LaBrie

Hästar, Landet och Livet - i Medgång och Motgång.

Avresa

Kategori: Allmänt

Så nu är vi snart på väg. Det värsta med att resa bort är allt som måste göras innan. Gården ska skottas, höbalar ska rullas fram så det underlättar för den som ska dra in dem när vi är borta, skriva foderstater, lämna hundar mm mm. Men nu är allt sånt gjort. Får sån separationsångest bara när jag lämnar hundarna. Det är ju bara en vecka men Vidar har jag aldrig lämnat mer än två dagar förut, om ens det. Jag kommer sakna dem så mycket.

Dakhar fick en skrittur idag, en kort dock eftersom vädret varit vedervärdigt. Blåser och regnar. Usch, snön är hur tung som helst. Så nu är nog plumsföret borta tyvärr. Kommer bli ordentlig skare av det här. Var kul så länge det varade iaf.

Kommer nog inte blogga så mycket under veckan men man vet ju aldrig, beror lite på hur bra internet det finns.

Ha det bra!

Träningen

Kategori: Häst

Ja den gick bra! Dakhar var som vanligt arbetsvillig och kändes mjuk och lösgjord redan från början. Vi galoppjobbade ganska mycket och började med förvändgalopp som vi red på en oval med raka långsidor och rundade kortsidor. Här varierade vi förvändgalopp med rättvändgalopp och syftet var att få honom rak och "spårig". Alltså inga bakben på sidan och galopp på sniskan. I den rättvända galoppen så red vi ett högre grundtempo och samlade honom några steg på kortsidan. I traven tränade vi sedan långa skänkelvikningar med övergång till skritt över medellinjen. Sedan avslutade vi med lite mer galopp där vi också gjorde skänkelvikningar. Där gjorde vi så att jag samlade honom genom hörnen och red in vid A/C och sedan flyttade honom med väldigt lite tvärning över hela diagonalen. Syftet är att öka hans elasticitet i bakbenen. Han är duktig på att böja dem men inte att flytta dem under sig.
I skritten innan igångsättningarna fick jag också träna på att få honom mer kvick i bakbenen så att han sätter sig lite mer bak innan igångsättningen till trav/galopp. Han blir annars mycket på fronten och blir inte helt bärig i fattningen. Detta funkade också bra och det blev betydligt mer kraft i bakkärran.

Det finns däremot ett problem som vi inte kan hitta orsaken till och det är att han blir emellanåt ojämn i traven. Han är helt ren i benen men han blir lite "nickig" eller hackig med huvudet. Detta började ju redan i höstas eller sensommaren då han började bli starkare och vi kunde börja rida i lite högre form. Det blir bättre ju bättre han spårar och ju rakare han blir och märks inte alls av i lättridning i lågform.

Dock slog det mig igår när jag kom hem om det kanske kan ha med sadeln att göra!? Den är ju lite för vid för honom samtidigt som jag inte har stoppat om den sen jag köpte den och inte heller sen han började använda den. Jag tänker att det kanske kan vara så att den trycker över manken eller något när han kommer upp i formen men samtidigt förklarar det inte varför det blir bättre när han spårar och är riktigt varm.
Jag måste försöka gräva lite i detta och kolla upp om sadelutprovaren är på väg uppåt snart.

Upplägget resten av denna vecka

Kategori: Häst

Idag är jag på jobbet men imorgon tar jag tjänstledigt då jag måste sitta hemma och plugga. Det har verkligen inte funnits tid under julen och uppgiften ska vara inlämnad den 7 januari. Vi kommer hem från semestern den 8 januari så ni hör ju själva, det går inte riktigt ihop. Kommer ändå behöva lämna in den försent men vore ju skönt att ha det mesta gjort innan jag åker så jag inte börjar på noll när jag kommer hem.

Igår skulle jag rida ut och jogga Dakhar lite tänkte jag men det slutade ändå med ett rejält pass för han var som vanligt pigg som bara den. Så när jag hade ridit vägen en vända så vände jag och red en gång till och det blev mycket galopp med enkla byten. I tisdags red jag ju dressyr på ridbanan i djupsnö så jag tänkte vara snäll och låta han gå lite lugnare men det hade han tydligen redan glömt bort. Idag är det då lektion i Rutvik för Karro. Jag hoppas det ska gå bra, har verkligen jobbat denna vecka med att få honom bärig och lösgjord så att vi inte ska behöva hålla på med det hela lektionen. Sen får han gå lite lugnare fredag, lördag och söndag eftersom han ska vila en vecka sen då vi är bortresta. Så typiskt nu när han börjar komma igång i kroppen igen efter höstens lugna skrittperiod.

Nostalgi

Kategori: Allmänt

Tänk vad härligt med kvällsträning på sommaren. Saknar.
 
 
Imorgon är det faktiskt träningsdags men herregud, det kommer inte se så här härligt ut. Är väl en meter mer snö nu och en 40 grader kallare. Både jag och Dakhar kommer att ha betydligt mer kläder på oss.
 

God Jul

Kategori: 0

God jul på er alla! Nu har vi intagit soffan med Kalle så julen har börjat på riktigt.
Hoppas ni får en bra kväll med mycket god mat och trevligt sällskap.

Kallt

Kategori: Häst

Det har varit kallt idag men det hindrade inte oss från en liten ridtur. Dakhar var pigg och glad som vanligt. Dock frös han lite när jag tog in från hagen så han fick ytterligare ett täcke på sig sen. Måste köpa ett riktigt tjockt innetäcke till honom. De har fått vara inne ganska många timmar idag, värmer både dem och stallet.

Äntligen!

Kategori: Allmänt

Äntligen har det sluta snöa.
Äntligen är det julhelg.
Äntligen är det färdig tapetserat!

En före och efter bild. Dock är inte före bilden helt före för här har vi hunnit måla några dörrar samt panelen. Men det är iaf före tapetseringen.

En morgon kvar...

Kategori: Gård

..innan jag har sovmorgon i 5 dagar! Och ikväll är det julfest på jobbet så morgondagen lär väl inte bli allt för produktiv skulle jag tro.

Igår kväll tapetserade vi direkt efter middagen och gud vad mycket lättare det var än kl 22 på kvällen. Vi hann med väldigt mycket så nu är det nog bara en timmas arbete kvar. Efter detta så var det stallet som gällde, en ny höbal kördes in och sen en ridtur. Efter detta så åkte vi och hämtade spån. Detta sker via skottning i soppåsar så det är ju ett litet projekt men vi var ändå tillbaka på gården kl 22. Så det blev ju inte allt för sen kväll med tanke på hur mycket som hanns med.

Låt det bli jul

Kategori: Allmänt

Jag är så trött just nu så när det väl blir jul ska jag verkligen försöka sova så mycket som möjligt, bara se på film och försöka koppla av. De sista veckorna har varit helt galna, har inte tagit oss i säng fören mellan 11 och 12 på kvällarna och då har det varit fullt schema fram till dess. När man stiger upp före 6 varje morgon så blir det inte så många timmar sömn. Eftersom vi tycker att vi har så lite att göra (?) så började vi ju med renoveringen av hallen och helt ärligt så har det varit lite mer jobb med det än vad vi trodde, har tagit en j-vla tid rent ut sagt. Tapetsera mönstertapet är ju kanske inte det mest tidseffektiva, speciellt om väggarna inte är raka och fulla med dörrar och vrår samt luftvärmepump som man ska tapetsera runt. Vi har nu iaf mindre än hälften kvar och det värsta är gjort så det sista kommer nog att gå lite fortare.
Förutom detta så har det ju snöat över en halvmeter på 5 dagar så skottningen har ju tagit sin tid, sen har vi varit på gymmet, sen har vi bakat, sen har vi köpt julklappar mm mm. Och i vanliga fall brukar ju hundarna och hästarna ändå fylla mina kvällar och de har jag ju klämt in i allt det här också.

Det som faktiskt motiverar just nu är ju att vi också drar utomlands på nyårsafton! Och det är bästa medicinen för mig om jag behöver vila för då varken kan eller behöver jag göra någonting annat än det jag just känner för just nu.

Hej hej mitt vinterland

Kategori: Allmänt

Som vanligt går helgerna för fort och jag hinner inte med.
I helgen har det....snöat! och så har det snöat lite till! Ungefär en halvmeter har det väl kommit. Så jag har skottat, plumsat och skottat. Plumsat med häst, plumsat med hund och plumsat med mig själv. När jag skulle ut till busken för att ge fåglarna lite mer mat var jag tvungen att skotta mig en gång och sen en gång runt busken. För det har ju drivit en del ockå, så på vissa ställen är det ju ofantligt mycket snö.
 
I lördags hämtade vi en julgran iaf. Tyckte hundarna var roligt iaf. Neo blir ett år igen när det kommer så här mycket snö, springer och hoppar och dyker.
 
Min egna tomte och till lika slav. Allt i ett :)

Både lördag och söndag har jag och Camilla varit ut med hästarna och plumsat. Lite kortare och lättare på lördagen och sen lite längre och betydligt tyngre på söndagen. Jobbigt med kul tyckte de. Lät Dakhar få galoppera av sig rejält några sträckor vilket han behövde. Med så mycket snö så går det ändå inte speciellt fort :) Herregud vad han ska bli vältränad om det ska vara sånt här före en längre tid, ryggmusklerna och rumpan får sig en muskeldos av detta :)
 
Förutom att skotta har vi också tapetserat lite, dock inte färdigt ännu så vi får jobba på lite med det i veckan så det blir klart till jul. Sen har vi varit på bio och sett Hobbit. Mycket bra tyckte jag. Var väldigt bra bild med den nya 3D tekniken. Kan rekommenderas.
 

Luciatåg

Kategori: Allmänt

På morgon hade vi luciafirande på jobbet. Årets nyanställda får enligt tradition sätta ihop ett luciatåg. Största och mest seriösa på många år faktiskt.

Övergångar, övergångar

Kategori: Häst

Och lite mer övergångar. Tänk vad de kan göra underverk. Trav - skritt-trav-skritt. Och sen en miljon halvhalter på det. I galoppen gjorde vi miljoner tempoväxlingar i stället. Samla-länga-samla-länga. På volt och på raktspår. Och ja, han blev betydligt mer lösgjord och lyhörd. Inkl fram,- och avskrittning så var jag ute 50 minuter och det var väl egentligen där på slutet som det kändes som att vi skulle kunna börja rida på riktigt men då hade jag inte mer tid. Vilket iofs var bra för jag tror inte han egentligen hade orkat något mer så det blev nog ganska lagomt och dessutom sluta när han börjar gå bra. Dumt att köra slut på honom, var ju trots allt djupsnö också.
Idag vet jag faktiskt inte vad vi ska hitta på, rider kanske ut en lugnare sväng så får han vila imorgon och sen blir det en långtur i helgen med mycket galoppjobb.

121212

Kategori: Allmänt


 
Lunchpromenad med djuren i vanlig ordning. Neo har ju dock lite svårt att fastna på bild, han rör sig hela tiden och/eller äter snö därav är det mest bilder på Vidar för han är hellre med mig då han tror att han ska få godis hela tiden.

Fötter och longering

Kategori: Häst

I måndags tog vi av framskona på La Brie och Camilla verkade dem. Vi har ju väntat på att få ta av dem tills snön skulle komma eftersom hon kommer att vara rätt öm ett tag tills hon vänjer sig. Med snö så blir det ju iaf lite mjukare för henne. Och visst var hon öm igår fast det är snö. Hon hade ett väldigt konstigt rörelsemönster, hon såg typ plattfot ut. Stackarn. Men hon var inte varm eller svullen så hon vänjer sig nog på några dagar/veckor. Det var ju samma när vi tog av bakskorna här tidigare i höst men nu är de jättefina och hårda.

I måndags var jag och Camilla ute och travade i djupsnön och igår fick Dakhar sig ett rejält longeringspass på banan i djupsnön. Han till och med passade på och bralla några steg så tror det var välbehövligt. I början var han ganska springig men slappnade av ju längre vi höll på och i slutet så var han ganska nöjd. Välbehövligt var det iaf så idag ska jag ta och rida lite dressyr med fokus på övergångar och tempoväxlingar och se om han känns mer avslappnad. Nu jädrans ska vi igång igen :)

Ja hur blev det då?

Kategori: Allmänt

Ja i fredags hann jag väl inte ens hälften av det jag tänkt. Åkte och handlade innna jag kom hem från jobbet, så kl var väl strax efter 18 innan jag var hemma. Matade hundarna och plockade upp innan vi gick ut till stallet. Var dags för en ny höbal, Camilla kom och hjälpte mig med det och då passade vi på att hänga upp några mindre nät i träden också som vi fyllde med det höt som var kvar av den gamla balen. Det snöade och blåste också så det var riktigt oskönt ute. Och innan jag var klar med allt ute så var ju kl efter 20 så det blev ingen ridning och ingen promenad med hundarna. Gick in och bakade lite choklad godis för att strax efter 21 sätta mig i soffanm och äta middag. Kl 22 var det bara ut med bilen igen för att hämta Christoffer som var i Måttsund hos en kompis. När vi kom hem rullade jag tryffelsmeten och så var den kvällen slut. Inte hann jag varken måla eller slipa dörrarna. Är ltie väl optimistisk ibland, tur jag är flexibel iaf :)
 
Lördag var jag klarvaken strax före 7. Försökte sova lite längre men det gick inte så klev upp och var på långpromenad med hundarna 7.30. Becksvart och inte en människa i farten.
 
När vi kom in så vakande Chrille så vi åt frukost och sen bakade vi lite pepparkaksgrissini innan Christoffer städade och jag gick ut och red. Helt okej arbetsfördelning tycker jag ;)
 
Dakhar var, som vanligt numera, pigg. Jag hade hoppats på att galoppera i snön så att han skulle få bränna ur lite men det var fortfarande lkite för lös snö så underlaget var för ojämnt och hårt. Så blev bara några korta sträckor. Ingenting funkar när han är så där, han lyssnar ju så klart men övergångarna blir värdelösa och han är inte elastisk och följsam för fem öre. Men igår kom det ännu mer snö så nu måste det funka att rida på, om inte annat så på bilvägen där det är packat lite mer.
 
Vi var iaf ute över en timme så han var lite mer nöjd iaf. Frostig i ansiktet och lite svettig på halsen.
 
Söndag blev det tyvärr ingen ridning då det blev sent på lördagnatt och så höhamtning kl 11 och julfest kl 16. Blev tajt med tid.
 
 
 
 
 

Prioritera rätt är inte alltid så lätt

Kategori: Allmänt

Denna vecka har inte innehållit så mycket därför har jag heller inte skrivit något. Jag har knappt hunnit rida något förutom måndag och torsdag. Dakhar kändes väl lite bättre igår faktiskt, travade lite och sen galopperade jag lite efter grusvägen i hjulspåren där snön är lite mer packad. Jag känner att det är just galoppera han behöver för att bli mjuk så kan nu alla bara hålla tummarna att det kommer lite mer snö i helgen av lite blötare kvalitet så den packar sig nånting. Nu är den så torr att det som bara dammar bort när man går/rider. Sen när den snön väl kommer så måste jag få tag i en rakmaskin att låna för han är som en grizzlybjörn nu så ska han börja svettas lite så måste vi lätta på pälsen annars kommer han att kvävas av sig själv. Konstigt vad fort det går, först hade han ingen päls och han frös som bara den och sen small det till på en vecka och nu är han som en björn. Han har värre päls än La Brie som dessutom gått utan täcke.

I övrigt har denna vecka bestått av barnvakt till mina brorsbarn och så har vi inrett lite i vår nymålade hall. Kommer nog fortsätta lite med det i kväll, kanske börjar måla om våra innerdörrar lite också. Imorgon ska vi ha middag med några vänner så ska även fixa lite med födan till det ikväll. Hoppas också att jag ska hinna rida ikväll men ska även åka och handla efter jobbet så känner att jag kanske är lite tidsoptimist just nu. Får nog prioritera om lite för jag behöver motionera hundarna också.

Trevlig helg på er!

Det går dåligt och blir tråkigt

Kategori: Häst

Nä det går inte bra nu med ridningen. Dakhar är stel, skev och tung och jag rider som en kratta. Det börjar bli ett alldeles för långt uppehåll nu. Skritt, skritt och ännu mer skritt på stenhårt underlag har verkligen gett ett resultat. Ett skitresultat!!! Dakhar som var i så fin form i början på oktober. Han är ju fin i kroppen än men inte i ridningen, han behöver röra sig mer. Jag känner att jag tappat känslan och styrkan, rider dåligt helt enkelt. Det blir ingen bra kombination helt enkelt. Och alla dessa kläder gör ju att man tappar all kontakt. Usch! Tacka vettja sommarn :)

Igår var jag på banan, skritt och trav men även några varv galopp men det är för lite snö. Det dämpar dåligt och blir stumt. Fick inte igenom honom som jag ville men vågade inte rida mer heller när underlaget är så dåligt.

Helgresumé

Kategori: Allmänt

Oj vad helgerna går fort. Nu är det måndag igen, har verkligen inte hunnit med. I fredags hade vi After Work på jobbet och det blev en riktig fest. Kul. Var längesen sist. Lördagmorgon tyckte Vidar att det räckte med sömn kl 8. Vi steg upp och åt en långfrukost framför ett avsnitt Sons of Anarchy sedan skrittade jag Dakhar en runda och Christoffer promenerade med hundarna samtidigt. På eftermiddan städade jag och började tvätta och låg sen i sängen och såg på SIHS på SVTplay. Senare på kvällen åkte vi på 40-årsfest några timmar. Lämnade hundarna hemma och Vidar hade levt rövaren när vi kom hem. Han hade rivit sönder papper som vi hade på golvet då vi håller på att måla väggarna i lilla hallen. Förutom pappret hade han även ätit upp några penslar bla. penslar med färg! Men han verkar må bra iaf. Det var dock färg på golvet där han dragit runt penslarna men som tur var gick det bort med lite allrengöringsmedel.

Söndag fick vi sovmorgon till strax efter 9. Han börjar lära sig den lilla vilden :) Sen var jag ute och red. Hade ju kommit lite snö så jag travade och galopperade lite också. Dock är det för lite snö än då det fortfarande var lite för hårt. Dakhar var pigg som bara den och ville mest galoppera hela tiden, han var inte glad på mig när vi bröt av utan stod då på stället och galopperade och frustade. Förutom att han var pigg var han också stel och spänd. Blir alldeles för lite motion för denna kille när det aldrig kan ta och komma snö så det går att rida ordentligt. Skulle jag ta mig till något ridhus i helgen så hade jag varit tvungen att stiga upp astidigt igår och det orkade jag bara inte.
När jag hade ridit, mockat och fått in en ny höbal fick vi besök av våra nya grannar så det blev ett trevlig adventsfika och surr. Mycket trevligt. På eftermiddan tog jag sen en promenad med hundarna och tränade lite yoga. Medan jag såg på küren i efterhand så målade jag också ett varv i hallen.

Ja det var den helgen det! När vi skulle så på film igår kväll så somnade vi båda två så vi gick och la oss istället, strax efter 21! :)