf en massa röntgenbilder på benet och det visade att han hade några flisor som inte satt där de skulle. Han får nu Metacam och Antibiotika i 10 dagar. Inom tre veckor ska han vara haltfri. Är han inte haltfri om 3 veckor så måste han röntgas om för då kan det vara en spricka som inte syns idag. Är han haltfri så ska han vila ytterligare några veckor så att skelettskadan får läka ihop ordentligt. Så nu får han göra Dakhar sällskap om nätterna och gå i liten hage själv om dagarna i typ 8 veckor.
Lilltrollet! Lite synd är det om han faktiskt.

Till kliniken

Kategori: Häst

Snart på väg in på kliniken med lilleman.

Skadad ponny mötte mig i hagen

Kategori: Häst

Idag mötte en skadad liten Zorro mig i hagen. Han är väl den sista man tror ska göra illa sig.
Jag vet inte vad han lyckats med men han har ett jack på insidan av vänster framknä och är väldigt svullen och varm. Ömmar och är halt. Stackarn. Han har fått ett jodopaxomslag och står inne. Imorgon får han gå ut i boxhage och sen får jag se åt vilket håll det verkar gå imorgonkväll. Man blir lite orolig ändå, han är ju hårdhudad så när han har så ont blir jag rädd att det är något mer allvarligt.

Sep. 17, 2012

Kategori: Hund

Lilleman på mycket blöt valpkurs. När vi var färdiga och väntade på de andra så kröp jag och Vidar in i bagageluckan och myste.

Tänder och en hovfundering

Kategori: Häst

Så var tänderna raspade och kollade. Han hade ganska vassa hakar längst in samt ett kariesangrepp på vänstersida någonstans. Sen slipade hon ner lite på framtänderna i överkäken, de yttersta tänderna på varje sida. Han hade också lite tandsten på framtänderna som hon tog bort. Hon sa att det tre-delade bettet var bra att använda då han hade några gamla överben på lanerna som ett två-delat kan trycka mer på. Annars hade han bra tänder sa hon, speciellt för sin ålder. La Brie fick vaccinet och det är väl inte så mycket mer att orda om det. För att spara pengar så funderar jag nu på att ta av La Brie skona, de ska ju ändå av i vinter inför fölningen. Hon gör ju ändå inget så att hon måste ha dem egentligen. Hon har bra hovkvalité så det ska nog gå bra. Då kan hovslagaren bara kolla dem emellanåt och så får Camilla hjälpa mig att raspa dem däremellan (hon är duktig på det och sköter sin egen hästs hovar).

Aktivhelg och nu är det en ny vecka

Kategori: Allmänt

Som vanligt har helgen bestått av en massa aktiviteter. När jag varit i Malmö, första helgen i oktober, så ska jag inte ha någonting inbokat de två första helgerna efter det. Jag ska bara vara hemma och komma ikapp med städning och gård samt vila!
I lördags startade jag dagen med att göra stallet och rida ett fin, fint dressyrpass med Dakhar. På lördag startar vi en LA:4 och det betyder lite nya rörelser. Vi får se hur det går, jag hade egentligen behövt åka och rida en lektion men tyvärr har jag inga pengar för det så jag får träna själv och ta resultatet på lördag därefter. Efter att jag ridit Dakhar så kom Pappa och Bror och hjälpte till att få upp en stolpe vid ridbanan samt dra el till denna för att nu till helgen kunna koppla in en lampa. Så nu blir det ljus på banan, kan behövas för nu börjar det bli mörkt på kvällarna.
 
     Alice fick rida också. Nu kan hon rida utan ledare.

På kvällen åkte jag sen till Bea och vi satt och pluggade hela kvällen.
 
Söndag steg jag upp och gjorde stallet för att sedan åka till Piteå och hundträning. Vi provade på att bära lite vilt och apportera på vatten. Vidar hatar ju att bli blöt och fick panik när det blev djupt men så länge han bottnade tyckte han att det var kul. Gammel-Neo tyckte det var skitkul att träna och har aldrig någonsin gått så bra i lydnaden så jag funderar nu nästan på om jag måste tävla honom ;)
Var egentligen helt slut sen på eftermiddan när vi kom hem men då for jag och Camilla ut på en långtur i skogen med hästarna och var ute i två timmar. Väldigt fint väder och en härlig ridtur. Man får passa på, snart är det hårt i backen och går inte att rida ordentligt förren snön kommit.
 
 
Ja och sen var den helgen slut och nu är det en ny vecka. Tyvärr är jag lite förkyld och har ont i ländryggen som strålar ner i höger benet. Inte kul men bara bita ihop, det går över. Efter tävlingen till helgen ska både Dakhar och jag få en lugn vecka med endast lugna skogsturer och sen en veckas vila då jag ändå ska till Malmö och vara borta nästan en vecka. Tror det blir bra för Dakhar, han kan behöva få vila lite han har kämpat på bra och utvecklats mycket i sommar och höst.
 
Just det, idag ska Dakhar få sina tänder raspade och La Brie ska få vaccin. Dessutom kommer hovslagaren och ska byta lite sömmar i skona. Och ikväll är det valpkurs. Och nånstans här ska jag hinna jobba 8 timmar också. Kommer inte gå ihop men det löser sig.
 
 

Välkommen hem

Kategori: Häst

Som vanligt är det bra att vara borta i bland för att uppskatta "hemma" ännu mer.
Extra kul att komma hem när båda mina hästar tittar upp när jag kliver ur bilen och visslar. Ändå roligare var det när jag gick ut i hagen och båda kommer mot mig i full fart och nästan slåss om vem som ska få hälsa först.
Känns helt ok att komma hem en sån gång! Älskar mina djur!

Långtur

Kategori: Häst

Igår hade jag en pluggdag och satt mest inne och läste och läste. Men passade på att ta en fin ridtur i höstskogen. Solen sken och det var riktigt fint väder. Camilla hängde också med så vi tog en långtur upp genom skogen och till en fin lång sandväg. Tyvärr var skogen full av jägare så vi blev nog inte så populära men å andra sidan satte vi kanske bara igång älgarna i rörelse. Dakhar var lite trött och framtung efter tävlingen men var nog ändå bra att han fick komma ut och sträcka på sig lite. Nu får han 4 dagar ledigt då jag är på väg till Spanien för några dagars arbete. Jag tycker om att lägga upp det så att han får några fler dagars vila i följd för då hinner han vila ordentligt. Han har ju haft det lite jobbigt sista veckorna så det skadar nog inte. Tror bara att det stärker muskulaturen bättre och fortare.

Annars så släppte vi ihop alla hästarna igår så nu går alla 4 tillsammans. Dt gick riktigt bra och även om La Brie tyckte det var lite jobbigt först så verkade hon tycka det var lite roligt också. Imorse stod de i samma klunga och sov allihopa.

Nu är det dags att gå på planet snart, får se om jag har tillgång till något internet under veckan.

Tävling nr 2

Kategori: Häst

Ja hur ska jag sammanfatta den. Något loj häst, har inte riktigt haft samma känsla i honom denna vecka som förra veckan. Han har iofs sovit ute några nätter då jag var borta så det kanske spelar in.
I första klassen var han inte riktigt på hjälperna tyckte jag, fick inte riktigt fram han och tappade lite bjudning. I sista mellantraven fattade han bara galopp när jag försökte öka så där tappade vi många poäng. Fick dock ihop 63.67% och hamnade på 5 plats och just utanför placering.
I andra klassen red jag på honom mer redan på framridningen för att inte tappa bjudningen och ökningarna. Dock bidrog det till två stora missar med galoppinslag i vänster travvolt och ett byte i sista bågen i förvända. detta kostade mycket och vi fick endast 57.74%. Utan detta hade vi varit uppe i 60 %.
Nåja det som känns bra är att jag vet att vi kan bättre och faktiskt kan vara uppe på placering, hade varit värre om man kände att vi gjorde det bästa vi kunde.
Vi behöver mer rutin och Dakhar behöver mer styrka i LA klasserna och det ska vi träna upp i snön i vinter.
En tävling kvar nu och det är om två veckor.

Tyvärr hade jag ingen med mig idag som kunde hjälpa mig att fota så det blir inga foton. Men de hade väl ändå mest troligt sett ut som förra lördan så det spelar kanske ingen roll :)
Jag lägger in en bild från vår ridtur igår i stället.

Nya foton av Dakhar

Kategori: Allmänt

Fotade Dakhar igårkväll i stallet för att få några nya exteriörbilder. Det går frammåt. Rumpan är ju väldigt välmusklad nu och fronten är högre. Dessutom börjar pälsen äntligen se mer välvårdad ut, han har släppt all solblekt "vinterpäls" och till och med fått lite trivselfläckar på magen. Mörkare och blankare.
 
 
6 september. Han börjar bli mer rund över ryggen nu också.
 
 
Det här fotade jag 14 Juli.
 
 
Och det här som jag fotade när han kom.
 

Valpkurs

Kategori: Hund

Idag är det dags för valpkurs med sötingen!

Tiden räcker inte till

Kategori: Allmänt

Det är en fullbokad höst i år. Som alla andra höstar om jag minns rätt. Är det inte dressyrtävling så är det hundkurs så är det något som måste fixas hemma. Och mitt i allt detta ska jag försöka hinna plugga också. Det är alldeles för få dagar och alldeles för få timmar på de dagarna. Jag har sagt det förut och jag säger det igen - det är inte lätt att jobba heltid, plugga halvtid, sköta en farm, tre hästar och två hundar och dessutom vårda ett förhållande och umgås med vänner och familj. Min tid räcker inte till. Dessutom är ju denna höst full av jobbresor samt en längre resa ner till Malmö högskola. Det är iaf tur att Christoffer är hemma nu för tiden, underlättar en del med djuren när jag är bortrest.
När denna höst och vinter är slut så ska mitt liv bli lugnare. Jag ska verkligen försöka. Jag orkar inte hålla på så här längre, jag vill försöka hinna njuta av livet ibland också. Det är ju nu sista kursen jag läser inom Hästunderstött förändringsarbete om de nu inte kommer på att ta fram en till kurs tills nästa år. De pratade om det i våras nämligen. Och då måste jag ju läsa den också.

Äntligen hemma!

Kategori: Häst

Har varit i den kungliga hufvudstaden några dagar och arbetat men är nu äntligen hemma hos mina kära. Dakhar fick ett pass på banan men var lite stel av två dagars vila och loj av två utomhusnätter.
Saknat mina älskade hundar. Vidar hade tappat två hörntänder på dessa dagar. Skönt att han blir av med dem för de gör så satans ont när han bits.
Just de, La Bries provsvar har kommit och ja, hon är dräktig. Så nu ska det mycket till om det inte blir något föl i vår.

Tävlingsdebuten

Kategori: Häst

Nu har då jag och Dakhar debuterar vår första tävling tillsammans. Dakhar har som vanligt skött sig enligt skolboken. Han är verkligen fantastisk. Han gör allt man ber honom om och ifrågasätter ingenting. Säger man att han ska stå still här så gör han det, säger man att han ska bo i transporten under tävlingen så gör han det. Båda domarna har skrivit att det är en fin och lydig häst. Sammanfattningsvis så är han fortfarande lite för svag så han faller i sär lite i övergångarna och jag är inte nog snabb i mina hjälper för att stötta upp honom. Sen lite små missar/slarv i vägarna som drar ner betyget lite. Det ska jag göra bättre nästa helg! Jag är väldigt nöjd med dagen och resultaten, några fler poäng och vi hade varit placerade.
LB:2 fick vi 61% och i LA:3 fick vi 59.68%. Hade gärna varit över 60 i LA också men det är verkligen på marginalen.
Lärorikt och mycket roligt, nu laddar vi för nästa helg!