LaBrie

Hästar, Landet och Livet - i Medgång och Motgång.

Sov gott

Kategori: Häst

Igår kväll blev det en lång skrittur runt byn. Tänkte bara ta en kortare men när vi ändå höll på så red vi långa slingan runt byn så var ute drygt en timme. Skönt för mitt samvete eftersom det blir vila idag när vi har AW med jobbet. När vi kom tillbaka från ridturen så låg La Brie och sov som bäst i boxen och hon hade inga ambitioner att stiga upp. Hon ville knappt gå ut sen igen. Hon vilar mycket numera, gissar att det börjar bli lite tungt att bära runt på magen. Man ser på bilden att magen fyller ut fint mot underlaget :)

Var tog den utlovade snön vägen???

Kategori: Allmänt

Ända sen förra veckan så har de lovat en större snömängd under den kommande helgen men nu verkar den helt plötsligt ha försvunnit! Var f-n är den!!??
Så här ser prognosen ut nu:
 
 
Bara kallt och blåsigt!!
Grrrh, jag blir arg...på riktigt!
 

Barbacka = sår?

Kategori: Häst

Igår kväll red jag Dakhar barbacka i ca 30 minuter på ridbanan. I skritt. Eller tog några travsteg också bara för att testa. Men helt seriöst, när jag duschade så upptäckte jag att jag hade ju för tusan fått ett sår...mellan skinkorna! Hans ryggrad är inte så skön kan jag tala om :)

Kallt

Kategori: Allmänt

Usch vad det var kallt igår kväll, blåste verkligen is, så jag blev slö och red ingenting. Hade ju hunnit frysa i backen också. Tränade lite apportering med Vidar istället. Han skötte sig bra men blir lite väl mycket lek med apporten när han börjar bli trött så då får man avsluta. Han orkar inte så länge, man märker att han är i en utvecklingsperiod nu för han är väldigt känslig samtidigt som han blir fort trött i huvudet. Det gäller att vara försiktig och inte ställa för stora krav. Tränar ingen tävlingslydnad nu alls då jag kände förra veckan att han blir låg så fort jag korrigerar honom lite därför valde jag att träna lite apportering med mera lek och bara stadga istället. Det kan han bra naturligt och det är inte hela världen om han sitter lite snett eller så. Jag behöver inte peta på smågrejer som han just nu tycker är jobbigt.

Camilla kom till stallet i bil igår då hennes fot som hon fastnat med i stigbygeln var öm och svullen. Det hade kommit senare på söndagkväll när hon suttit ner och vilat. Knät var dock ok. Hon hade varit hemma från jobbet också. Så helt oskadd var hon inte men ändå bra med tanke på vad som hade kunnat hända.

Hemskt

Kategori: Häst

Igår höll ridturen på att sluta i katastrof. Det var lerigt och mjukt ute och jag och Camilla var på en ridtur. Dakhar har ju skor runt om + brodd så han fick ändå bra fäste så jag märkte inte av att det var så halt. Camillas häst (Dajm) är ju barfota så hon har ridbooots på som bara är broddade med nå små broddar som egentligen är till människoskor. Hur som så skulle vi galoppera lite och Dajm tjurade lite mot skänkeln så han klev utanför vägen på gräset och där halkar han på något sätt så han går omkull på sidan. Jag galopperar ju framför men vänder mig som tur om för att se var de tog vägen och ser då att Camilla hänger i en stigbygel! Hon hade fastnat med foten och Dajm har ställt sig upp men gick bara omkring lite. Jag skrittade tillbaka och bara pratade lugnt för att inte Dajm skulle bli laddad. Camilla är ju lugnet själv så hon bara låg där och pratade lugnande med honom. Han stannade och hon hann få ut foten. Pjuh... Jag hann bli riktigt rädd alltså.
Han hade på något sätt landat på hennes knä som hon kände av också men inget som är trasigt iaf. Gud, vilken tur alltså. Hade ju kunnat sluta hur illa som helst. Hon satt upp igen och vi red klart slingan, dock bara i skritt och trav. Hon var väldigt lerig men annars relativt oskadd.

Murmeldjuret

Kategori: Hund

Murmeldjuret, det är Vidar det. Han är och gräver i morotslandet för att komma åt de morötter som frös fast i höstas. och då ser nosen ut som på bilden. Även hand vita tassar brukar vara svarta.
I övrigt har han i helgen dragit ut svarta sopsäckar från stallet och slitit sönder på gården. Annars ganska lugn måste jag säga. Lägger dock in en dräggelbild också, för tigga det är han bra på!

Svettigt

Kategori: Häst

Svettig häst efter dagens träning. Måste nog få tag i en rakmaskin tror jag, han blir ju helt slut direkt annars.

På banan

Kategori: Häst

Igår red jag på ridbanan och den var mjuk så kunde även trava och galoppera. Lade ut några bommar också så vi fick lite variation och lite lyft på benen. Som vanligt var Dakhar livrädd för dem från början men bara han gått över en gång så är det lugnt sen. Camilla hade med sig barnen + båda hundarna så det blev bra miljöträning också då det sprang omkring 2 barn och 4 hundar på gården. De klättrade i träd och gömde sig bakom höbalarna och sprang bakom granarna, ja de var överallt :)

La Brie promenerade jag en kvart också, kanske är bra om hon rör sig lite grann tänkte jag med tanke på juver och ben. Hon var lite irriterad när jag klämde igår men ingen feber. Dock kan jag ju bara promenera henne när underlaget är mjukt eller när snön väl kommer för annars är hon för öm i hovarna.

Kom nu snö. KOM!

Svullet juver?

Kategori: Häst

Är det någon som har erfarenhet av avelsston och kan svara på varför La Bries juver ser ut som på bilden? Det är bara den högra också. Det började ju för två veckor sen då hon var svullen framför juvret, sen la det sig och nu ser det ut så här. Hon är inte öm eller påverkad på annat sätt.

Väckas av en kräkandes hund

Kategori: Hund

Kl 5 väcktes man av det man inte vill. En hulkandes hund. Vidar kräktes på mattan i gästrummet. Bra jobbat! Chrille stängde bara dörren dit och sen somnade vi om. Börja torka hundkräka den tiden är ingen höjdare, speciellt inte när man ska upp om en timma. Märkligt att de inte kan planera kräkningarna bättre :P

Hovslagare

Kategori: Häst

Idag är det dags för hovslagaren. Fötterna växer som ogräs på Dakhar numera men det har faktiskt gått 8 veckor också :) Tänkte få på sulor fram och snösulor bak för snart borde väl ändå snön komma, eller?
Hade tänkt rida också men så behövde bror hjälp med barnen en timme vid 19.30 så då hinns det inte med.

Fixdag

Kategori: Häst

Vilken dag det blev. Två svängar av höhämtning blev det så det blev 8 balar sammanlagt. Dock när vi skulle rulla in en ny bal i hagen så var två stycken mögliga! Suck. Hur som får vi ju nya men det är så typiskt tänkte ju att vi skulle klara oss ett tag nu så vi slipper hämta varje vecka.
Sen har vi gjort klart det sista i taket i sadelkammaren så nu ska vi bara måla där i veckan så är det klart.
Jag och Camilla har också lagt in ett lager med Hö i ligghallen och sen spån på det. Gick inte att få tag på någon halm i år. Så nu har de det mysigt vill jag lova :)
Nu måste jag sätta mig och plugga klart. Mindre kul!

Hundpromenad och ridlektion

Kategori: Häst

Imorse var jag och grabbarna på promenad. Sen pluggade jag en stund, bara kanske en timme kvar nu så kan jag skicka in sen. Vid lunch packade jag in häst i transport och åkte till Öbacka för lektion för Frida. Gick bra, vi koncentrerade mest på form och tempo. Han skulle bli lägre tyckte hon och gå i lite långsammare tempo för att hans långa bakben ska hinna med. Ja, det är alltid olika bud beroende på vem man rider för. Man får väl blanda lite av varje så blir det kanske bra.

Skrittjobb och sågspån

Kategori: Allmänt

Igårkväll började jag och Camilla med att skrittjobba grabbarna på ridbanan. Jag tränade på halvhalter och gjorde även lite trav och galoppfattningar för att få honom mer mellan hand och skänkel. Gjorde också lite lösgörande rörelser. Efter detta så åkte vi till Alvik och skottade spån. Tänkte fota lite bilder men det var ju så jädrans svart så jag har lånat lite bilder på nätet istället.
 
 
Vi fyllde väll ungefär 30 sopsäckar och det tog typ 50 minuter, inte värst alltså. Jag trodde det skulle ta längre tid än så faktiskt. Nåja, efteråt har man spåndamm ungefär överallt. Inte bara på utsidan utan även lungorna och ögnen är fyllda av detta fantastiska damm.
 
När jag kom hem fick jag hembakat bröd och hembakade pepparkakor samt en stor kopp med glögg. Han är duktig min sambo, han är som en hemma-man ;)

Inte mycket gjort

Kategori: Gård

Nä, inte har det blivit mycket gjort av allt jag skulle göra denna vecka. Jag har inte haft varken ork eller lust. Tisdag hade jag så jädrans ont i huvudet så jag gjorde ingenting mer än att rida en kort sväng. Sen somnade jag när jag kom in. Igår kom det lite andra saker ivägen så jag hann bara få in en ny höbal i hagen och sen yoga. Så nä, jag har fortfarande inte gjort klart uppgiften. Får sitta fredag kväll eller så lördag förmiddag. Int är det annat, för idag måste jag åka och hämta hem spån och då hinns inget annat med förutom att rida. Och inte har jag hämtat hö heller så det får bli några vändor på söndag istället. Så jag inser ju nu att inte kommer det att bli något vindskjulsbygge i helgen, finns ju inte tid. Ska iaf försöka hinna byta ut isolatorerna och dra tråden. Christoffer jobbar ju i helgen också så då sover han ju bort halva dagarna och jag orkar inte lyfta och spika väggskivorna själv på vindskjulet.
Så ser det ut men vad som blir det får ju visa sig. Det blir ju sällan som jag planerat iaf :)

Finhästarna mina

Kategori: Häst

Igår red jag Dakhar lite på banan, var lika bra att passa på när den var mjuk. Idag lär den ha frusit på så det får bli en skrittur i skogen. Red iaf ganska kort men istället lite mer intensivt. Många halvhalter och mycket tempoväxlingar. Gjorde även lite galoppfattningar från skritt och halt. Han hade ju vilat sen i torsdags men kändes helt ok ändå, lite stelare i vänster sida kanske. La Brie var mest på myshumör, när jag stod vid boxen stack hon ut huvudet och tryckte sin mule mot min kind sen stod hon kvar så i flera minuter och halvblundade. Hon är så mysig.

Svacka

Kategori: Familj

Just nu är jag i en svacka vad gäller hästeriet. Jag undrar är det verkligen värt det när man inte har resurser och möjlighet att göra det fullt ut?
Jag är less på att aldrig ha några pengar, aldrig ha någon tid, alltid vara trött och alltid ha dåligt samvete.
Igår fick vi en faktura från försäkringsbolaget på 6000 kr för vattenskadan vi hade i april. De sa då att det kanske kunde bli runt 500 kr för de nya rören sen har vi inte hört någonting. Men nu, just innan jul, så tyckte de att det var dags att skicka ut en faktura. Och om vi inte börjar skita pengar så vet de tusan hur vi ska kunna betala denna. Vi kommer liksom aldrig ikapp och får igång något sparande för alltid är det någon oväntad utgift. Bilen är trasig eller måste servas eller vattenskador eller trasig panna eller skadad häst eller sjuk hund. Jag blir tokig!
Vad gäller tid så går allt till hästarna och gården, alltid något som måste byggas och fixas eller hämtas. Sen vill jag ju rida också, det är ju liksom det som är grejjen. Men om man ser till allt jobb så är belöningen ganska liten. Men tyvärr hinner jag ju inte rida mer än jag gör heller för jag måste ju jobba. Man har alltid dåligt samvete för allt man borde göra och hinna med. Skulle vilja lägga mer tid på hundarna och hemmet. Och jag skulle vilja ge Christoffer mer tid och uppskattning men tyvärr blir han lite osidosatt och framförallt drabbad av mitt leverne.
 
Nä, jag borde kanske börja leva som en "vanlig" människa. Bosätta oss närmare stan, gå på jobbet, träna hund, träna mig själv, skaffa mig en medryttarhäst och gå på stan, fika och köpa kläder.

Jag hör ju själv hur uttråkad jag skulle bli men faktiskt är jag inte helt främmande för tanken. Däremot är det en väldigt sorglig tanke då jag i så fall ger upp allt jag någonsin drömt om. Men som sagt, vad är en dröm när man ändå inte kan leva den fullt ut?
 
 

 

Så var den veckan fullbokad

Kategori: Allmänt

Det blev en hård helg men också väldigt rolig. Spöregn och mörkt när vi körde hem igår så det var ingen höjdare men vi kom hem helskinnade iaf. Eftersom det regnat hela helgen så har jag väl inte missat någon hemma egentligen heller. Men är jag borta en hel helg så får jag tillbaka det under veckan, ligger ju nu efter med allt - skola, hästar, stall, gård, träning.
Skoluppgiften ska lämnas in idag, kommer nog inte att ske kan jag säga.
På gården behöver vi göra klart La Bries fölhage, det ska läggas in sand så det inte blir så lerigt i vår. Sen ska även ett vindskjul byggas där. Och snart är det vinter.
Hö ska hämtas. Spån ska hämtas.
Behöver rida varje dag denna vecka eftersom jag ska rida lektion för Frida på lördag och beroende på underlag så skulle jag ju då behöva ta mig till ett ridhus också.
Skulle behöva träna lite med Vidar också. Ska dessutom vara hundvakt till två hundar nu i tre dagar.
Men en sak är bra iaf, bilen är lagad så det underlättar ju logistiken lite.

Tjejhelg

Kategori: Häst

Igår kväll red jag på banan. Visst var den hård men inte stenhård, det översta gruset var löst och på det var det ju lite snö också så jag travade lite grann med mycket övergångar till skritt. Gjorde också några galoppfattningar från halt, 2-4 galoppsprång och sen ner till skritt. Ger iaf mer än ingenting tänker jag. Nu blir det ju vila hela helgen då jag åker till Umeå med några gamla klasskompisar för att hälsa på en annan klasskompis som bor där. Blir en riktig tjejhelg så jag antar även en hel del vin och mat. Kommer väl gå upp ytterligare två kilo men nästa vecka...nästa vecka då ska jag börja deffa. Ska ju utomlands över nyår så det gäller att forma till sig lite ;)

Tjockis La Brie

Kategori: Häst

La Brie blir bara större och större. Jag undrar ibland hur hon ska kunna röra sig överhuvudtaget sista tiden eftersom hon nästan har svårt för det nu. Stackarn, hon är så söt. Hon blir så glad när jag kommer och vill komma in i stallet, väl därinne vill hon bara att jag ska klia henne hela tiden annars river hon ner alla täcken och bankar i boxdörren. Söt är hon, min fina häst.
Igår upptäckte jag att hon är svullen framför juvren, speciellt på höger sida. Lite varmt och hårt är det också. Dock verkar hon inte påverkad av det. Fick ju ändå panik såklart och ringde Bea, hon lugnade mig då med att hennes sto också blev så och att så länge hon inte har ont eller är påverkad på något annat sätt borde det vara lugnt. Är förmodligen bara några körtlar som svällt eller så är väll mjölkproduktionen snart på gång. Googlade också, jag vet att det är det mest korkade man kan göra men, det jag kunde läsa mig till är att det inte är någon fara, att det kan tom svälla ända fram till sadelgjordsläget.
 
Lägger in några bilder på henne men de är tagna för snart 3 veckor sedan så hon är större nu. Framförallt är hon bred så det syns inte supermycket i profil men ryggen är som en soffa.
 

Tårtkalas

Kategori: Allmänt

Igår red jag och Camilla ut ca 45 minuter, ja i skritt då såklart. Är ju stenhårt ute. Idag har det faktiskt snöat litegrann, får se hur länge det får ligga denna gång. Idag ska jag på kalas hos lillebror som fyller år så det lär väl inte bli någon ridning skulle jag tro. Inte heller blir det någon Yoga. Men förhoppningsvis hinner jag sätta mig att plugga lite. Jag tror det kommer bli svårt att få uppgiften inlämnad i tid då den ska in på måndag och jag är borta hela helgen. Jag hann iofs skriva det mesta i måndagskväll men jag har inte gjort några referenser ännu och det är det som tar tid. Och på måndagkväll hade jag gärna velat åka till hästcentrum i Boden och lyssnat på en föreläsning om "Håll hästen frisk" med djursjukgymnasten Inger Jacobsson.
Aja, vi får se helt enkelt. Lite tårta först iaf!
 

Logistikens vecka

Kategori: Allmänt

Ja denna vecka är fylld av logistik. Som vanligt men skillnaden är att denna vecka är på en liten högre nivå. Det är ett enda spindelnät av "logistiserande" så jag tänker inte ens börja förklara problemet. Men det är höhämtning och stolphämtning och inköp av bildelar och brädor, sen är det träningar och födelsedagar, hundar och hästar och arbete. I allt detta så har vi också en bil trasig vilket inte underlättar precis. Men det löser sig, det gör det alltid. Man får prioritera om lite och tänka till en extra gång bara. Men en sak som jag faktiskt är bra på är att tänka ut den mest ekonomiska och minst tidskrävande logistiken. Jag är så bra att jag funderar på att starta ett konsultbolag till och med.
Karin Brännström, Logistikkonsult.
Oj, vad rik jag skulle bli bara på att planera folks resor och vardag.

Ridhuset

Kategori: Häst

I lördags åkte jag bort till ridhuset och tränade, plockade upp Ingela med Rune på vägen också. Det gick bra, tränade mest galopp känns det som men tänkte mycket på förra helgens träning så upprepade en del från det. Däremot tyckte jag inte att Dakhar var i bästa formen, han blev fort flåsig och snubblade mycket. Han har satt väldigt mycket päls sista veckan så det kan vara det som påverkar honom lite. Nu har det frusit på ute igen så det blir lite lugnare nu i veckan samt att jag är bortrest hela nästa helg så då blir det ju vila. Sen har jag bokat in oss på lektion för Katarina Fridenburg, "Frida", den 17 november. Hon har inte varit här på väldigt länge men hon skulle komma den helgen så då tänkte jag rida en lektion. Hade gärna ridit även söndag men jag har verkligen inte råd med det. En är ju i alla fall bättre än ingen.

Inget plugg men en massa annat

Kategori: Gård

Idag var jag ledig och dagen var tänkt att vigas åt plugg meeeen nu är kl 19.30 och jag har inte börjat ännu. Nä, istället inledde vi dagen med en långpromenad följt av långfrukost framför tv:n med Sons of anarchy och Walking dead. Sedan var ju kl efter 11 och jag började plocka undan lite efter veckan som varit. I vårt hem blir det alltid alldeles rörigt under veckorna och sen får man köra ett ryck på helgen för att sen börja om på måndag igen. Hur som haver så gick vi sen ut i sadelkammaren som Christoffer har hållit på att extra isolera i taket i höst och nu passade vi oxå på att måla, det prioriterades inte förra hösten när vi byggde den. Nu hängde vi tillbaka tränshängarna och flyttade garderoberna så nästa vecka ska Chrille göra klart andra halvan av rummet där sadlarna hänger. Sedan fick vi besök av pappa och bror så det blev lite fika innan jag gick ut och tömkörde i regnet. Banan funkade idag oxå.

Nu håller jag på att bada Neo då jag tyvärr hittade några utslag på honom igen, suck, han har ju varit så bra sen penicillinet men det har väl varit för blött ute för länge så svampen frodas väl. Jo, jag glömde, har ju gjort en skitgod lammstek till middag oxå.

Vet ni...

Kategori: Häst

...att igår gick det faktiskt att rida på banan. Till och med trava och galoppera. Inget ont som inte för något gott med sig som man brukar säga. Dock red jag inte så länge eftersom det var mest på ytan det var mjukt men trimmade ändå igenom honom lite och tänkte på det vi tränade på i söndags. Kändes fin. Kändes också bra att få ett litet mer ordentligt pass än bara skritt. Blir så ojämn träning just nu annars.