LaBrie

Hästar, Landet och Livet - i Medgång och Motgång.

La Bries halvsyster

Kategori: Häst

Friluftsdag

Kategori: Hund

Idag har vi varit till chefens stuga. Åkt skidor, fikat och grillat hamburgare. Mycket trevligt med ett avbrott från datorn. Neo jobbade på bra i 8 kilometer som vi var ute. Sen stank han eldrök när vi kom hem så nu har han fått en dusch också.

Morgonbesök

Kategori: Hund

Titta vad som dök upp på min gård imorse! Superfin. Något chockad bara då Neo höll på att skälla lungorna ur sig.

Fin kvällspromenad med trevligt sällskap

Kategori: Häst

Blev en kvällspromenad med tjejen ikväll. Riktigt skönt väder, bar väg och ljust. Det är så skönt att det inte är mörkt fören runt åttatiden.

Dement?

Kategori: Häst

Jag har då minne som en guldfisk. Både igår och idag har jag glömt att ta bilder.
Igår var jag med Zorro till veterinären för att han skulle få vaccin. Jätteduktig var han. Jag lastade honom själv och sen stack veterinären honom i transporten och så åkte vi hem.
Sen idag så har La Brie fått massage. Först laser och sen massage. Hon fick väldigt mycket beröm idag - dels för att hon var så vältränad och sen för att hon kändes väldigt rörlig i korset och musklerna som annars alltid varit lite spända och stela någonstans. Equiterapeuten tyckte hon kändes väldigt fin så hon kunde inte se några problem i att jag kunde rida henne redan imorgon. Känns väldigt bra att fått en genomgång och ett klartecken. Nu är vi nog på G snart igen!
Ska självklart ta det lite lugnt med sadeln några dagar till och rida in den sakta men det känns bra nu. Har nu avanmält mig från tävlingen på söndag. Känns inte kul att åka dit nu när vi inte kunnat träna ordentligt på 6 veckor och före det var det ju kallt i några veckor. Tycker inte det är schysst mot La Brie, jag vet ju hur fin hon kan vara och så inte vara säker på att det fungerar. Nä, då vill jag ha hunnit rida mer så att jag känner mig mer säker på formen.

Fin häst

Kategori: Häst

Idag var hon fin min lilla pärla. Tror det har lossnat nu och hon insett att det inte gör ont längre. Tömkörde och hon jobbade verkligen igenom ryggen och var lugn och stadig i form och takt. Gick att ställa igenom båda sidorna, så hon gick inte utåtställd i höger varv som hon gjort sista tiden annars. Ingen rörelsestörning i något varv. Travade även över några bommar.
Nu vänder det tror jag. Fortsätter att öka på lite långsamt så känns det som att vi borde vara igång snart igen. Hoppas, hoppas.

Till och med muggen såg bättre ut idag. Inte lika svullen som hon varit sista dagarna heller.

Ponnyhår i överflöd

Kategori: Häst

I lördags så av-hårade jag den lilla ponnyn ordentligt.

Och det här var inte allt...dessutom så hade jag nog kunnat stå där i två dagar och det skulle fortfarande ramla av hår.

Jag har ju inte kunnat motionera Zorro något på ett bra tag då det är så halt ute och han är barfota. Men jag tycker faktiskt ändå att han har gått ned lite i vikt sen han kom för drygt 5 veckor sen.

Kanske inte så lätt att se på bilden men jag tycker inte att magen hänger lika mycket.

Han är allt bra söt i alla fall den lilla ponnyn :)

Oj vad de smälter

Kategori: Allmänt

Oj vad snön smälter, man nästan ser hur det sjunker undan hela tiden. Det finns dock några nackdelar med detta.
1. det är is och halt överallt.
2. Min vinterridbana är snart ett minne blott och endast lera kommer att skymta tills det torkat upp och vi kan anlägga den riktiga ridbanan.
3. Det tinar fram en massa skit i hagen och det ser faktiskt förjävligt ut. Snart blir det dessutom lerigt även där. Och, det värsta av allt, jag måste skotta ur hela vinterns hästbajsande!

Men ja det är väl det man får ta, för jag vill verkligen att snön ska bort nu. Nu. Längtar till att kunna rida rakt ut i skogen, över stock och sten och ängar. Kunna rida sena kvällar eller nätter om jag så vill.
Å underbara sommar - du är så efterlängtad i år!

Hovis

Kategori: Häst

Jaha ja, idag skulle hovslagaren komma. Men en kvart innan han skulle komma så skickade han ett sms om att bilen var trasig. Kommer mest troligt på måndag istället. Det blir alltid lite bökigt när han gör så här för varken jag eller Helen har speciellt lätt att planera in någonting på dagtid så det är lite pyssel för att få ihop en passande tid och när det då ändras med kort varsel så är det lite svårt att få ihop. Vi får se hur vi löser det på måndag då. Både jag och Helen jobbar och jag har inte möjlighet att sluta tidigare. Ligger nog mycket efter i tid på jobbet och på onsdagmorgon kommer massören och de två timmar jag missar då på jobbet måste jag jobba in måndag och tisdag, har alltså inte tid att åka hem tidigare på måndag.

Lustigt med dessa hovslagare. De verkar verkligen få bete sig hur de vill hela tiden. Vi hästägare är för beroende av dem så de blir ändå inte av med sina kunder. Duktiga hovslagare växer inte på träd heller.

Rygguppdatering

Kategori: Häst

La Brie var mycket bättre igår i ryggen. Inget öm och mjuk i musklerna igen. Har promenerat med henne måndag och tisdag och sen stretchat ordentligt. Hon har fått ha Back On Track täcket på nätterna också. Idag får hon nog vila helt och sen ska jag tömköra/longera torsdag och fredag. Sen får jag se hur hon känns i helgen om jag lägger på sadeln och sitter upp några korta stunder.
Nästa onsdag har jag iaf en massagetid för henne, känns bra med en genomgång. Hon brukar svara fort på massagen och eventuella spänningar brukar släppa direkt efteråt. Förutom massage får hon då också laser.

Hingst

Kategori: Häst

Nu börjar ju avelssäsongen att dra igång. Något som faktiskt står mig varmt om hjärtat. Jag älskar att tänka ut lämpliga kombinationer och kan sitta och kolla hingstar i evigheter. Den ena leder till den andra.
Som vanligt så funderar jag även i år på att betäcka La Brie. Oddsen att vi kommer till start i år känns ju ganska så små med tanke på de tidigare säsongerna då jag också funderat på att betäcka men valt att försöka komma till start istället. Så egentligen borde hon lika gärna få ge mig en guldklimp nu för det är ju ändå 4 år innan jag kan bruka den till nånting. Och förmodligen kommer hon att gå skitbra i sommar och höst om jag betäcker henne.

Just nu är listan lång med tilltänka hingstar men i topp står dessa två:


Blue Horse Don Romantic. Fantastisk hingst med Donnerhall blod. Rör sig luftigt och fint i uppförsbacke.


Floricello e. Flroencio I. Florencio I är en hingst jag verkligen skulle vilja använda mig av men tycker han är lite dyr. Denna skönhet uppfyller mycket som även hans far gör dessutom är han vacker fux.

Vad tycker ni??

Inte så lätt

Kategori: Häst

Det är fan inte lätt att hålla på med hästar. Och ju bättre man blir ju mer inser man hur kass man är. Hur man än gör och hur man än vrider och vänder på sig så gör man alltid fel. Alltid.
Ofta vill man bara väl men likförbannat så blir det fel. Nu kostade jag på oss en ordentlig sadelutprovning och köpte en ny, dyr och välanpassad sadel men då blev det inte heller rätt för JAG gjorde fel.
Ett annat exempel som hände för två år sen då La Brie hade sparkat på sig i hagen och fått en spricka med medföljande överben så valde jag att ta på henne senskydd för att hon inte skulle sparka på sig igen på överbenet. Detta medförde att hon istället fick en hudinfektion över senorna pga fukt och sand. Även det i endast välvilja och omtanke men nog blev det fel iaf.

Nä det är verkligen inte lätt med häst och att vara hästägare.

Jag är så klantig!

Kategori: Häst

Fan, vad jag är dum och klantig ibland. Blir så arg på mig själv.
La Brie var svinöm över ryggen igår kväll när jag tog in henne och bytte täcke. Precis i sadelläget också.
Mailade idag till Lena Lilja för att kolla om det kan vara vanligt när man byter till denna sadel osv. Fick svar nu och visst är det så! Speciellt när man har en känslig häst som La Brie. Man ska bara börja rida typ en kvart och öka successivt. Nu när hon är så öm så kan jag inte rida alls istället. Inte för att det nu är det värsta, det värsta är ju att hon har ont och det är MITT fel.
Iofs kan jag ju tycka att hon skulle ha sagt det till mig när jag köpte sadeln.
Jag har ju iofs inte ridit henne speciellt hårt men blev ju ändå 50-60 min både lördag och söndag.


Jaha så nu är det bara att jobba från backen tills hon slutar ömma. Får se hur länge det tar...
Kan nog iaf stryka mig från tävlingen 1 april för det blir nog inte alls så bra tills dess och då ska jag ju hinna rida in henne i sadeln också.


Bra Karin. Verkligen bra!



Då var det snart arbetsvecka igen

Kategori: Allmänt

Jaha ja, då är det måndag imorgon. Tillbaka till jobbet. Det var så himla kul att vara i skåne förra veckan och göra någonting annat. Det är så roligt att plugga, om det inte vore för pengarna skulle jag plugga resten av mitt liv. På heltid. Det är så roligt att lära sig saker och utvecklas hela tiden. Varje minut, varje sekund. Fast än vi hade väldigt långa dagar så kollade jag inte en enda gång på klockan och helt plötsligt hade dagen gått.
Idag har vi varit på hockey vilket inte var något roligt precis. Slutspelet är över för Luleå för denna gång. Kort och tragiskt.
Red La brie på banan idag i solen men några travbommar. Hon skötte sig bra och gick hyffsat. Hon känns stel och är svår att få lösgjord och jobba bakifrån, jag får alldeles för mycket i handen. I höger galopp hade hon svårt att ställa igenom sidan och föll lite innåt. Tränade väldigt mycket övergångar och hon blev mycket bättre. Dock var hon lite öm i ryggen efter passet. Jag blir inte riktigt klok på vad det är. Hon är pigg och framåt men samtidigt känns hon inte ok. Hon har iofs inte gått så mycket samt haft en låsning. Dessutom har hon en ny sadel. Det kan vara mycket. Bara fortsätta träna, dock tror jag det blir lite mer jobb från backen kommande 2-3 dagarna. Har massagetid för henne nästa vecka också.

Ridtur

Kategori: Häst

Vilket aprilväder vi har idag. Först imorse så snöade det, sen blev det sol och varmt, sen regn och nu snöstorm.
Hann dock vara ute medans det var finväder. Vi tog först en promenad och sen har jag pysslat i stallet/på gården. Tog en ridtur med La brie och jag hade sett framemot en fin skogstur i skritt och trav men oj, jag glömde visst att hon bara gått i hagen några dagar och före det inte gjort speciellt mycket. Så idag har hon nog lyckats med det mesta. Väldigt mycket var farligt och spökigt. Så förutom att hon var spänd så har hon varit stallmodig, hoppat in i plogkanterna, "skenat" men också varit ganska fin däremellan. Jag kan säga att det var ingen idé att ens försöka undvika galopp för om jag inte lät henne göra det på kommando så tog hon eget initiativ. Så det var lika bra att ta lite galopp också. Hon hade ganska svårt att hålla sig i skritt också. Så nä, det var ingen trevlig tur.
Trots att vi inte red så hårt på något sätt så var hon ändå helt svettig när vi kom tillbaka. Hoppas på bättre tur imorgon. Hade tänkt att vi skulle rida genom byn och bort till en lång väg och joggat men jag tror faktiskt det kan bli bättre med bomarbete på banan så att hon får försöka komma loss lite grann då hon kändes ganska stel. Samtidigt får hon använda huvudet lite grann också.

Sista dagen idag

Kategori: Häst

Nu är det sista dagen i Malmö, vi åker hem ikväll. Har just stigit upp och gjort mig klar och packat. Så nu väntar jag på bea i vanlig ordning.
Igår var vi ute på en hästgård. Fint som tusan var det. Skåne är vackert, på sitt sätt. Ska bli kul att komma hit i maj igen då det är grönt och fint.

https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-1/3288656/images/2012/pic_194112220.jpg" class="image">

På plats i Malmö

Kategori: Allmänt

Herregud vad allt flyter för mig och Bea. Vi kom fram till Malmö igår kväll och tog oss till hotellet enligt tidsschema. Vi har nu också hittat till skolan och lektionssalen. Vi har till och med en halvtimme till godo. Vi har lyckats åka buss och läsa kartan rätt. Det går bra nu!

Men nå schnygg!

Kategori: Häst

La Brie

Kategori: Häst

När jag köpte La Brie så hade hon ett ryckte om sig att vara ett monster. Detta grundades egentligen enbart på att en tjej hade haft henne på prov i några dagar då La Brie var 4 eller 5 år gammal. Hon hade då blivit ensam i ridhuset när denna tjej red och La Brie hade då dragit iväg i en bockserie. Folk varnade mig för att hästen var livsfarlig och kastade av folk till höger och vänster. Visst, hästen har temperament och det är lite go i henne men det är ju för att hon är avlad för tävling. Då är de så, annars blir det inga bra tävlingshästar av dem. Jag skulle aldirg palla med att ha en häst som man får sitta och skänkla hela tiden. Fy fan vad tråkigt.
Jag upptäckte ju ganska snabbt att detta ryckte inte stämmer. La Brie är världens snällaste häst och när man lärt känna henne så gör hon allt för en. Tänkte på detta i fredags. Jag lastar henne själv (nu var ju dock Christoffer med den här gången). När vi kommer till Hertsön är det inte en häst i stallet men hon bryr sig inte det minsta om det utan går som en hund bakom mig och står still medans Anna behandlar henne. Christoffer hade åkt till stan medans vi höll på så jag fick vänta 40 min innan han kom tillbaka. Jag tog då en promenad med La Brie på en annläggning och en skog hon aldrig varit på innan i grimma och grimskaft och full orkan ute. Visst hon tittade lite omkring sig men skrittade snällt bredvid mig i en halvtimme. Sen stod vi vid transporten och väntade på att han skulle komma tillbaka, hon stod då och sov och jag tog på transportskydden. Fortfarande storm och det dök upp nån häst och nån människa ibland och hon kollade bara lite på dem.
Underbara, underbara häst. Hon är helt fantastiskt och jag älskar henne så. Min absoluta drömhäst, alla kategorier!


Folk brukar ifrågasätta varför jag orkar hålla på med henne då jag nu haft henne i tre år och vi fortfarande inte har kommit till start. Det jag just berättat gör att jag så gärna vill fortsätta med henne. Hon är min drömhäst och jag vet att vi är så nära nu. Det gällde bara att hitta vad det var som störde henne. Nu vet vi det och vi har börjat få ordning på det och för varje gång blir hon starkare och bättre. Jag vill ge henne denna chans men Rom byggdes inte på en dag. Det är mycket jobb då hon haft en gammal skada länge och det är mycket att bygga upp men hon har lätt för sig och hon älskar att jobba. Dock säger hon till när saker inte stämmer vilket är en fördel, för nu när vi kommunicerar så bra tillsammans så kan jag ta tag i problemet på en gång innan det gått för långt. Vi är på rätt spår, nu ska vi bara fortsätta träna.

Vårvinter

Kategori: Häst

Tog av La Brie täcket en stund på förmiddagen idag och det första hon gjorde var att slänga sig ned i snön och rulla. Skönt.

Som jag trodde...

Kategori: Häst

...så var det en låsning i SI-leden på vänster sida. Vi har som börjat kommunicera bra jag och LaBrie numera. Det var faktiskt inget mer än det heller. Skönt. Nu får jag inte rida på 3-4 dar och så ska hon skrittas i en vecka. Det betyder att jag inte hinner rida innan jag åker till Malmö. Kommer hem fredag kväll så jag ställer in att rida klubbtävlingen nästa lördag. Blir inte speciellt bra upplägg. Får börja jogga igång henne istället nästa helg.

Bensinpris

Kategori: Allmänt

Alltså nu ligger bensinpriset på 15.28 på tex. Statoil. När ska det sluta?
När vi flyttade till Ale för typ ett år sen så låg priset på runt 12 kr. Det är en höjning på mer än 3 kronor på ett år. Finns inte en chans att vi har råd att bo kvar där om det stiger någonting mer eller i samma takt. Jag fattar inte var detta ska sluta, ska alla människor bo i stan eller vad är tanken?
Det är ju inte precis som att lönen höjs i samma takt som bensin, räntor, hyror med mera.
Jag blir så trött.

Upp i ottan

Kategori: Allmänt

Idag steg jag upp 05.10 och var på jobbet 06.00. Långt före alla andra. Ska ju iväg med La Brie till kiropraktorn så kan bara jobba till kvart i 10. Har jobbat in de resterande 4 timmarna måndag till torsdag. Gud vad jag ställer upp för mitt djur. Hoppas att det inte tar allt för lång tid bara så jag kanske hinner sova en timme när jag kommer hem. Vi ska nämligen på bio sen ikväll och jag lär nog somna innan reklamen slutat annars.

Hårfällning

Kategori: Häst

Nu har hårfällningen börjat. Först ut är Zorro. Och det är inte lite han fäller. Tur att jag då har världens bästa hjälpmedel för detta. Superbra för alla häst-, och hundägare.


För övrigt var det storm ute igårkväll så jag hade en pysselkväll istället för att motionera hästarna. Smörjde och fixade med försäljningssadlarna. Den ena är förresten såld och den andra ska jag låna ut idag för eventuellt köp.

Längtar till min fina pålle

Kategori: Häst

Snart är det dags att åka hem från arbetet. Har fått mycket gjort idag, känns bra. Längtar nu efter min fina, underbara häst. Vill bara hem och krama henne. Tömkörning står på schemat idag. Ska se om jag hinner med lite motion av Den Lille också.

 

Slö eller bara trött?

Kategori: Allmänt

Igår var La Bries vilodag och min gymdag. Men det blev inget gym, jag var så trött och hade lite huvudvärk. Åkte hem och tittade till hästarna och fyllde vatten sen gick jag in och låg i soffan hela kvällen. Vi slog på en film men jag somnade ganska direkt och sov nästan två timmar, dock inga problem att somna sen igen. Tror jag behövde det. Tror inte att jag fått ut speciellt mycket av gymmet igår och jag känner mig mycket piggare idag än igår och i måndags.

Till salu

Kategori: Häst

Har nu två sadlar till salu.

En Isabell werth dressyrsadel. Köpte den begagnad för snart tre år sen. Luftstoppad. Vitt koppjärn sitter i men det följer med svart, rött och blått också. 17.5". 5800 :-


En Stübben siegfried CS, hoppsadel. 17" och 32 i bommen. Köpte den begagnad för snart två år sen, omstoppad hösten -10 och väldigt sporadiskt riden i sen dess. 4500 :-


Båda är välvårdade och i fint skick.

Ja, det är skillnad

Kategori: Häst

Tänk vad en sadel kan göra. Jag känner dock att hon är sned men det är som sagt stor skillnad. Hon går framåt och hon vill galoppera, nästan så hon inte har tid att vänta på mig. Hon är avslappnad i överlinjen och jag känner att fronten är mer fri. Hon flyttar bättre för skänklarna, sparkar inte bakut mm mm. Sen som sagt känner jag att rumpan åker lite åt vänster och hon orkar inte hålla ihop i övergångarna heller. Men ju mer jag tänker på det och analyserar det så kommer jag fram till att sadeln är och måste ha varit en stor orsak till problemen.
Jag känner också att jag sitter mer still och är starkare i sitsen.
Just nu är sadeln värd varenda krona och vartenda öre.

Resa

Kategori: Allmänt

Jag och min vän Bea läser en kurs, Användning av häst inom vård och socialt arbete, via Malmö högskola. I nästa vecka ska vi åka ner och ha lektioner i Malmö under tre dagar. Bokade just hotell så nu är allt klart. Åker ner på tisdagkväll den 13 mars och kommer hem fredagkväll den 16 mars.
Nu när allt är klart känns det faktiskt jätteroligt. Ska bli skönt att komma bort och göra någonting annat samt åka dit det är barmark och plusgrader.

Det som dock inte är så skönt med detta är att jag har tre arbetsdagar att arbeta in framöver så till helgen måste jag åka in och jobba någon av dagarna iaf.

Prestige D1 Zero

Kategori: Häst

Idag har då Ab Nian och Lena Lilja varit här och gjort en sadelutprovning och jag vet inte vad jag ska säga egentligen.
Jag vet att sadeln är viktig och att det är viktigt att den är utprovad och inpassad för hästen men jag visste verkligen inte att det kan göra sån stor skillnad som det faktiskt gjorde. Jag vet som sagt att det är något som stör La brie just nu, förmodligen en låsning. Hon är lite spänd i ryggen och musklerna och stökig i ridningen men med denna sadel så kändes inte detta. Hon började att vara lika stökig och bromsande men efter några minuter så försvann detta och hon var mjuk och framåt, ingen skillnad på höger och vänster varv och jag kunde sitta i traven och hon galopperade. Ja hon kändes som för två veckor sen innan hon blev dålig igen. Inga bakutsparkar eller att hon bytte galopp och hon höjde ryggen och frustade. Helt otroligt!
Jag kommer så klart låta Anna titta på henne på fredag iaf men jag tror jag hittat en riktig bov till hennes muskelspänningar som kommer och går med jämna mellanrum. Jag tror faktiskt att detta kommer att lösa många av våra (La Bries) bekymmer.
Åh vad jag längtar till att få rida henne i den imorgon igen!

Planering

Kategori: Häst

På fredag den 9:e ska vi träffa Anna för en kiropraktisk genomgång. Jag måste dock ta henne till Hertsön annars hade jag fått vänta till v.13 och det är inte aktuellt.
Idag är det sadelutprovning. Återkommer sedan med resultatet.

Solsken

Kategori: Häst

Idag är vi på skotertur och sitter nu och grillar korv och solar. Dessa dagar är bara fantastiska.

Inte okej

Kategori: Häst

Igår tog jag en kortare tur med La Brie mest för att känna hur hon kändes. Hade det varit träningsvärk borde hon ha känts ok nu tycker jag. Det gick ok men hon kändes inte ok. Hon är inte rak, hon är tung i handen, bromsar i fattningarna. I höger galopp är det svårt att få henne på tygeln, hon blir bara lång och ställer sig vänster. Det är INTE likt henne. Hon är alltid lätt i handen och fram för skänkeln när hon är ok. Lite svårt i höger sida brukar hon ha men inte så här. Hon känns stökig.
Smsade Anna Semrén så får se om hon hör av sig idag. Tror hon behöver kollas kiropraktiskt, skulle gissa på att hon fått någon låsning i vänster sida. Hade varit bra att fått en tid nästa vecka för sen veckan efter är jag bortrest nästan hela veckan.

På gott och ont

Kategori: Allmänt

Ja det är både bra och dåligt att Christoffer är hemma och borta. Hittills sen han kom hem för en vecka sen har jag gått upp två kilo(!). Nu har jag iofs inte ridit något på en vecka och jag har heller inte kunant gå på gymmet då jag är förkyld men jag har heller inte morgon- och kvällsrastat Neo samt långpromenerat på lunchen. När han är borta äter jag ju faktiskt bara skit. Mycket mackor och godis och går inte upp ett gram, snarare att jag går ner. När han är hemma äter jag faktiskt bättre men jag går alltid upp. Nä nu blir det en promenad på lunchen idag, oavsett hund eller inte. Sen tror jag att jag trotsar förkylningen och går på gymmet imorgon, vi får se.

1 mars

Kategori:

1 Mars och Findus inledde den med att jama högt och ljudligt 05.30 imorse. Man brukar väl säga att marsmånad är de jamande katternas månad. Stämmer.