LaBrie

Hästar, Landet och Livet - i Medgång och Motgång.

Men detta väder

Kategori: Häst

Det här vädret kan ju få vem som helst att bli självmordsbenägen. Kom hem från Stockholm igår kväll och hade hoppats på en ridtur i snön men det fanns ingen snö. Det var bara blött och blåsigt och eländigt. Hästarna har faktiskt fått sova inne inatt. Alla täcken är dyngsura, de hinner inte torka i samma takt som de blir blöta. Och det ser inte ut att bli bättre förrän möjligen i nästa vecka. Dessa dar är det inte kul att vara hästägare. Man har ständigt dåligt samvete om de fryser eller är blöta. Ska de vara inne eller ska de vara ute. Är det fruset i backen så är man rädd att de ska vricka sig är det lerigt så är man rädd att de får mugg. mm mm. Alltid ska man vara orolig.

Träningsvärk

Kategori: Häst

Herregud vad jag måste ha ridit igår. Har träningsvärk så det bara sjunger om det. Känns som att jag varit på bodypump! Ryggen och magen är värst men även benen känns av.

Sitter nu i en taxi i Stockholm och på väg mot kontoret. Ska vara här till imorgon eftermiddag och hålla en utbildning för några nya säljare som kommit från Sydafrika!
Hann med hästarna på morgon och imorgon landar jag 16.30 så kommer hem i vanlig arbetsdagtid. Skönt.

Träning

Kategori: Häst

Har varit på träning med Dakhar idag. Åkte till Öbacka och lånade ridhuset och red lektion för Karro. Idag försökte vi få till traven så att den blir mer "flashig" och elastisk. Detta gjorde vi genom att träna galopp med stora, luftiga steg och från det bryta av till trav. Dakhar har ett knep som han tar till för att slippa jobba ordentligt och det är att han slirar lite med bakdelen utåt och bogen innåt även detta har vi jobbat på idag genom att nästan rida slutor på volten. Han blev superfin och gången blev helt annorlunda, när han får gå lite i sitt tempo och inte spårar och är på hjälperna så blir han nästan lite tygelhalt men idag så kändes det knappt av någonting eftersom att vi jobbade med detta hela passet.
Fin häst..som vanligt =)
 
 

Bilder från utställningen

Kategori: Allmänt

 
Det fanns inga riktigt bra bilder, bara en film från bedömningen men jag vet faktiskt inte hur jag ska lyckas lägga in en film här. Måste undersöka det, lägger in den om jag lyckas.
 
 

Etta

Kategori: Hund

Vidar blev bästa hane i Valpklass II. Inget HP dock då domaren tyckte han var lite för outvecklad både fram och bak just nu. Valpklass II är ju så, de är oftast för gängliga och oproportionerliga i den åldern. Mycket nöjd är jag iaf :) han skötte sig väldigt bra också, inga konstigheter alls. Sprang bra och stod bra, även när domaren klämde på honom.

Han är ikväll belönad med grisöra och lite soffmys.

Utställning

Kategori: Hund

Imorgon ska jag och Vidar inta utställningsringen för första gången. Vi får väl se om det blir den sista också ;)
Jag har försökt träna lite i veckan så vi får se om det verkar ha gett något resultat. Han vill mest hoppa och bita i kopplet hela tiden när jag springer med honom. Han skulle behöva dämpas lite men jag vill inte dämpa för mycket heller så att han blir uttråkad och loj. En Tollare ska ju ändå ge ett glatt och lite spralligt intryck. Det är inte heller lätt att få honom att stå utan att han sätter sig eller äter upp mina händer. Lyckades få honom att stå hyffsat sist jag tränade men det kan ju också bara ha varit en slump :)
Sen kan jag ju exteriört ingenting om Tollare så jag vet faktiskt inte alls hur han står sig i konkurrens mm men det ska ändå bli kul att få honom bedömd. Man får ju komma ihåg att han är ju bara valp, mycket kan hända tills han är fullvuxen - både positivt och negativt.
Jag tycker ju ändå att han är finast av alla, oavsett bedömning. Mitt lilla mystroll!

Stenhårt

Kategori: Allmänt

Underlaget är nu under all kritik. Det är fan hårdare än asfalt. Det är vedervärdigt. Det går inte annat än skritta och samtidigt är det så knöligt att risken för vrickning måste vara större än störst. Nä alltså, hellre lera än detta.
Däremot är det ju väldigt vackert ute när det är så här kallt och forstigt.
 
Här är lite bilder från helgens ridturer och promenader.
 

Inte så sugen

Kategori: Allmänt

Alltså jag brukar väll sällan vara sugen på att gå på jobbet. Jag tycker jag har bättre saker att göra än att jobba men pengarna måste ju in. Men igår/idag var jag så fantastiskt osugen så det finns inte. Efter en helg som denna så känner jag mig inte direkt utvilad eller redo att starta en ny vecka. Förutom att det hänt tunga grejer så har jag sovit för lite och ätit för lite/för dåligt så jag är svintrött och grinig. Har inte ätit ett enda riktigt mål mat i helgen, bara mackor och godis. Har varken funnits lust eller tid att stå och laga en massa mat.
 
I lördags sålde jag även Zorro. Det känns också tråkigt men jag känner att han är värd ett bättre hem med mer aktivitet, dessutom så behöver jag spara in på utgifter och nu när jag har två hästar så är jag inte heller beroende av honom som sällskap. Lilla Zorro. Han är så fin och han har nu kommit till ett fantastiskt bra hem.
 
 

Vår älskade Findus

Kategori:

Jag har inte orkat blogga något i helgen. Har varken funnits lust eller ork.
 
I lördags tog vi farväl av vår älskade katt. En jobbig dag som ändå kändes bra på något sätt. Det var ett bra beslut, han har inte mått bra på många år och veterinären sa att det var ett bra beslut för njurarna var utslagna. När han var sövd så klämde hon även på hans mage och hittade saker som inte skulle vara där heller. Findus var en väldigt unik och speciell katt som har funnits i vår familj i 18 år. Sommaren -94 så hade vi en vildkatt på gården som födde några kattungar i vår lada en dag flyttade hon alla kattungar utom Findus. Vi tog då hand om honom och han hade inte ens öppnat ögonen då så han var inte gammal. Vi matade honom med mjölkersättning och tog hand om honom som ett barn. Jag var då 11 år gammal.
Som sagt var det en jobbig lördag men det var ett fint farväl och han sov så fridfullt. Han fick dö hemma så han märkte ingenting utan fick bara somna in lugnt och fridfullt. Han fick dö där han är född och han har fått leva i 18 år på samma gård. Han har haft ett så bra liv. Vår älskade Findus.
 

Dressyr i skönt kvällsväder

Kategori: Allmänt

Igår blev det ett dressyrpass med Dakharen. Han var rätt stel från början och hängde lite på framdelen men blev bättre ju längre jag red. Man får komma ihåg att aktivera bakdelen hela tiden annars blir han tung och ojämn i bjudning och takt. Fortsatte med skänkelvikningarna från träningen i söndags, att han ska trampa med bakbenen hela tiden även i övergångarna. Gjorde också lite byten på diagonalen, försöker få honom så rak som möjligt innan bytet men efter ett byte så vet han vad som ska hända så då byter han innan och då blir han lite lång och kastar sig in i den nya galoppen vilket gör att det ofta blir korsgalopp några steg.
 
Efter snö och regn sista dagarna så var det lite blött även på banan så det stänkte till och med upp på stövlarna.
Dakhar har också fått lite mugg på bakbenen av detta väder, hoppas det inte blir värre än så här och att det får frysa på snart så det blir lite torrare.
 
 
Tog en ny bild på Dalkhar här om dagen, han börjar bli lite kralligare tycker jag :)
 

Regn och skitväder mest hela tiden

Kategori: Häst

Nähä inte blev det någon ridning igår heller. Det var ju världens klibbsnö så det hade bara packat under hovarna och sen började det regna också. Nä, jag borstade alla hästarna och rensade golvbrunnen istället. Sen åkte jag på yoga vilket faktiskt var riktigt jobbigt igår då vi koncentrerade mest på magen och ryggen.
Nu har det börjat regna igen men snön är iaf borta så nu blir det att bita ihop ikväll, regn eller inte. Tänkte ta och träna lite skänkelvikningar enligt träningen i söndags. Det jobbigaste med att rida när det regnar är att jag måste smörja all utrustning efteråt. A-ja, I-landsproblem. Imorgon är det iaf Fredag!

Oväder = sura hästar

Kategori: Häst

Nä det blev då ingen ridning igår. Det snöade blötsnö hela kvällen och det packade bra med snö under hovarna. Blev en myskväll i stallet istället. La Brie ville inte alls vara ute och stod och surade vid grinden när jag släppte ut henne igen. Hon är så tydlig i sitt kroppsspråk nu för tiden. En riktig hormonkossa är hon :)
Dakhar han höll på att frysa ihjäl (enligt honom själv) när jag tog in honom. (Han hade faktiskt på sig ett täcke med halvhals och 100 gram stoppning.) Så det var på med ulltäcke och innetäcke så han fick upp någon värme. Sedan fick han ta på sig ett vintertäcke med hals när han gick ut igen. Stackarn, han har ju som ingen päls heller. Vore som bra om den kunde börja växa snart så han fick lite mer skydd.

Annars hann jag även plugga lite samt se några fler avsnitt av Sons of anarchy samt slutet på fotbollen. Tänk vad mycket man hinner bara för att man inte rider en kväll :) Jag tränade inge hund heller pga vädret så det sparade ju också lite tid.

Nu börjar det

Kategori: Allmänt

Ja nu kommer den. Vintern. Den är inte efterlängtad. Eller jo, mars/april vintern är efterlängtad men inte oktober, november, december, januari, februari vintern. Den klarar jag mig utan. Ännu värre när blir det när man vet att den bara är här för att slaska till det. Om den kom för att stanna hade den varit mer välkommen.

Vilken helg jag haft

Kategori: Familj

Så välbehövlig helg. Har hunnit så mycket och ändå vilat. I fredags hade jag och mamma myskväll med god middag, vin och tv. Jag somnade ju då före tio i vanlig ordning. I lördags pysslade jag lite inne, städade i källaren, tvättade och hängde upp lite tavlor mm. Sen tog jag och Christoffer ner sommarhagen innan jag tog en ridtur med Dakhar. Mockade också ur ligghallen och plockade undan lite på gården. Lördagkvällen spenderades i soffan med film och några avsnitt Sons of Anarchy. Söndagen bestod av lite plugg, hämtning av hö och ridlektion. Vi hann även med att städa ur vårt skräprum.
Var verkligen en behövlig helg. Fler såna tack!

Träning

Kategori: Häst

Idag har vi varit och tränat för Karro. Dakhar var riktigt fin. Framåt och lätt i handen. Vi tränade mycket skänkelvikningar med övergångar för att han ska få igång bakbenen mer. I galoppen tränade vi att han skulle behålla spårningen, han vill gärna galoppera med bakdelen lite innanför spåret.
Nöjd var vi allihopa efteråt :)

Det är mörkt i skogen

Kategori: Häst

Var ut med Dakhar i skogen igår. I mörkret. Jag tycker verkligen inte om att rida ut på kvällen på hösten, bara det kommer snö så känns det genast bättre. Det är så himla mörkt den här årstiden. Nåja, hur som, det gick ju bra. Han var lite stel och spänd från början men när vi galopperat lite, gjort lite skänkelvikningar och mycket övergångar så blev det mycket bättre. Så sista biten hem var han väldigt fin. Idag ska jag tömköra honom.
I helgen ska jag bara vara hem. Skönt! Ska ta ner sommarhagen och städa i stallet samt städa inne. Träna hund och häst och plugga lite. Min snälla mor kommer till oss idag och ska tvätta fönsterna. Tur jag har en så snäll mamma. Det är ändå 22 fönster och gud vet när jag ska ha tid att tvätta alla dem fönsterna.

Rulla i fisk

Kategori: Hund

Mmm.... Idag tyckte Neo att det var värt att rulla sig i fisk på lunchpromenaden. Just nu står han i duschen. Igen. Jag var ju tvungen att ta in honom i duschen på jobbet och få bort det värsta.
Men vad är det för människor som lägger ut en hel hink med rutten fisk i skogen bredvid vägen? Det är nog ingen som har hund iaf.

Mycket är blött...

Kategori: Häst

...men min ridbana är torr! Även om den behövts sladdas.

Proteinreaktion?

Kategori: Häst

Mest troligt är det så att La Brie har fått en proteinreaktion. Förra veckan fick de gå över på fri tillgång på hö samtidigt satta jag in lite lucern till henne och jag skulle tro att det blev lite för mycket. Jag är rädd att hon inte får nog med mat, tycker det är svårt att veta hur mycket fölet tar och behöver. Nu tar jag ut lucernen så får vi se om det blir något bättre på några dagar. Hon verkar iaf inte halt förutom över grusplanen och då är det nog bara så att hon är öm i sulorna eftersom hon inte har några skor. Allt vatten sista tiden har gjort att hennes sulor är som smör också.

Dakhar var jag ute och skrittade och travade igår. Han var lite stel och tittig men ändå helt ok. Kan nog behöva få jobba lite på volt ikväll och med lite bommar så han kommer igång i kroppen. Får se vad vädret säger, just nu regnar det. Igen.

Pussade mular och svullna ben

Kategori: Häst

Alla mular, nosar och munnar är pussade. Allt var bra med alla förutom La Brie. Hon ska ju alltid ha någon åkomma varje gång jag åker bort. Både hennes bakben är jättesvullna, typ lite lymfangitvarning. Stapplade ganska bra när jag tog in henne också. Antingen reagerar hon på att vi tog bort skona bak i måndags eller så är det någon mugg på gång. Eller så är det något annat. Jag har tvättat dem ordentligt och jag kan inte hitta något sår eller nånting. Hon står inne inatt och är lindad får kolla henne bättre i dagsljus imorgon. Suckeli suck suck.

Höll på att sluta i katastrof

Kategori: Allmänt

Igårkväll anlände vi till Terese och Björn där vi åt mycket goda hamburgare och drack vin och hade trevligt. På förmiddan idag har vi varit ner till stallet där jag jobbade för några år sedan och hälsat på hästarna. Pamiro, min drömhäst, står fortfarande kvar och är fortfarande helt underbar. Florence som var 1 år när jag var där har vuxit upp och blivit mycket fin. Bilderna jag tagit i lerhagarna är inte rättvisa. Det som är lite tråkigt är att båda två är mycket fina hästar som tyvärr inte får komma till sin rätt då de bara rids sporadiskt. Vi hann också åka förbi Johanna som äger stallet och fika lite innan mitt tåg mot Arlanda skulle gå. Det blev lite stressigt till tåget och jag sprang in på tåget som stod på spåret och tänkte inte på att kolla att det var rätt tåg. Vagnhärad station är ju inte så stort precis så man tänker att det går väl bara ett tåg. Men nä. Klant-Karin lyckas alltså åka mot Linköping istället. Vilket hon inte upptäcker förrän vi lämnat Vagnhärad. Så i panik ringer jag Terese som är så snäll och kommer ner till Nyköping och hämtar mig och kör mig ända till Arlanda. Trots mycket tidspress så hann vi med bra tid och då har vi hunnit med stopp för amning av bebis. Jag är såklart totalt utskrattad av alla i bilen och nu kan jag nog själv skratta åt det också. Men jag har väldigt dåligt samvete över att jag förstört hela dagen för Terese och Björn samt Bea som hade bokat ett senare flyg än mig för att hinna stanna lite längre hos Terese men som nu fick åka med bilen till Arlanda istället och vänta på Arlanda i 3 timmar innan hennes flyg går. Förlåt!

Hemlängtan

Kategori: Allmänt

Jag måste erkänna att det här med att vara borta är verkligen inte min grej. Hur roligt det än är och hur bra jag än trivs så längtar jag ändå hem. Känns som att jag varit borta i två veckor. Nu är vi iaf snart i Vagnhärad där vi ska hälsa på Terese som äger Dakhar. Imorgon eftermiddag får jag sätta mig på flyget hem. Saknar min fina sambo och mina fantastiska djur. Vill bara hem och pussa på alla nosar och mular. Ligga i min soffa, under min filt och kramas med min sambo. Snart så.

Hur kan det alltid bli så?

Kategori: Häst

Varför blir det alltid så att när jag och Bea är på något tillsammans så får jag alltid de små, feta, lata ponnyerna och bea de stora, fina fuxarna?! Igår hade vi centrerad ridning. Det var ju bara i skritt men ändå. Jag fick en fet exmooreponny som saktade ner vid utgången hela tiden och tjurade efter långsidorna ibland. Bea fick en känslig fux.
Alltså egentligen beror det på att jag alltid är minst bland deltagarna och därför får jag ponnyerna. Det är bara det att jag är oftast den sista som uppskattar dem.

Vilken dag

Kategori: Häst

Idag har jag hunnit mycket. Startade i Uppsala imorse kl 06. Kl 9.30 var jag i Malmö. Sedan varit i skolan för att sedan bege oss till Stubbarp och övningar i exteriörbedömning samt balansträning på islandshästar. Efter detta åkte vi till Flyinge och hann se slutet på kvalet av 6-års championatet i dressyr. Sen käkade vi och har nu för en stund sen landat på hotellet.

Skåneland

Kategori: Häst

Ikväll drar jag till Skåneland för 4 dagar i Malmö och Malmöhögskola. Vi ska i veckan få göra ett studiebesök på bland annat polisrytteriet i Malmö, det ska bli riktigt intressant. Annars är schemat väldigt välfyllt med en massa föreläsningar, studiebesök och övningar. Kommer bli långa dagar men för mig blir det ändå semester. Ja eller min hjärna måste ju jobba för en gångs skull men fysiskt så blir det semester :) Tog dock med mig träningskläderna då jag såg att det fanns gym på hotellet så jag hoppas att jag ska lyckas masa mig dit någon dag iaf.

Igår lyckades några av grannens kor ta sig in i hästhagen vilket gjorde hästarna lite stressade och med tanke på att det är snorhalt i gräshagen nu efter allt regn så bestämde jag mig för att flytta över dem till lösdriften. Känns bättre också så inte kona kommer över igen när jag är borta. Så igår kväll körde vi in sand i ligghallen och på marken, fixade staketet, rullade in en höbal och satte igång termobaren så nu är det klart för vintern. Skönt att få det gjort, det känns bättre att åka bort nu då jag vet att de har tak över huvudet och mat så de klarar sig. Blir betydligt enklare för Camilla också under veckan då hon inte måste åka och fodra dem några gånger om dagen.

La Brie tog vi bort bakskona på också men lämnade framskona så hon hinner vänja sig bak först.

Inspirerande

Kategori: Häst

Clinicen var superbra och inspirerande. Patrick är otroligt trevlig, jordnära och bjuder på sig själv. Han menar att om han har lyckats bli Grand prix ryttare så kan alla bli det men att man får vara beredd på att jobba hårt. Han har ingen hästbakgrund och ingen ekonomi utan började rida när han var 11 pga en kompis och har sedan jobbat sig dit han är idag. Man får inte vara rädd för att prova menar han, annars kommer man ingenstans.
Nu vill man bara träna och träna och bli bäst! Önskar bara man hade mer tid och förutsättningar. Vill helst rida hela dagarna.