LaBrie

Hästar, Landet och Livet - i Medgång och Motgång.

Skönt med ledig kväll

Kategori: Allmänt

Numera är mina veckor i stort sett helt uppbokade med aktiviteter på kvällarna. Så förutom ridning/träning av häst och alla stallsysslor så är det agility, ridlektion och gymträning. Och det är lite tajt faktiskt att sluta 16.30 och hinna med både gym, middag och ridning utan att det blir väldigt sena kvällar. Oftast är det ju en del annat också så som handling, tvätt av hund, aktivitet av hund o dyl. Men ikväll har jag en helt ledig kväll och eftersom det spöregnar ute just nu så tror jag faktiskt inte att det ens blir någon ridning. Däremot så måste jag åka förbi Rutvik och hämta min gelepadd som jag lyckades glömma i tisdags efter lektionen, sen ska jag också betala några räkningar och göra stallsysslor men i övrigt så ska jag bara ligga i soffan och nöta True blood.

Skolor

Kategori: Häst

Tränade skolor denna gång också. I alla gångarter men lite olika vägar. I skritt o trav på hörnlinjen och i galopp på kvartslinjen. Men i alla gångarter så började vi med slutor som sedan gick över i öppnor. Han tyckte fortfarande vänstergalopp var lite tung så jag hade lite svårt att få till slutan bra där och in i öppnan bröt han gärna av. Men när han inte bröt av så var den öppnan bättre än höger öppna. I övrigt var han fin hela passet, pigg o fräsch. Rak och stadig. Skönt med nya fötter också, inget snubbel. Han var väldigt bärig vilket han fick mycket beröm för att ha utvecklat bra den vinter. Våra galoppturer i skogen har gett resultat. Härligt!

Skotertur

Kategori: Familj

I söndags var vi ute på en skotertur med hundarna. Första gången för Vidar men han tog det med ro som vanligt. La sig ner och sov. Vi svängde av in i skogen och stannade så hundarna fick gå omkring lösa och vi grävde ner oss i snön, eldade och grillade. Livskvalitet kallar jag det.
Har ju varit så himla fint väder, plusgrader o sol, så i lördags var vi på en skidtur. Jag brukar få med Christoffer en gång varje år sen ställer han in skidorna i garaget och säger att där kan de stå. Så det här var väl den turen skulle jag tro. Själv tycker jag det är skönt, jag tycker ju om lugnet i skogen och att hundarna får springa med. Jag älskar att gå på promenad rakt ut i skogen också, avkopplande och liten risk att stöta på en människa. Bor en liten enstöring i mig tror jag.

Skodd och agility

Kategori: Häst

Dakhar är äntligen skodd och idag blir det lektion. I lördags red jag ut och han var galen. Rädd för allt möjligt, allt från gubbar på spark till snöklumpar. Han har verkligen vårkänslor. Dock mötte vi ett hundspann och där var nog jag mest rädd. Vände och tokgalopperade tillbaka så vi kunde svänga bort från vägen. Jag hade ingen lust att mötas på en trång väg. Söndags blev det tömkörning och igår vila då jag hade agility.
Agilityn gick fin fint. Klarade allt bra, han tyckte dock vippen (tror det heter så?) var lite läskig men det är nog inget problem. Är bara precis på slutet som han vill hoppa av men inga problem att gå på den igen. (Bilden är på Bea och Driva på vippen).

Barbacka

Kategori: Häst

Ikväll red jag barbacka på ridbanan. Hade dock ett ulltäcke och ett schabrak samt att jag hade ridoverallen. Red ca 40 min och faktiskt mycket trav o galopp, vilket gick fin fint. Han är ju betydligt skönare över ryggen nu än i höstas meeeen jag har ändå fått skav. Man borde rida så oftare, vilken kontakt man får och vad medveten man blir om sin egen kropp. Dessutom har man betydligt bättre koll på hästens kropp och känner direkt när något ben åker ut. Och för att inte glömma så tränar man ju balansen.

Galen häst!

Kategori: Häst

Longerade Dakhar igår. Helt galen var han. Sprätte omkring som en unghäst men fin trav fick han verkligen. I galoppen studsade han och hoppade jämfota. När han väl saktade av stannade han och stod och blåste som en blåval. Så vi höll på betydligt längre än vad jag först hade tänkt. Han lugnade sig dock i slutet och gick lugnt både i traven och galoppen. Nu tog jag helt bort havren ur maten. Tydligen hade Daim varit lika galen i förrgår så det är väl smittsamt :) Vårkänslor kanske?

Agility

Kategori: Hund

Var på första träningen med finaste Vidar igårkväll och han imponerade i vanlig ordning. Om inte annat så på mig. Vi har ju aldrig provat detta tidigare men det var som att han visste vad han skulle göra ändå. Det som framförallt bidrar till att allt blir så lätt för honom, och för mig, är att han har så bra kontakt. Han är fokuserad på mig hela tiden.
Vi tränade tre hinder: enkelt hinder, slalom och tunnel. Och egentligen var det inga konstigheter alls. I slalom blev han första gångerna lite osäker i andra svängen men det berodde bara på att jag var otydlig i mitt kroppsspråk så han missförstod mig. Det är ju faktiskt första gången jag också provar på agility.
 
Han är underbar denna hund, hade aldrig kunnat välja en bättre uppfödare eller valp. Jag älskar honom verkligen.
 
Här spanar han in Bea och Driva när de tränar på första hindret.
 

Så här glad var han hela kvällen. Ja, han var ju rätt trött på kvällen sen också.

Den passerade smärtfritt

Kategori: Allmänt

Så har dagen passerat och vet ni, det känns precis som innan fast aningen bättre. Faktiskt.
Fredagen, som var min födelsedag, tog jag en semesterdag faktiskt och var ute och plumsade i snön med fina Dakhar. Han fick även lite massage och stretching. På lunchen överraskade Christoffer med att komma hem med smörgåstårta och Pappa, Åsa och lillebror. De hade bokat en halvkroppsmassage till mig på eftermiddan som jag åkte på och före det så åkte jag en stund på stan och bytte några tröjor jag hade fått tidigare på morgonen. Efter massagen åkte vi till pappa och bastade. På kvällen sen så var vi med min lillebror och sambo på Bakfickan och åt middag, även mamma överraskade med att komma och vi blev där många timmar och avslutade med en sväng på Invit innan vi åkte hem. Dagen hade inte kunnat vara bättre.
 
Lördag hade jag lite fest hemma med vänner och familj, bjöd på mat och så. Söndag blev rätt slö men jag tog mig ut på en långtur med Dakhar som var riktigt pigg efter att ha vilat på lördagen så jag var tvungen att rida lite mer än planerat. Men fin var han. Provade samla honom lite i galoppen och han är fortfarande lite stretig. Han är lite spänd i musklerna runt/ovanför virveln. Masserar och kör med back on track. Jag börjar dock fundera på om det inte är så att han reagerar på att hans hovvård har gått långt över tid nu. Han hinner inte rulla undan fram och får då inte under (de långa!) bakbenen ordentligt. Jag vet att La Brie fick jätteont i ryggen en gång när hovslagaren hade dragit ut på tiden, så fort hon var skodd så släppte ryggen. Han har lovat att komma denna vecka men har ännu inte fått någon tid. Jag älskar verkligen hovslagare. Not!
 
Tyvärr blir det inga bilder för jag har inte kommit ihåg att fota någonting alls i helgen.

Vill ha!!

Kategori: Allmänt

Träningen

Kategori: Häst

Herregud vad allt flöt på bra igår. Jag hade gott om tid och ingenting strulade innan vi åkte iväg. Till och med den nya höbalen i hagen gick bra, brukar annars alltid vara någon frusen del som måste slitas lös och så ramlar hela ytterlagret av och det medför att nätet blir ett helvete att få på plats.

Träningen gick också bra förutom att Dakhar verkade ha lite träningsvärk eller nått i vänster bak som bara märktes i galoppen då jag krävde mer samling och i övergången till trav. Då stannade han upp och slog lite med huvudet. Så utifrån detta så blev det mest travarbete med fokus på öppnor och slutor. Vilket fungerade superbra. Han spårade bra hela passet och blev inte alls skev, speciellt inte i vänster varvet som är det varv som brukar vara värst. Och det är nog detta som är roten till att han var lite öm i bakdelen för det verkar som att jag nu automatiskt rider honom rak utan att veta om det och då arbetar han ju också rätt och sätter bakbenen under sig. Stretchade och linimenterade honom efteråt. Blir att ta det lite lugnt några dagar och bara jogga och stretcha så han håller sig mjuk. Idag blir det nog bara en promenad tror jag.

Fina Dakhar, han är en sån arbetsmyra. Han försöker alltid och vill så mycket och då tar han ibland i så mycket att han gör det jobbigt och komplicerat för sig själv. Han är så söt.

Träningsdag idag

Kategori: Allmänt

Ikväll är det dags för lite dressyrlektion för Karro.
Dakhar skulle dock behöva skos då han är lite lång och blir snubblig men hovslagaren kan inte förren nästa vecka så vi får vänta tills dess.
 
Fotade lite bilder på hästarna i helgen. La Bries mage som är svår att få på bild så det verkligen visar hur stor den är. Den ser större ut i verkligheten.
 
Dakhar tycker jag börjar vara fin i kroppen nu. Inte så kantig längre och buken börjar dra ihop sig igen efter höst- och julvilan. Rumpan, korset och länden börjar vara rund och välmusklad. Ryggen är också mycket mer musklad, skulle dock behöva mer muskler bakom manken men det kommer. Man får skynda långsamt. Sen får man ju bortse från den gräsliga klippningen och skavet av schabraket.
 

Sista veckan i version 2.9

Kategori: Allmänt

På fredag går jag in i version 3.0 och det är med blandade känslor. Hyfsad 30-årskris har jag. Samtidigt så skulle jag ju inte vilja var yngre. Men helvete att jag vill bli äldre heller. Men vad ska man göra, det är verkligen inget vi kan råda över. Jag försöker verkligen leva i nuet och göra det jag vill och ta vara på tiden men ändå så känns det så hopplöst ibland. Tiden bara springer fram och det är så många måsten i livet och jobba måste man ju göra fast det inte är det roligaste man vet. Det gör också att man blir så fast, man har bara 25 dagar ledigt varje år och de vill man förvalta på bästa sätt men det tillför också en hel del ångest. Jag känner verkligen inte att jag har balans i livet många gånger. Det bara går i ett hela tiden och jag vet de tusan om de leder någonstans.
Och det är det här, mina vänner, som är min 30-årskris.

Nåja, nu ska jag försöka sluta tänka på det här och se fram emot fika, vänner och kanske något fint paket med något som jag behöver..i min hopplösa vardag ;)

Söndag

Kategori: Häst

07.50 satt jag till häst och nu intas frukost innan det är dags för clinic med Kristian von krusenstierna.

Fin Dakhar idag, red dressyr på banan och red igenom det vi gjorde för Karro förra söndag.

Nu är det klart

Kategori: Häst

Idag pratade jag med Monica som i höstas frågade om hon fick låna la brie för betäckning i år och de var fortfarande intresserade. Så om allt går som det ska så betäcks hon igen i vår och när fölet är avvant så flyttar la brie till Monica. De ska komma och se på fölet när det kommit eftersom de är intresserade av att ta Zuidenwind igen om det verkar bli en bra kombination.

Monica skulle även vara behjälplig under fölningen om någonting inträffar. Känns skönt att ha en back up om något händer eller om jag är orolig. Det är ju som sagt första gången för mig.

Känns så bra att det är just Monica som ska låna henne för henne litar jag på till 100% både vad gäller betäckning, fölning och hästhantering. Kan inte bli bättre.

Kurs

Kategori: Hund

Jag och Vidar har kommit med på en agilitykurs som startar den 18 februari. Oj vad roligt!

Lägligt? Nä!

Kategori: Allmänt

Jaha ja, här ligger jag med ryggskott. Mest troligt efter att jag jagade en blåsandes höpåse i djupsnön i hagen igår kväll. Det var iaf efter det som det började och sen blev det bara värre och värre under kvällen/natten. Fick som tur var tid hos min kiropraktor idag och det var en rejäl låsning i bäckenet, höger ben var 2 cm längre än det vänstra! Ska dit på torsdag igen. Jag har jätteont i musklerna runt om som oxå strålar ner i höft och lår. Kan inte sitta, knappt ligga heller. Ska röra mig mycket så är hemma från jobbet eftersom jag sitter i 8 timmar där. Imorse gjorde det så ont att jag grät och då har jag riktigt ont ska jag säga för det har nog aldrig hänt tidigare. Jag har väldigt hög smärttröskel. När jag bröt benet så cyklade jag och promenerade på benet, inte helt normalt.

Men ja detta är inte så lägligt i och med att Camilla är buköppnad och inte är bra ännu. Tur att Christoffer är hemma och kan hjälpa till med vatten och Hö till hästarna.

Hö, klippning och lektion och så lite bowling

Kategori: Allmänt

Det är som tusan att bloggappen inte fungerar, jag är så otroligt dålig på att slå på datorn på helgerna. Blir lätt så när man sitter vid en dator 40 timmar i veckan annars. Vet inte om jag måste prova uppdatera appen på något sätt, den kastar bara ut mig när jag försöker göra ett inlägg.
 
Hur som så har helgen bjudit på en hel del så idag är jag helt slut. Som vanligt.
Lördagen började vi med att hämta 11 rundbalar i Unbyn. När det var gjort tog jag en långtur med Dakhar i snövädret, blev mycket galopp och en liten sträcka var vi tvungna att plumsa i djupsnön. Men han blev fin och lösgjord dock väldigt svettig så han fick stå inne och torka några timmar när vi kom hem. Under tiden tog jag en långpromenad med hundarna för att kl 17.45 befinna mig på O´learys för bowling och mat.
 
Söndagen började jag med en promenad med hundarna. Sen förberedde jag middagen, sorterade lite papper mm. K12 gick jag ut i stallet och förberedde Dakhar för avresa till Karro där vi skulle rida lektion kl 15. Jag hade lyckats låna till mig en rakapparat där också så innan lektionen rakade jag Dakhar. Blev en halvrakning bara så han har kvar håret på rygg och rumpa. Mobilen dog när det var så kallt ute så jag kunde inte fota något. Så det får jag uppdatera med senare. Dock hade jag lite svårt att få bort allt på insidan av armbågarna samt bakom nacken, hade behövt lite hjälp där. Maskinen var tung och Dakhar var kittlig samt höjde huvudet så högt att jag inte nådde. Nåja, vi ska inte visa upp oss ändå så det får väl vara så. Han blev iaf fin på halsen och magen och det var skönt att få bort håret för han blev inte alls svettig under lektionen.
 
Lektionen gick bra, han var inte alls så ojämn i traven bara lite när jag värmde upp. Så det verkar bli lite bättre av sadelkorrigeringen. Annars tränade vi mest på att få honom att spåra hela tiden och korrigera fronten efter bakdelen. Mycket övergångar för att få honom elastisk samt skänkelvikningar och slutor.
 
Var hemma 17.30 igen och då var det lite stallskötsel kvar samt skotta ur transport osv. Så kl 19 åt vi middag och såg sen på en film. Och så var den helgen slut. Usch usch vad fort det går.
 
Ikväll ska vi på ett årsmöte i byn så det blir nog vila skulle jag tro, men vi ska in med en ny höbal iaf.
Nästa helg hoppas jag ska bli lite lugnare, på söndag ska jag iaf på clinic på LRK det ska bli kul.
 
 

Dakhar + vila = spring

Kategori: Häst

Tog en liten ridtur igårkväll och till skillnad från ridturen i måndagskväll så var Dakhar springig och stel i vänster sidan. I måndags var han ju pigg (som vanligt, alltid mycket bjudning) men mjuk och mellan hand och skänkel, på hjälperna och i harmoni men då hade han ju gått två ordentliga dressyrpass under helgen. Igårkväll så hade han ju vilat i onsdags och bara longerats lite lätt på tisdagen. Det är tydligen lite för mycket vila för Herrn. Han är en arbetskanon det är bara så :)
 
Jag tycker det bästa med Dakhar är att rida på banan när han har vilat så han kommer igenom sidorna och får igång bakbenen så han inte lägger kraften på fronten. Tyvärr har det ju toksnöat hela veckan och traktorn har varit ur funktion så banan är lite tung just nu. Hoppas få den skottad under helgen. Men ikväll får han nog ändå ett tömkörningspass där tror jag.
 
 
Dakhar har fått ett nytt, tjockt innetäcke från Amigo som jag provade igår. Nu kan jag raka honom, ser ut som en grizzlybjörn och jag tycker det känns så där att lasta honom svettig efter träningen då han inte hunnit torka.
 
 
Här har jag försökt fota La Bries juver som var helt stört svullet igår. Går som en hård sträng genom juvret och upp mot magen, i höjd med naveln. Men det är fortfarande bara det högra. Det vänstra har blivit lite större runt omkring men långt ifrån storleken på det högra. Däremot är den vänstra spenen större än den högra. Jag tycker det är lite jobbigt när man inte vet hur det ska vara och vad som är normalt och hur hon reagerar osv. Hon är inte superöm på något sätt men blir lite grinig på mig när jag pillar för mycket.